عصر سرعت: اقتصاد یکی از شاخصههای مهم در هر کشور است. اصولاً بدون داشتن اقتصادی قدرتمند نمیتوان در بسیاری از حوزههای دیگر پیشرفت چندانی کرد. در ایران و در حوزه اقتصاد طی سالهای گذشته شاهد عملکرد متفاوتی از سوی مدیران اقتصادی بودهایم و آنطور که باید نتوانستهایم تاثیرگذار باشیم. این در حالی است که در برخی حوزهها از جمله حوزه دفاعی عملکرد کشور مناسب بوده و توانستهایم به پیشرفت قابل ملاحظهای دست بیابیم. بحث در حوزه اقتصاد و اینکه اصولاً چه نگاهی به آن باید داشت موضوع این روزهای کشور است. نگاهی که فارغ از تعصبات محلی باشد و صرفاً برای پیشرفت کشور تصمیمسازی شود و نه شهر و استان خاص.
در همین زمینه حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی از اشکالاتی که در حال حاضر در کشور با آن مواجه هستیم، مساله نگاه منطقهای و بخشی و قومیتی به مباحث مختلف است اظهار میکند: متاسفانه این عیب در همه جای کشور دیده میشود. به نوعی این نگاه در عمده نهادهای تصمیمگیر وجود دارد. این عارضه آفتزا و تهدیدکننده امنیت ملی است.
نماینده مردم شاهین شهر و میمه و برخوار در ادامه تاکید میکند: به طور کلی هر جایی را که بررسی میکنیم، میبینیم که جا پای این مسائل دیده میشود. در مجلس و دولت و بسیاری جاهای دیگر این نگاه را میبینیم. بنابراین ما شهروندان جمهوری اسلامی ایران از هر شهر و شهرستان و از هر نقطهای که از کشور هستیم بایستی بدانیم که در درجه اول شهروند جمهوری اسلامی ایران هستیم.
حسینعلی حاجی دلیگانی میافزاید: این خیلی مهم است که تصمیمات کشور بر اساس نگاه عدالت محور باشد. نباید به این گونه رفتار شود که استانی فراموش شود و به استانی توجه خاصی شود. این باعث دلسردی و نگرانی و در واقع باعث دریافت پیام ناعدالتی از سوی مردم آن استان می شود. این به ضرر امنیت ملی ما است.
وی تصریح میکند: بنابراین اگر همه کسانی که مسئولیت دارند با هر زبانی که دارند و اهل هر شهر و استانی که هستند، به این نگاه اعتقاد داشته باشند و تصمیمسازی خود را با محوریت عدالت انجام دهند، خیلی از مشکلات کاسته میشود و حتی از بین میرود و خیلی از تعصبات بیجهت درست نمیشود. این در حالی است که اگر تعصبات محلی حاکم شود حتی یک نماینده هم نمیتواند در حوزه انتخابیه خود درست عمل کند.
وی با اشاره به وجود تعصبات محلی اظهار میکند: یعنی اگر امروز وزیری باید در نقطه الف باشد اما تعصبات بیجهت باعث شود که نماینده یک شهری آن را به جای دیگری ببرد، اقدام اشتباهی است. یعنی بر اساس ظرفیتها و تناسبها باید کارها مدیریت شود.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در خصوص اینکه چرا کشور در حوزه اقتصاد آن طور که باید نتوانسته مقتدر عمل کند میگوید: در مورد جمهوری اسلامی و بحث اقتصاد مشکل اساسی ما از آن جایی آغاز شد که جنس افرادی که در حوزه اقتصاد تصمیمگیر و تصمیمساز شدند، جنس آن افرادی نبود که در بخشهای دیگری که جمهوری اسلامی موفق عمل کرد بودند. از طرفی نوع مسائل در این بخش هم متفاوت از جاهای دیگر بود. یعنی نوع نگاهی که در اقتصاد حاکم بوده از نگاه مکتب اسلام نبوده است. بلکه شاهد مکاتب لیبرال یا تلفیقی بودهایم.
وی با بیان اینکه میبینیم که هنوز هم طی این همه سال بانکهای ما در چهارچوب درستی نبودهاند و صحیح عمل نکردهاند میافزاید: همین مساله باعث شده ما هنوز هم از این بخش ضربههای بسیاری میخوریم.
وی در خصوص عملکرد و نوع نگاه دولت قبلی به اقتصاد اظهار میکند: وقتی آقای روحانی سرکار آمدند اعلام کردند که ما بر اساس مکتب لیبرال عمل کردهایم. یعنی بر اساس کتابی که آقای نوبخت در مرکز استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام بودهاند عمل کردند. اما هزینههای این اقدام پای اسلام نوشته شده است.
وی با اشاره به موفق عمل کردن بخش دفاعی با وجود محدودیتها و تحریمها تصریح میکند: چرا ما امروز در بخش دفاعی سرمان را بالا گرفتهایم؟ چون آدمهایی که در آنجا قرار داشتند عاشق این کشور و نظام جمهوری اسلامی بودند. با تمام وجود در این بخش کار کردند. با وجود اینکه در بخش دفاعی خیلی کار سختتر بوده است. چرا که اگر تحریمی هم شکل گرفته یا محاصره اقتصادی انجام شده، ابتدا در بخش دفاعی بوده و بعد از آن به حوزههای دیگر ورود پیدا کرده است.
وی تاکید میکند: چون در بخش دفاعی شجاعت و خودباوری وجود داشته و پای کار ایستادهاند شاهد پیشرفت در این حوزه بودهایم. یعنی جنگ را به پایان رسانده و دفاع را انجام داده و قدرت بازدارندگی در منطقه ایجاد کرده و موشکهای بالستیک درست کردهاند. اینها همه در جمهوری اسلامی رخ داده است. اما در بخش اقتصاد از ابتدا نخواستیم که جریان سالمی شکل بگیرد و ریشه سالمی داشته باشد. مرتب در این بخش دنبال قرض گرفتن بودهایم. یعنی چه در بخش کارشناسی و سرمایه همواره نگاه دیگری داشتهایم.