گزارش اختصاصی عصرسرعت ، زنگ خطر ناترازی انرژی در کشور به صدا در آمده است و یکی از چند مساله ی اساسی کشور، حل ناترازی انرژی میان تولید و مصرف است که نیازمند اقدامات فوری و ضربتی می باشد.
عقب ماندگی در حوزه ی انرژی و خطر بزرگ ناترازی انرژی در کنار توسعه نیافتگی در زیر ساخت ها مسبب ایجاد سدی محکم برای جلوگیری از تحقق سند چشم انداز ۱۴۰۴ و تعویق زمان اجرای برنامه ی هفتم توسعه در کشور خواهد شد.
صنایع بزرگ کشور همچون فولاد با ایجاد محدودیت های مصرف انرژی همچون برق در تابستان و گاز در زمستان متحمل خسارت ها و لطمات اقتصادی گاهی تا چندین میلیارد دلار در سال خواهند شد و مقدار زیادی از فرصت تولید و صادرات و ارز آوری در بازارهای خارجی را نیز از دست خواهند داد.
طبق آخرین آمار منتشر شده از دستگاه های ذی ربط قطعی برق در سال گذشته منجر به از دست رفتن ۶ میلیون تُن فولاد به ارزش ۳ میلیارد دلار شده است و مجتمع فولاد مبارکه به عنوان یک شرکت پیشران در صنعت تولید فولاد کشور در حدود ۷۶۸ هزار تُن تولید فولاد را از دست داده است.
به گفته ی معاون بهره برداری مجتمع فولاد مبارکه در سه ماهه ی اول سال جاری برای عمل به شعار جهش تولید با مشارکت مردم رکوردهای قابل توجهی توسط فولادمردان این مجتمع رقم خورده است که نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری یافته است اما با شروع فصل گرما و ایجاد محدودیت های انرژی نه تنها روند رکورد شکنی ها در این شرکت ادامه دار نخواهد بود بلکه فرصت و رشد تولید در بسیاری از محصولات متوقف و گاها از دست خواهد رفت.
بسیاری از کارشناسان این حوزه خود تأمینی را تنها راه عبور از چالش ناترازی انرژی در صنایع بزرگ همچون فولاد می دانند و معتقدند دولت با مشارکت بخش خصوصی می توانند صنایع بزرگ را در پروژه های توسعه ی انرژی در کشور سهیم سازند و با تامین مالی از سوی این صنایع انرژی بَر علاوه بر مرتفع ساختن مشکل انرژی آن ها ، مصرف بهینه ی انرژی در کشور را هم مدیریت کند.
فولاد مبارکه به عنوان پیشران توسعه ی زیر ساخت ها در کشور اقدامات مهمی چون احداث و افتتاح فاز اول نیروگاه ۲۲۰ مگاواتی را در کارنامه ی خود ثبت کرده است و سبب کاهش بار انرژی از شبکه سراسری شده است اما در این راستا فقط حدود ۲۰۰۰ مگاوات تامین برق توسط فولاد سازان رقم خواهد خورد در صورتی که میزان برق مصرفی صنایع فولاد در کشور در حدود ۴۰۰۰ مگاوات است که سبب شده است این صنایع با مشکل کمبود حدود ۵۰ درصدی برق در فصل گرما مواجه شوند . همچنین با توجه به کمبودهایی که در حوزه ی انرژی گاز و عدم توسعه ی میادین نفت و گاز و قاچاق حامل های انرژی در کشور وجود دارد صنایع فولادی با معضلی بزرگ برای تامین گاز این نیروگاه های احداثی در آینده دست به گریبان خواهند بود.
در صورتی که پنجه های تحریم گلویِ صنایع کشور همچون فولاد را بی رحمانه می فشارد نرخ افزایش دو برابری انرژی همچون نرخ برق از سوی دولت دشنه ای شده که بر پیکر این صنعت فرو می آید که قطعا با هدف کاهش قیمت تمام شده در محصولات تولیدی در تناقض کامل است.
۳ الی ۴ سال بیشتر فرصت برای حل بحران ناترازی انرژی در کشور باقی نمانده است و دولت باید باور کند که مسیر توسعه ی اقتصادی کشور از راه صنعت فولاد هم محقق می شود و قطعا حمایت از این صنعت استراتژيک سبب ساز بیرون آمدن اقتصاد کشور از زیر یوغ اقتصاد نفتی خواهد بود . یکی از جنبه های مهم این حمایت این است که دولت قدری از بار سنگین تامین انرژی که بر دوش صنایع گذاشته است را متحمل شود.