به گزارش عصرسرعت، رضا وکیلی، معاون فروش و بازرگانی فولاد خوزستان در جمع خبرنگاران بیان کرد: سال 2023 سال کاهش قیمت فولاد در بازارهای جهانی بوده است. تجربه صادرات 580 دلار را داشتیم که این روند با کاهش همراه بوده اما باوجود مشکلات و موضوع انرژی که برای همه شرکت ها به خصوص فولاد خوزستان اعمال شد، فولاد خوزستان موفق شد درآمدی بیش از 46هزار میلیارد تومان را در 8 ماه سال جاری داشته باشد. صادرات محصولات ما حدود 900هزار تن بود که از طریق رینگ صادراتی و صادرات مستقیم رقم خورده است.
وی ادامه داد : رینگ صادراتی ابزاری بود که فولاد خوزستان در سال جاری 230 هزار تن از این طریق معاملات انجام داد. باوجود اینکه موضوع انرژی آسیب جدی به صنایع فولادی وارد کرد، تلاش کردیم بخشی از این آسیب را با فروش آهن اسفنجی حدود 230 هزار تن در بازه سه ماهه جبران کنیم. 5 هزار تن آن صادراتی بوده و باقی آن در بازار داخل به فروش رساندیم. از این رو تلاش کردیم 2700 میلیارد تومان کسب و بخشی از کاهش سود را جبران کنیم.
وکیلی همچنین افزود: فولاد خوزستان به عنوان بزرگترین عرضه کننده محصولات فولادی در کشور تامین کننده کارخانجات نوردی است که باتوجه به گزارشات بیش از 20 درصد عرضه شمش فولادی کشور را انجام می دهد.
وی بیان کرد: فضای کسب و کار در سال های اخیر به خصوص در سال جاری کمی به ضرر فولادی ها شده است. صنعت فولاد به عنوان فولادی که بنا و طراحی 20 سال پیش بر این بود در سال 1404 به تولید 55میلیون تن برسد ظرفیت سازی شد، اما زیرساخت سازی اتفاق نیفتاد. با توجه به برآوردی که انجام شد، تولید فولاد کشور 46میلیون تن است در حالی که امسال در بهترین حالت به 32 میلیون تن می رسیم. این باعث شد در چشم اندازی که تعیین شده نرخ بهره برداری کارخانجات کم شود و آسیب جدی به سرمایه گذاری و دارایی های کشور وارد می کند. امیدواریم که دولت بخش حمایتی که تا دو، سه سال گذشته به فولاد داشت را ایجاد کند و زیرساخت ها را ترمیم کند. فولادی ها نیز در این زمینه فعالیت می کنند و سرمایه گذاری های خود را افزایش می دهند.
معاون فروش و بازرگانی فولاد خوزستان گفت: فولاد به عنوان صنعت مادر و اشتغال آفرین است. فولاد خوزستان از نظر ظرفیتی رتبه هفتم را داراست. سال جاری شانه به شانه برزیل رتبه نهم را به دست می آوریم. اگر تابستان از نظر انرژی بهتر بودیم قطعا رتبه نهم را در سال 2023 می توانیم کسب کنیم اما حالا باید منتظر باشیم تا پایان سال چه اتفاقی می افتد.
وکیلی درخصوص مجموع صادرات و چشم انداز این شرکت توضیح داد: برنامه اولیه بودجه ای که برای سال 1402 دیده بودیم 46هزار میلیارد تومان بوده اما قطعا اصلاحیه هایی رقم می خورد. شرکت های فولادی اطلاعات خود را در سامانه بورس کالا و کدال ارائه می دهند. اما من فکر می کنم حدود 65 تا 70 هزار میلیارد افزایش خواهد داشت.
وی به برنامه صادرات اشاره و افزود: برنامه ما برای صادرات سال جاری در پیش بینی اولیه حدود 2 میلیون تن بوده است. ما همواره تلاش در فروش بهینه داریم. پیش بینی ما در سال جاری حدود 1.300 میلیون تن است که صادرات برسیم. دولت باید حمایت کند. در یکی دو سال اخیر صنعت فولاد چتر حمایتی نداشته است. علاوه بر عوارض و مالیاتی که از صادرات اخذ می شود، به عبارتی می توان گفت در سال 1400 فولاد خوزستان حددو 1.300 میلیون دلار صادرات داشت و حدود 3 درصد صادرات غیرنفتی کشور را انجام داد. زنجیره فولاد توانمندی این را دارد که اگر زیرساخت ها فراهم باشد، می تواند خود را به صنعت نفت نزدیک کند. اگر ما درآمد نفتی را در نظر بگیریم زنجیره فولاد در سال 1400، 12 میلیارد دلار صادرات داشته است. یعنی 25 درصد صادرات نفتی. اگر این صنعت حمایت شود قطعا می تواند پاشنه آشیل کشور که نرخ ارز است، حمایت کند.
وی افزود: تارگت 1404 براساس پیش فرض هایی اتفاق افتاده که الان از نظر زیرساختی و رشد اقتصادی دیر طراحی شد. اما صنعت فولاد رشد خود را طبق برنامه انجام داده که بقیه عقب ماندند. الان ما مازاد عرضه داریم. 33میلیون تن تولید فولاد کشور است که از این عدد 13 میلیون تن اسلب و 20 میلیون تن بیلت است که در این حوزه اعدادی که ثبت شده بین 8 تا 10 میلیون تن بالاترین اعداد است. ما باید حداقل آمادگی صادرات 10 میلیون تن را داشته باشیم. علیرغم اینکه عوارض صادراتی گذاشته می شود، فشار مضاعف به صنعت فولاد می آورد. برای مصرف داخلی باید یک برنامه جامع داشته باشیم. اگر رشد اقتصادی نباشد، زیرساخت های لازم مانند جاده ها، ریل ها و مسکن تعریف نشود مصرف سرانه اتفاق نمی افتد اما در حال حاضر بحث های مالی است که دولت می تواند به صادرات کمک کند و شرکت ها با ظرفیت بیشتری تولید می کنند. زیرا بازار داخل کشش مضاعفی نسبت به این میزان ندارد.
وی ادامه داد: درحوزه صنعت فولاد به 46میلیون تن ظرفیت رسیدیم. . براساس داشته های کشور از نظر انرژی و سنگ آهن این عدد تا سال 1404 به 55 میلیون تن می رسد اما در طول زنجیره سیاست گذاری به درستی انجام نشده است. ما به ظرفیت تولید می رسیم اما زیرساخت کافی نداریم. فولاد کشور طبق اعلام انجمن 67 درصد است که قطعا این میزان کاهش می یابد.
در فولاد خوزستان استراتژی اصلی شرکت رسیدن به سهم 25 درصدی بازار کشور است. در آینده اخبار خوبی را خواهید شد. طرح های خوبی داریم که بیشتر درباره ترمیم خطوط، بازسازی خطوط، نوسازی کوره ها که بهره وری را افزایش دهد. در حوزه اسلب عریض ریخته گری ها را ترمیم می کنیم. احداث کارخانه جدید در رسیدن 13 میلیون تن عدد خیلی زیادی نیست.
وکیلی بیان کرد: فولاد خوزستان به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد میانی کشور مطرح است. بنابراین بزرگترین عرضه کننده و فروشنده این حوزه نیز خواهد بود. قاعدتا در این بازار به بزرگترها نگاه می کنیم. وقتی اشل بزرگی داشته باشید بقیه از شما پیروی می کنند. تلاش ما همواره فروش بهینه است. وظیفه هر شرکت و بنگاه اقتصادی رسیدن سود به ذینفعان است. تلاش ما در سال 1401 و 1402 بر تامین نیاز داخلی بوده است. مخصوصا استان خوزستان که ظرفیت هایی در نورد کاری دارد. حدود 70 درصد از فروش داخلی فولاد خوزستان به شرکت های استانی خودمان است.
وی درباره قیمت سازی نیز باید گفت براساس فرمول های گذاشته شده تلاش بر کنترل قیمت است که واقعا نادعالانه است. تورم کشور را در حوزه های مختلف در نظر بگیرید که امروز تورم فولاد صفر است. تورم نقطه به نقطه فولاد صفر است. هیچ افزایش قیمتی رقم نخورده است. بخشی تلاش بورس کالا و دولت بوده که قیمت ها را کنترل کند. اما از آن طرف افزایش قیمت انرژی و نهاده ها دارد اتفاق می افتد. اما همیشه فولاد خوزستان تلاش می کند که هد فولاد میانی بازار داخل و صادرات باشد.
وی درباره برنامه برای شناسایی بازار صادراتی بیان کرد: برای حمایت از سهم، سودآوری در برنامه است. اگر گزارش 6 ماهه را مطالعه کرده باشید حدود 57 درصد از سود اعلام شده را پوشش دادیم. تلاش می کنیم به سود بین 9 تا 10 هزار میلیارد برسیم. البته به زمینه هایی نیاز دارد که فراهم می شود.
وی گفت: فولاد خوزستان تجربه صادرات به 28 کشور را دارد. میانگین ما صادرات 10 تا 15 کشور دارد اتفاق می افتد. برنامه اصلی ما منطقه خلیج فارس، آفریقا، منطقه منا، جنوب شرق آسیا است. برنامه هایی مانند جنگ روسیه و اوکراین کمی دست ما را بست. قطعنامه هایی که اتفاق می افتد فضا را برای پذیرش شمش فولاد خوزستان و کشور را فراهم می کند. درست است که تحریم مانع صادرات است اما این طور نیست که کاملا جلوی این کار را بگیرند. ما 900 هزار تن صادرات داشتیم که این عدد به 1.5میلیون تن می رسد. تلاش ما جذب بازارهای جدید است. به شمال آفریقا به دو کشور ورود کردیم. استقبال بیشتری از شمش های ما صورت گرفته است که این فضای بازارسازی را تسهیل می کند.