مدیرعامل شرکت صنایع ماشینهای الکتریکی جوین مطرح کرد: شرکت جمکو مانع خروج ارز از کشور شد / تولیدات جمکو همتراز نمونههای خارجی
عصر سرعت: مدیرعامل شرکت صنایع ماشینهای الکتریکی جوین، گفت: اگر تولید الکتروموتورهایی که توسط شرکت جمکو ساخته میشود، در داخل کشور انجام نمیگرفت، باید با چند برابر قیمت داخلی، آنها را از خارج وارد میکردیم ولی در حال حاضر، برای تهیه موتورهای مورد نیاز واحدهای صنعتی، ارز از کشور، خارج نمیشود و کشور در تأمین الکتروموتورها به خود کفایی رسیده است.
«محمد رستمی» در پاسخ به این پرسش که شرکت صنایع ماشینهای الکتریکی جوین در افق ۱۴۰۴ چه برنامههایی دارد و چشم انداز این شرکت را چگونه ارزیابی میکنید؟ گفت: شرکت صنایع ماشینهای الکتریکی جوین (جمکو) یکی از بزرگترین شرکتهای الکتروموتورساز کشور است و میتوان گفت که این مجموعه، تنها شرکت الکتروموتورساز در توانهای فوق سنگین است که در کشور فعالیت میکند.
وی افزود: در اواخر دهه ۶۰ و در دولت سازندگی، کلنگ احداث این کارخانه به زمین زده شد و طی ده سال برنامه ساخت این مجموعه، انجام شد و این شرکت فعالیت خود را شروع کرد.
رستمی، تصریح کرد: در دولت سازندگی، کارخانجات و مراکز صنعتی بزرگ در کشور، همانند انواع پتروشیمیها و فولادیها و سیمانیها و ….. در حوزه صنایع سنگین در کشور ساخته شدند که همه آنها، نیاز به الکتروموتورهای فوق سنگین داشتند و این در حالی بود که هیچ شرکتی در کشور، سازنده این الکتروموتورها نبود. از این رو و با نگاه به رسیدن به خودکفایی در تولید انواع الکتروموتورها، شرکت جمکو تأسیس و شروع به فعالیت کرد.
وی، با اشاره به کارهای بزرگ انجام شده از ابتدای شرکت تاکنون، تصریح کرد: بزرگترین موتور ۶/۶ مگاواتی تولید این شرکت در گلگهر ساخته شد و انواع موتورهای ۵/۴ و ۵/۵ مگاوات که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، از تولیدات شرکت جمکو هستند.
رستمی در ادامه، بیان کرد: شرکت جمکو در ۳ سال اخیر و برای نخستین بار در کشور، به تولید موتورهای ضد انفجار روی آورده است و با موفقیت در تولید این موتورها، توانسته مانع از خروج میزان قابل توجهی ارز از کشور شود.
مدیرعامل شرکت صنایع ماشینهای الکتریکی جوین (جمکو)، افزود: موتورهای مورد نیاز در پروژه غدیر که در حوزه آبرسانی به مردم اهواز، آبادان و خرمشهر فعالیت میکند توسط این شرکت ساخته شده است که در سال ۹۷ توسط وزیر نیرو استارت آن زده شد. همچنین در تولید موتورهای سیف (ایمن) به جایگاه مناسبی رسیدهایم و موتورهای مورد استفاده شرکتهای آبرسانی دشت سیستان، آذربایجان و یزد نیز از تولیدات شرکت جمکو هستند.
رستمی در ادامه، بیان کرد: در مسیر رسیدن به خودکفایی کشور در تولید موتورهای ضد انفجار، شرکت جمکو موفق به تولید موتورهای ۲۲۰ و ۲۷۰ کیلووات ضد انفجار شد که در حال حاضر در جایگاههای سی.ان.جی مورد استفاده قرار میگیرد.
به گفته وی، هماینک بسیاری از مجموعههای نفتی، پالایشگاهها و پتروشیمیهای کشور از موتورهای ضد انفجار شرکت جمکو استفاده میکنند.
دانش موتورهای سنکرون در اختیار جمکو است
رستمی، با اشاره به موفقیت شرکت جمکو در تولید موتورهای سنکرون، تصریح کرد: موتورهای سنکرون با توان ۴ هزار اسب بخار در صنایع مختلف مانند مس، مورد استفاده قرار میگیرد که شرکت جمکو با همکاری دانشگاه علم و صنعت توانست برای اولین بار در کشور، این نوع از موتورها را طراحی و تولید کند.
مدیرعامل شرکت جمکو، یکی از برنامههای این شرکت را، شناخت نقاط ضعف در تولید انواع موتور در کشور دانست و خاطرنشان کرد: در این راستا، شرکت توانسته است به دانش تولید موتورهای سنکرون و ضد انفجار دست پیدا کند.
رستمی، ساخت موتورهای اسموک را از دیگر دستاوردهای شرکت جمکو برشمرد و گفت: قابلیت موتورهای اسموک که اغلب در ایستگاههای مترو مورد استفاده قرار میگیرند، این است که باید توانایی کار در دمای بالا در یک فضای پوشیده را داشته باشند و مهندسان شرکت جمکو با همت بلند خود، موفق شدند کشورمان را در طراحی و ساخت این موتورها، به خودکفایی برسانند.
وی افزود: شرکت جمکو علاوه بر ساخت موتورهایی که به آنها اشاره شد، در تولید موتورهای تراکشن قطار نیز فعالیت دارد.
چشمانداز شرکت جمکو تا سال ۱۴۰۴
مدیرعامل شرکت صنایع ماشینهای الکتریکی جوین (جمکو) با اشاره به چشماندازهای این شرکت، گفت: برابر برنامه، این شرکت باید تا سال ۱۴۰۳ به ظرفیت کامل تولید خود دست یابد. در همین مسیر، این کارخانه با برخورداری از ۷ هکتار سوله مسقف در ۲۵۰ هکتار زمین، در هیچ برهه زمانی به اندازه سال جاری تولید نداشته و توانسته است رکورد تولید در همه ادوار گذشته را بشکند و این درحالی است که با یک سوم از ظرفیت خود و فعالیت با یک شیفت کاری به این مهم دست یافته است. به همین دلیل هماینک این آمادگی فراهم شده تا با دو شیفت ۸ ساعته دیگر، ظرفیت تولید کارخانه افزایش یابد.
وی افزود: در حال حاضر، ۵۰۰ نفر در شرکت جمکو به کار مشغول هستند و طبق برنامهریزیهای صورت گرفته، قرار است تعداد نیروهای این شرکت برای سال ۱۴۰۳ به یکهزار نفر برسد.
صادرات شرکت جمکو افزایش مییابد
رستمی افزود: شرکت جمکو، علاوه بر تأمین بازار داخل به بازارهای خارجی هم توجه دارد و توانسته است که هزار و ۲۰۰ مگاوات موتور در سال را تولید کند.
مدیرعامل جمکو، تصریح کرد: هدف این شرکت، در ابتدا تأمین نیاز داخل است و سپس باید در زمینه صادرات، برنامهریزیهای لازم انجام شود تا صادرات شرکت افزایش یابد. این در حالی است که جمکو با برخورداری از ایستگاه تست، موتورهای تولیدی خود را در درون، مورد تست قرار میدهد که از این منظر در خاورمیانه منحصر به فرد است. با توجه به این که هیچ شرکتی در داخل، حتی از مشابه ایستگاه تست جمکو برخوردار نیست، تست موتورهای تولیدی دیگر شرکتهای ایرانی سازنده موتور نیز در ایستگاه تست جمکو انجام میشود. این ثابت میکند که امکان توسعه بازار در منطقه خاورمیانه برای شرکت جمکو فراهم است.
وی، خاطرنشان کرد: موتورها و الکتروموتورهای مورد نیاز کشور که سفارش ساخت آنها به شرکت جمکو میرسد، از تنوع بسیار بالایی برخوردارند که این کار مهندسان و طراحان موتور شرکت را بسیار سخت میکند و هرچند در کوتاهمدت، سختی زیادی را برای شرکت به همراه دارد، اما در بلندمدت، دانش فنی حاصل از آن میتواند جایگاه شرکت را در سطح جهانی ارتقا دهد.
رستمی با اشاره به بازار صادراتی شرکت جمکو، گفت: افغانستان، عراق، سوریه و ترکمنستان بازار صادراتی شرکت جمکو هستند و در تلاش هستیم تا بتوانیم بازار صادراتی این شرکت را توسعه بدهیم.
رستمی، خاطرنشان کرد: موتورهای تولیدی این شرکت از گارانتی ۱۰ ساله و خدمات پس از فروش برخوردار هستند.
به گفته وی، شرکت جمکو در تأمین مواد اولیه مورد نیاز با مشکلات مختلفی روبرو بوده و مجبور است از طریق واسطهها و با دورزدن تحریمها، مواد اولیه مورد نیاز خود را از اروپا تامین کند و همین موضوع، سبب افزایش هزینههای تولید شرکت نسبت به رقبای خارجی شده است.
وی، لازمه رشد و شکوفایی واحدهای تولیدی را در گروه تغییر نگرش مدیران در استفاده از تولیدات داخل دانست و افزود: اصرار این واحدها از تولیدکنندگان داخلی برای تولید کالای باکیفیت و بیتوجهی آنها به کالاهای بیکیفیت، علاوه بر ارتقای کیفیت محصولات داخلی، سبب تطابق این تولیدات با برترین استانداردهای جهانی شده و همین امر میتواند ضمن استفاده از ظرفیتهای تولید داخل و پیشگیری از خروج ارز از کشور، مرغوبیت و جذابیت این گروه کالاها را برای بازارهای جهانی، دوچندان نماید.
تولیدات جمکو جایگزین موتورهای آمریکایی
مدیرعامل شرکت صنایع ماشینهای الکتریکی جوین (جمکو) در پاسخ به این پرسش که استاندارد مد نظر شما در تولیدات شرکت جمکو استاندارد داخلی یا جهانی است؟ گفت: استاندارد مورد نظر شرکت جمکو استاندارد اروپایی و بینالمللی است.
رستمی درخصوص صرفه جویی ارزی محصولات تولیدی شرکت جمکو، اظهار داشت: قیمت نمونه چینی موتور سنکرون که توسط شرکت جمکو طراحی و ساخته شده است ۶۰۰ هزار یورو است ولی قیمت تمام شده این موتور بسیار کمتر از نمونه خارجی آن است.
وی تصریح کرد: اگر تولید موتورهایی که توسط شرکت جمکو در داخل کشور ساخته میشود، انجام نمیگرفت، باید چند برابر قیمت داخلی، ارز برای واردات آن از کشور، خارج میشد.
رستمی خاطرنشان کرد: موتورهای سنکرون که توسط شرکت جمکو طراحی و ساخته شده است، جایگزین موتور جنرال الکتریک ساخت آمریکا شده است و این دستاورد بزرگی برای کشور است.
مدیرعامل شرکت جمکو با اشاره به دانش ساخت موتورهای سنکرون، گفت: تنها ۵ یا ۶ کشور، از دانش فنی و توان طراحی و ساخت موتورهای سنکرون برخوردارند که آمریکا و چین از جمله این کشورها هستند.
رستمی در پایان درخصوص راه برونرفت از وضعیت اقتصادی کنونی، گفت: تنها راه برونرفت از وضعیت کنونی، اعتماد به تولید داخل است و نیاز است در مقابل، کیفیت محصولات تولیدی ارتقاء یابد و اگر این موارد انجام شود، بدون شک، اوضاع اقتصادی، بهبود مییابد. در همین راستا، هم اکنون شرکت جمکو برای طراحی و ساخت یک سری از مواد اولیه خود با یکی از دانشگاههای مطرح کشور ارتباط برقرار ساخته تا در صورت کارشکنی طرف اروپایی، در تامین آن ماده اولیه با مشکل مواجه نشود.