بررسی نیازهای اصلی صنعت و معدن کشور در فرمایشات مقام معظم رهبری
اولویت داشتن تدوین سند علمی صنعت و آمایش سرزمینی معادن توسط وزیر صمت
مقام معظم هبری (حفظه ا…) در دیدار نمایندگان مجلس شورای اسلامی مورخ 04/03/1401، فرمایشاتی را بیان میفرمایند که حاوی نکات کلیدی و راهبردی است که لازم است چراغ راه اتفاقات هفتههای گذشته برای مسئولین باشد. معظم له در بخشی از فرمایشات خود که در ذیل به آن اشاره شده به لزوم تدوین سند علمی و آمایش سرزمین معادن به شرح ذیل تاکید و مورد مطالبه قرار میدهند.
سند چشمانداز معدن و صنعت کجاست؟
ایشان میفرمایند:
…. البته این هم جزو تکالیف دولت است، یعنی دولت باید به این توجه کند؛ به دولتیها تذکر هم خواهیم داد انشاءالله. مثلاً مساله معدن؛ خب ما در قضیه معدن خیلی عقبیم دیگر. این همه معدن ارزشمند در این کشور وجود دارد و کشور از درآمد اینها، از منافع اینها، حالا نمیگویم صددرصد امّا نود درصد محروم است. بعضی از معادن دستنخورده باقی میماند، بعضی هم بدون ارزش افزوده از دسترس خارج میشود. بدون اینکه روی این محصول معدن کار بشود، میرود بیرون. خب مثلاً حالا معدن؛ برای مسالهی معدن یک سند تهیه کنید. مثلاً سند مربوط به معدن، سند مربوط به صنایع. آن حضرات صنعتی کشور که اینجا جمع بودند، به آنها من گفتم که سند صنعتی کشور چیست؟ ما در چند سال آینده در مورد صنعت چه کار میخواهیم بکنیم؟ آن سند کلیای که نشان بدهد که ما راهبردمان در مورد صنعت چیست، آن سند کجا است؟ چنین سندی نداریم. کشاورزی [هم] همین جور.
تاکید مقام معظم رهبری بر مساله آمایش سرزمینی معادن
مقام معظم رهبری در ادامه به مساله آمایش سرزمینی اشاره و تاکید میکنند؛
… این سندها باید تهیه بشود با توجه به امکانات کشور، با توجه به مسائل گوناگون، مسائل آمایش سرزمین؛ وقتی آمایش سرزمین مورد توجه قرار نمیگیرد، ما آن وقت میآییم مثلاً فلان کارخانه را در یک جایی میگذاریم که نباید میگذاشتیم؛ [یا] فلان کشت را در فلان نقطهای [کشت] میکنیم که نباید آنجا این را کشت میکردیم. این [جور] است دیگر؛ [آن وقت] وضع معدن ما هم به آن شکل در میآید. بنابراین مسالهمحور شدن که این سند، هم علمی باشد، هم با توجّه به آمایش سرزمین باشد، با توجه به امکانات کشور باشد، یکی از راههای پرفایده کردن برنامهی پنجساله است.
چرا تدوین سند علمی صنعت و آمایش سرزمین معادن اولویت فوری و اصلی روز است؟
هفته گذشته موضوع استیضاح وزیر صمت بسیار داغ بود و مایه تأسف است که برخی رسانهها را نیز که عهدهدار مسئولیت تبیین و حافظ حق عمومی امنیت روانی مردم هستند را نیز به حاشیه برد و جای بس تشکر بزرگی است که رییس محترم مجلس جناب اقای دکتر قالیباف با درایت و مشورت با رییس جمهور این خطر و دسیسه دشمنان ج.ا.ا را در هم شکست. در این برهه از زمان مشورت با رییس جمهور و توان تصمیمگیری و اجرای تصمیم عدم وصول استیضاح و تعیین ضربالاجل نمونهای از یکپارچگی مدیریت کشور در سران قواست.
تمرکز دشمنان بر شرکتهای معدنی و پتروشیمی و ضرورت حفظ مدیران شاخص
امروز دشمن بعد از تحریمهای ظالمانه و انواع و اقسام دسیسههای پنهان و آشکار و تشدید ترورهای کور و حملات سایبری؛ بر شرکتهای بزرگ معدنی و پتروشیمی متمرکز شده است. چراکه پیروزی اقتصادی و حل مشکل معیشت مردم از این مسیر امکانپذیر است. در شرایط سخت اقتصادی جهان امروز، مدیران شرکتهای بزرگ، کارنامه اقتصادی ممتازی دارند که اطلاعات آن در سامانههای بورس کشور در دسترس عموم است و بسیاری از این شرکتها حاشیه سود و ارزآوری بالایی دارند و حتی با همه مشکلات پروژههای توسعهای بسیاری را پیش میبرند و نقش مهمی در محرومیتزدایی و مسئولیت اجتماعی دارند. از این رهیافت این مدیران سرمایه ج.ا.ا هستند و باید مورد حمایت حاکمیت قرار گیرند.
انتقال دانش و تجربه و ایجاد سیستم مدیریت دانش برای حفظ و انتقال تجربیات به نسل بعدی مدیران یکی از ضرورتهای امروز است.
اشاره به جسارت اجرایی و شجاعت یکی از نکاتی است که دستگاههای نظارتی باید مد نظر قرار دهند تا مبادا با گسترش الگوی ترس، محافظهکاری و ترک فعل در جامعه سر باز کند. امروز یک مزیت رقابتی بزرگ و موجب افتخار شجاعت سران قوا و مدیران و دستاندرکاران و مدیران دولتی و خصوصی کشور است.
حل مشکلات اقتصادی با ایجاد کنسرسیوم معدنی و فولادیها
یک راهحل در دسترس که تعمیم آن با ایجاد مرکز مشارکت و هدایت سرمایههای خرد مردم به پروژهها از طریق بورس که به تورمزدایی از اقتصاد میانجامد با همین شرکتها و مدیران آن بصورت آنی امکانپذیر است.
متاسفانه دردولت قبل مردم ضررهای بسیاری از بورس دیدهاند و امروز جایگاه واقعی و استفاده از این ساختار راهبردی در افکار عمومی دچار اشکال شده و بسیاری از مسئولین هنوز هم دغدغه حل مشکل بورس دارند.
برخی شرکتها با الگوی پروژه محوری اقدام به تأسیس شرکت پروژه و تامین مالی از بورس کردهاند. تعمیم الگوی فوق یعنی ایجاد کنسرسیوم معدنی با همکاری شرکتهای بزرگ فولادی در بهرهبرداری و استفاده از ظرفیت معادن؛ رهیافت حل مشکلات اقتصادی کشور است.
راهکارهای توسعه اقتصاد و مقابله با تورم
توجه بفرمایید این شرکتها صاحب تخصص و تجربه بوده و به دلیل داراییهایی که دارند معتبر محسوب میشوند و بنابراین تأمین مالی از طریق شبکه بانکی و بورس و جذب سرمایههای خرد مردم امکان پذیر است. شرکتهای پروژه محور ریسک اقتصادی پایینی دارند و در یک سیکل زمانی کوتاه سه تا پنج ساله به ثمر میرسند و برای سرمایهگذاران جذاب هستند. با اجرای این کار و جلب همکاری مردم اقتصاد تورمزدایی میشود و دست دولت در اقتصاد با منابع داخلی باز میشود و صد البته سرمایه اجتماعی و همدلی و مشارکت در این شرایط سخت، مستحکمتر میشود و همه با هم از مشکل عبور میکنیم.
خوشبختانه از قبل در سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور برخی زیرساختهای مشارکت آماده شده است. تعمیم الگوی فوق به میادین نفتی میتواند قدم دوم کوتاهمدت باشد.
همچنین ساخت نیروگاههای هستهای برق با کشورهای منطقه گام سوم الگوی مشارکت عمومی خصوصی اجتماعی است که یک تأمین مالی، ساخت و مصرف و فروش برق آن از قبل تضمین شده است که باز امروز فرصت راهبردی برای این بخش در دسترس است. چرا که بسیاری از کشورهای منطقه نیازمند برق هستند و تکنولوژی ساخت هم برای دانشمندان ایران و همکاری با کشور روسیه موجود است و پول آن هم قابل تامین میباشد.
امروز نقطه عطف حاصل از چند دهه زحمت و تلاش از انقلاب اسلامی است و راهحلهای مشکلات اقتصادی کشور به قدری ساده و در دسترس است که تنها اراده سران قوا و اتحاد و همدلی و مشارکت مردم و پرهیز از حاشیه لازمه حرکت به سوی آیندهای درخشان است.
در اینجا مجدد توجه شما را به فرمایشات مقام معظم هبری (حفظه ا…) جلب میکنم و تقاضا دارم این مطالبه معظمله را فوری در دستور کار قرار دهید و همه با هم برای عبور از بحران اقتصادی اراده و حرکت کنید.