به گفته معاون برنامهریزی وزیر نفت ساماندهی اقتصاد حاملهای انرژی، پیشنیاز حرکت در مسیر متناسبسازی سبد انرژی است.
فلاحتیان گفت: نگهداشت و افزایش تولید گاز کشور نیازمند بیش از ۸۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در صنعت گاز است.
وی افزود: حفظ جریان پایدار گاز در کشور نیازمند هماهنگی مجموعه مدیران استانی با مدیران صنعت گاز بهمنظور بهینهسازی مصرف است و در این عرصه، تعامل و تبیین وضعیت شبکه گاز در هر استان با هدف حل مسائل در سطح مدیران استانی از مزیتهای مدیران صنعت گاز در کشور بهشمار میرود.
معاون برنامهریزی وزیر نفت اشاره کرد: وزارت نفت برای ایجاد توازن بین تولید و مصرف در بخش نفت و گاز، برنامهریزیهای گستردهای انجام داده و بر اساس همان برنامهریزی، توسعه میدانها در حال انجام است و سرمایهگذار برای آن انتخاب میشود.
به گفته فلاحتیان مشکل منابع گاز نداریم، شیوه مصرف گاز صحیح نیست و در بهینهسازی حوزه انرژی اقدامات لازم صورت نگرفته است.
توسعه زنجیره ارزش فولاد بدون توجه کافی به ایجاد زیرساختهای انرژی
دکتر هوشنگ فلاحتیان با اشاره به اینکه ایران دهمین تولید کننده بزرگ فولاد در دنیا و نخستین تولید کننده آهن اسفنجی بر پایه گاز در جهان است، افزود: ایران جزو معدود کشورهایی است که صنعت فولاد خود را با فناوری کورههای قوس الکتریکی و با خوراک اصلی آهن اسفنجی توسعه داده است. مهمترین و تنها مزیت نسبی صنعت فولاد ایران، برخورداری از ذخایر عظیم گاز طبیعی است که نیروی محرکه توسعه واحدهای احیای مستقیم جهت تولید آهن اسفنجی شده است. توسعه زنجیره ارزش فولاد در دو دهه اخیر بدون توجه کافی به ایجاد زیرساختهای انرژی انجام شده است، از این به بعد در تولید و توسعه فولاد باید تامین پایدار گاز و برق نیز در نظر گرفته شود، زیرا گاز طبیعی و برق، حاملهای انرژی اصلی مورد استفاده در صنعت فولاد هستند. تولید آهن اسفنجی بیش از ۷۵ درصد مصرف گاز و تولید شمش فولاد بیش از ۷۰ درصد مصرف برق در زنجیره فولاد را به خود اختصاص میدهد.
وی تاکید کرد: زمانبندی مناسب تولید این دو محصول و ذخیره آن در انبارها برای جلوگیری از وقفه در زنجیره تولید و تنظیم بازار، میتواند تاثیر منفی محدودیتهای تامین انرژی ناشی از اوج مصارف گاز و برق را در صنعت فولاد کاهش دهد.
فلاحتیان خاطرنشان کرد: روشهای مختلفی برای سرمایهگذاری در صنعت گاز وجود دارد که توسعه میادین گازی جدید، بهینه سازی مصرف در تجهیزات مصرف کننده گاز، بهینه سازی و کاهش هدررفت در سیستم عرضه گاز و همچنین واردات گاز، از جمله این روش ها محسوب می شود.
پررنگ شدن نقش انرژیهای تجدیدپذیر در سبد انرژی
وی افزود: باید زمینه ایجاد شود که نقش انرژیهای تجدیدپذیر در سبد انرژی کشور پررنگ تر شود چرا که کم شدن فشار میادین گازی امری طبیعی است. کل سرمایهگذاری در نفت گاز کمتر میزانی است که ما به آن نیاز داریم و به همین خاطر از صنعت فولاد کمک گرفتیم تا در این مسیر ما را یاری کنند. در جلسهای که با مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه داشتیم نیز این موضوع را مطرح نموده و از این اقدام فولاد مبارکه برای سرمایهگذاری در میادین گازی استقبال می کنیم تا منابع مورد نیاز در این زمینه را تامین کنند. در صنعت نفت نیز برای رسیده به ۴ میلیون بشکه نیازمند سرمایهگذاری هستیم که در صورت افزایش ۲ میلیون بشکهای، عواید زیادی نصیب کشور خواهد شد؛ البته مسیر سرمایه گذاریها بیشتر به سمت سرمایهگذاری در صنعت فولاد رفته و این در حالی است که کشور به سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی، پالایشگاه و …. نیز نیاز دارد که باید این روند اصلاح شود تا دچار چالش نشویم.
صندوقی برای تأمین اعتبار بهینهسازی مصرف انرژی
معاون برنامهریزی وزیر نفت بیان کرد: منابع در حقیقت در حد قیمت مجانی به دست مصارف خانگی می رسد و این در حالی است که قیمت برای صنایع افزایش یافته است که این موضوع نیز برای صنایع چالش هایی را ایجاد کرده است. این موضوع برای ما بسیار ناراحت کننده است که صنایع در فصل زمستان با چالش های زیادی روبرو هستند ولی نکته اینجاست که موضوع قطع گاز مکانیزمی خاص دارد و قطع و وصل آن پروسه ای زمانبر است.
وی افزود: صندوقی برای تأمین اعتبار بهینهسازی مصرف انرژی باید تشکیل شود چرا که پاشنه آشیل این موضوع تسهیلات و سرمایه اولیه است. همچنین باید سوخت صرفهجویی با توجه به قوانین موجود نظیر ماده ۱۲ به سمت صنعت بیاید. راهاندازی بازار خرید و فروش انرژی تولید شده نیز یکی دیگر از اقداماتی است که باید در عرصه انرژی کشور انجام شود تا بتوانیم شاهد ارتقاء این حوزه باشیم.