اختصاصی عصرسرعت، آقایی، رئیس برنامه جامع شرکت فولاد مبارکه اصفهان اظهار کرد: چالش اصلی که صنعت فولاد با آن مواجه است، موضوع تامین مواد اولیه است. شاید کمتر از ۱۴ سال آینده با روندی که در حوزه بالادست صنعت فولاد سرمایه گذاری کردیم می توانیم امیدوار باشیم که مواد اولیه داشته باشیم. این موضوع کار را سخت می کند. به اضافه اینکه منابع ما از سطح به عمق تغییر جهت داده است. در کنار آن در حوزه فولاد عمده معادن ما از حالت مگنت به حمات تبدیل شدند که این مساله نیز استخراج خاص خود را نیاز دارد تا به کنسانتره آهن برسیم.
وی ادامه داد: در حوزه پایین دست صنعت فولاد جهت گیری صنعت کشور مشخص است. اما جهت گیری روشنی در حوزه بالادست نداریم و این چالش اصلی در حو زه بالادست است. قطعا موارد مختلفی را دست به گریبان هستیم. شاید یکی از چالش های اصلی واردات و تامین از خارج است که هم نیازمند شرایط سیاسی مناسب با سایر کشور ها و رقباست و هم نیازمند توسعه در حوزه حمل و نقل دریایی است. برای اینکه واردات از نظر هزینه حمل به صرفه باشد، باید کشتی هایی را با ظرفیت ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار تن واردات سنگ آهن داشته باشیم تا از نظر اقتصادی زنجیره تولید ما را بهره ور کند. در صورتی که اگر ظرفیت کل بنادر کشور را بررسی کنیم بیش از ۲۰۰هزار تن برای ما امکان پذیر نیست. بنابراین برای پهلوگیری کشتی های بزرگ در واردات با چالش مواجه هستیم.
آقایی در این باره بیان کرد: شاید یکی از منابع سهل الوصول و دسترسی راحت از نظر حمل و ارتباط زمینی کشور افغانستان باشد. در این حوزه نیز نیازمند این هستیم که روابط سیاسی، اقتصادی و دیپلماسی هستیم. بعد همزبانی که بین ما وجود دارد، می تواند به ما کمک کند که صنعت فولاد کشور دچار چالش نشود. ما در همه این حوزه ها اقداماتی انجام دادیم و تلاش می کنیم با تعامل با شرکت های داخلی و شناسایی فرصت ها در حوزه تامین و حوزه مصرف در شرکت فولاد مبارکه به نقطه اطمینان قابل قبولی برسیم و پایداری و تداوم تولید را داشته باشیم.
رئیس برنامه جامع شرکت فولاد مبارکه اصفهان با اشاره به برنامه های شرکت در سال آتی گفت: فولاد مبارکه با توجه به سابقه خوبی که در حوزه سرمایه گذاری، تولید و بهره وری درکشور دارد، می توان گفت یکی از بنچ مارک ها در صنعت فولاد کشور است. از طرفی نیز برای بسیاری از صنایع دیگر درایور است. سرمایه گذاری هایی در حوزه پایین دست داریم. مثلا خط نورد گرم ما در مراحل نصب و پیشرفت پروژه است. همچنین، در حوزه بالادست نیز تلاش می کنیم. در تامین مواد اولیه برنامه هایی داریم تا بتوانیم از فرصت ها استفاده کنیم. از نظر منابع مالی باتوجه به شرایط بودجه ای شرایط خوبی داریم. باتوجه به پتانسیلی که در مجموعه وجود دارد، در تکمیل زنجیره های تولید و تامین مواد اولیه پروژه هایی را تعریف کردیم. همچنین، در کنار آن کار بزرگی که داریم انجام می دهیم موضوع حامل های انرژی و زیرساخت هاست. نیروگاه سیکل ترکیبی و خوزشیدی را در دست احداث داریم. با راه آهن جمهوری اسلامی ایران در حوزه احداث خط ریل و تامین لوکوموتیو همکاری هایی انجام دادیم. اینها هزینه زیادی برای دولت دارد. در موضوع زیرساخت، توسعه پایین دست محصولات زنجیره تخت و توسعه محصولات بالادستی پلن هایی است که در سال ۱۴۰۳ بخشی به بهره برداری می رسد و نیز بخشی دیگر در سال های آتی به بهره برداری خواهد رسید.