به گفته رئیس انجمن فولاد ایران فلسفه تولید فولاد در کشور ایران برق، گاز و سنگ آهن فراوان بود که اکنون مشکل برق در تابستان و گاز در زمستان به چالش تولیدکننده تبدیل شده است.
دکتر سبحانی عنوان کرد: در دنیا سالیانه دو میلیارد تن فولاد تولید میشود و چین نصف آن را تولید میکند. ایران با ۳۰ میلیون تن ظرفیت نصب شده رتبه ۱۰ را دارد.
وی در ادامه با اشاره به فرآیند تولید فولاد تشریح کرد: یک روش کوره بلند در فرایند تولید است و تولید با ذغال سنگ انجام می شود که ذوب آهن و فولاد زرند از این روش استفاده می کنند. در دنیا ۷۵ درصد تولید به این روش است و ایران برعکس این روش و با روش احیا مستقیم فرایند تولید فولاد را دارد. در فرایند احیاء مستقیم و کوره قوس با استفاده از گاز، سنگ آهن احیا شده و آهن خالص تولید می شود. در کشور ما به دلیل وجود منابع سرشار گاز طبیعی و انرژی ارزان، صنعت فولاد به سمت استفاده از کوره قوس رفته است که متأسفانه مشکلاتی به همراه داشته است.
وی افزود: با توجه به اینکه گاز در فرایند تولید فولاد نقش اساسی دارد و همچون صنایع دیگر مانند کارخانجات سیمان و نیروگاه ها، امکان استفاده از سوخت جایگزین در این فرآیند نیست، قطعی یا اعمال محدودیت های شدید تامین گاز طبیعی خصوصاً در کارخانههای احیاء مستقیم فولاد به منزله توقف تولید آهن اسفنجی است. نبود آهن اسفنجی به عنوان ماده اولیه مورد نیاز کارخانجات فولاد سازی سبب توقف تولید فولاد و تعطیلی کارخانجات زنجیره فولاد آن هم در شرایط ویژه فعلی کشور است که پیامد های آن کاهش شدید درآمدهای داخلی و ارزی است.
رئیس انجمن فولاد ایران خاطرنشان کرد: اینکه همیشه تولیدکننگان فولاد در اولویت قطع برق هستند جای سوال دارد. صنعت ۱۰ درصد مصرف برق کشور را دارد و اشتغالزایی، تولید و ارزاوری بالایی دارد در کنار این موضوع تولیدکننده تعهد صادرات و تولید دارد این قطعی های پیاپی تمام برنامه صنایع را برهم زده است. اگر امکان تامین ندارید چرا همچنان مجوز احداث واحد فولادی می دهید؟!
سبحانی اظهار کرد: قرار است ۵۵ میلیون تن تا سال ۱۴۰۴ برق تولید شود که ۱۰هزار مگاوات برق مورد نیاز است. همچنین برای ۳۰ میلیون تن حدود ۴۰ هزار میلیون متر مکعب در روز گاز مصرف می شود و برای ۵۵ میلیون تن باید ۷۰ میلیون تن روزانه گاز مصرف شود. بخش خصوصی امروز در حال تأمین ماشین آلات و بسترسازی برای تولید فولاد بیشتر در کشور است ولی به خاطر این مشکلات با چالش هایی جدی روبرو هستند که باید وزراتخانه های مربوطه برای این موضوع برنامه ارائه کنند.
وی یادآور شد: صنعت فولاد، صنعت مادر کشور نام گرفته است و با سازمان هایی که زیرساخت کشور را باید تامین کنند، تلاقی دارد. امکان پیشبرد این صنعت بهصورت جزیره ای وجود ندارد. بخش های حمل و نقل، انرژی، برق و گاز باید هماهنگ و متوازن با صنعت فولاد رشد کنند تا متناسب با توسعه صنعت فولاد، نیز پیشرفت و توسعه یابند.
دکتر سبحانی پیشنهاد کرد: اعمال محدودیت های اجتناب ناپذیر می تواند به گونه ای اصلاح شود که هم محدودیت شرکت ملی گاز ایران در تامین گاز کشور رعایت شود و آسیب تولید فولاد کشور حداقل رسانده شود، در این خصوص جابجایی سهمیه ابلاغی به کارخانههای مختلف در یک استان با موافقت صاحبان صنایع و هماهنگی بین انجمن فولاد ایران و شرکتهای گاز استانی مربوطه در جهت اعمال بهینه محدودیت ها به عنوان یک راهکار می تواند اعمال شود.