به گفته عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، تولید فولاد مازاد نیاز کشور است و فولاد ایران طی هشت سال گذشته با مازاد عرضه در قیاس با دیگر تولیدکنندههای جهان روبهرو بوده و راهکار مدیریت این مازاد، صادرات است.
بهادر احرامیان عنوان کرد: در بازار جهانی با عرضه تمام محصولها، قیمتهای بهتر، به فروش میرسد که این طبق تعریف بازار رقابتی است و قیمت کنونی فولاد ایران نیز در بازارهای جهانی قیمتی مناسب است که تجارت فولاد را سودده می کند. خواسته فعالان این حوزه حمایت و تسهیل شرایط صادراتی بوده که نهتنها خواسته فعالان صنعت فولاد مبنی بر حمایت از این صنعت برآورده نمیشود، بلکه هر سال سیاستهایی ضد صادرات و ضد تولید وضع میشود که لطمات غیرقابل جبرانی را به صنایع تحمیل میکند. وضع عوارض صادراتی بر فولاد و محصولات فولادی در نخستین هفتههای سال ۱۴۰۱، یکی از همان سیاستهای اشتباهی بود که به افت ادامهدار فروش این محصول در بازار جهانی منتهی شد.
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اظهار داشت: با توجه به اینکه بازار داخلی فولاد با رکود مواجه است، صادرات می توانست نقطه قوتی برای این حوزه باشد اما در ابتدای سال با توجه به وجود عوارض صادراتی این فرصت از دست رفت. در مقابل کشور روسیه و ترکیه که از رقبای صادراتی این حوزه به شمار می روند از این فرصت استفاده کردند. روسیه با فروش فولاد با قیمت پایین تر و آگاهی به عوارض صادراتی ایران و مشکلات به سبب تحریم ها در کشور، سهم بازار ایران را در صادرات محصولات فولادی از آن خود کرد. متاسفانه کشور به واسطه تحریم ها در حوزه صادرات فولاد و محصولات فولادی به دلیل محدودیت در ارتباطات با سایر کشورها با چالش مواجه هست و مواردی همچون عوارض صادراتی در داخل کشور، مسیر را برای تولیدکننده بسیار سختتر می کند؛ همانطور که شاهد بودیم فرصت اخیر را به واسطه همین موضوع از دست دادیم. روند صادرات این فلز استراتژیک از کشور در اغلب ماههای گذشته خلاف روند صعودی تولید، کاهشی بوده است. افت صادرات فولاد ایران در شرایطی ثبت میشود که این زنجیره با تکیه بر اهداف صادراتی در کشور ما توسعه یافته است و ظرفیت و میزان تولید در اغلب حلقههای زنجیره فولاد کشور بهمراتب بالاتر از نیاز داخلی به این محصول برآورد میشود.
چالش های حوزه فولاد
وی کمبود سنگ آهن را چالشی دیگر در صنعت فولاد عنوان کرد و توسعه معادن سنگ آهن داخل کشور و واردات سنگ آهن را راهکار رفع این چالش دانست که در بحث توسعه، بروکراسی اداری اکتشافات و نبود تسهیلات مالی را مانع پیشرفت کار تلقی کرد.
احرامیان افزود: محدودیتهای منابع آبی و انرژی از دیگر چالشهای عمده صنعت فولاد در حال حاضر است که انجمن فولاد، بستهای پیشنهادی برای حل چالشهای انرژی تدوین کرده و به دولت ارائه داده و بر اساس این بسته پیشنهادی، فولادسازان در میادین گازی سرمایهگذاری خواهند کرد.
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران خاطرنشان کرد: کمبود آب، برق و گاز از چالش های این صنعت فولاد است که قابل حل بود اما به دلیل عدم مدیریت صحیح به چالش بزرگی در این حوزه تبدیل شد. تمام صنایع کشور باید تلاش کنند در حوزه مصرف آب، برق و گاز صرفه جویی های لازم را به عمل آورند تا در این زمینه دچار کمبودی بیش از این نشویم.