اختصاصی عصرسرعت؛ یکی از شرکتهای برتر صادرکننده فولاد کشور که سهم قابل ملاحظهای در اقتصاد و صنعت دارد، شرکت فولاد کاوه جنوب کیش است که به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب و قرار گرفتن در منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس، از پتانسیل صادرات بالایی برخوردار است.
ضمن آن که کیفیت بالای محصولات تولیدی، مشتریان خارجی را به سمت خود میکشاند و در کل شرکتی صادرات محور تلقی میشود و در سال 1402 بالغ بر 20 درصد درآمدهای خود را از محل صادرات بدست آورد.
بر اساس آمارها، شرکت فولاد کاوه با صادرات 452 هزار تن بیلت در سال 1402، حدود 9 درصد از کل صادرات بلوم و بیلت کشور را به خود اختصاص داد. به طور کلی، 5.5 درصد از تولید آهن اسفنجی کشور و 8 درصد از تولید بیلت کشور در این شرکت انجام میگیرد.
واحد فولادسازی شرکت فولاد کاوه جنوب کیش در دو فاز جمعا به ظرفیت تولید 2.4 میلیون تن شمش در حال فعالیت است و با توجه به لزوم تامین حداقل 3 میلیون تن آهن اسفنجی جهت خوراک واحد فولادسازی و همچنین بازار صادراتی مناسب، شرکت احداث واحد سوم احیا مستقیم به ظرفیت 1.5 میلیون تن را در دستور کار خود قرار داده است. البته هم اکنون دو خط تولید آهن اسفنجی به ظرفیت 1.8 میلیون تن را در چرخه خود دارد.
در حال حاضر بالغ بر 95 درصد تولیدات شرکت مربوط شمش بیلت است و بخش اندکی از آهن اسفنجی تولیدی به فروش میرسد و غالب آن در جهت جلوگیری از خام فروش، وارد چرخه تولید شمش فولادی میشود.
این فولادساز در راستای تکمیل زنجیره تولید خود، با سرمایهگذاری 33 هزار میلیارد ريالی، طرح احداث واحد گندله سازی را نیز در برنامه کاری خود قرار داده و قرار است یک واحد گندله سازی به ظرفیت اسمی 5 میلیون تن در سال در منطقه سنگان احداث کند. این پروژه تا پایان خرداد ماه سال جاری بالغ بر 36 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برآورد شده تا خرداد ماه سال آینده به بهرهبرداری برسد.
از آن جایی که این واحد در مجاورت معادن سنگ آهن قرار گرفته، تامین ماده اولیه با سهولت انجام خواهد گرفت و حاشیه سود بهتری را عاید شرکت فولاد کاوه جنوب کیش خواهد کرد.
علاوه بر این، احداث یک واحد 30 هزار تنی تولید الکترود گرافیتی در بندرعباس در فهرست طرحهای آتی شرکت قرار دارد. صنعت تولید الکترودهای گرافیتی و نیز کک سوزنی یکی از گلوگاههای تولیدی صنعت تولید فولاد در کشور به شمار میرود و زنجیره ارزش پر سودی محسوب میشود.
در سالیان اخیر، تامین انرژی به خصوص برق برای شرکتهای فولادی به چالش مهم و بزرگی تبدیل شده و کسری برق در تابستان، خسارات سنگینی را به صنایع کشور وارد کرده و خطوط تولید را به سوی خاموشی سوق داده است. به همین جهت، شرکت فولاد کاوه به منظور مدیریت چالش محدودیت انرژی، پروژه ساخت نیروگاه را آغاز کرده است.
با وجود محدودیتهای مصرف انرژی در مدت اخیر، این فولادساز توانسته نسبت به برنامه ریزی ابتدای سال پیشرفت داشته باشد و در 5 ماهه منتهی به مرداد ماه سال 1403 حدود 826 هزار تن آهن اسفنجی و 578 هزار تن شمش بیلت تولید کند.
در این مدت، 685 هزار تن انواع محصولات در بازارهای داخلی و خارجی به فروش رفته و 142 هزار میلیارد ريال درآمد عاید شرکت کرده است.
در سالهای اخیر به سبب قطعی برق در تابستان و گاز در زمستان، ضریب بهرهوری شرکت کاهش یافت اما؛ با این وجود در سال 1402 به ضریب بهره وری 66 درصد رسید که بالاترین میزان از سال 1398 است.
در مجموع، شرکت فولاد کاوه جنوب کیش با استفاده از مزیتهای رقابتی منحصر به فرد خود در جهت دستیابی به سودآوری بیشتر و بهتر، سیاست گذاری مناسبی در حوزه فروش و تولید داشته و با استفاده مناسب از منابع و نیروی انسانی و کاهش هزینه در سایر واحدها توانست با وجود تمام محدودیتهای صادراتی و انرژی به اهداف پیش بینی شده خود برسد و مسیر صعودی سودآوری که در این سالها طی شده، تلاش دارد همچنان ادامه دهد و در صورت رفع محدودیتها، توان رقابتی بالایی دارد و از پتانسیلهای خود به نحو بهتری استفاده خواهد کرد.