به گزارش عصرسرعت از روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران، سیدمحمد حسینی، مدیر مالی این شرکت با اعلام این خبر، اظهار داشت: در تلاش هستيم تا ساختار مالي در حوزههاي شركت ملي گاز و شركتهاي تابعه بازنگري و ساختار بودجه، با شروع فرآيند بودجهريزي عملياتي متناسب شده تا نيل به اهداف سازمان در زماني كوتاهتر محقق شود.
وی بازنگري و تغيير ساختار سازماني از بودجهریزی مسئولیت هزینه و مرکز هزینهمحور به بودجهریزی عملیاتی در حوزه مديريت مالي را ضروري دانست و سال ۱۴۰۹ را بهعنوان سال هدف براي رسيدن به بودجهريزي عملياتي برشمرد.
حسینی مديريت اعتبارات و سيستمي کردن فرآيندهاي مالي را بيش از پيش مهم دانست و افزود: برنامهريزي و مديريت منابع و متناسبسازي آنها در شكلي واحد، دستيابي به اهداف سازماني را در زماني كوتاهتر محقق خواهد ساخت.
مدیر مالی شرکت ملی گاز ایران برگزاری این جلسات را که بهمنظور شروع فرآيند بودجهريزي عملياتي و بازنگري اصلاح ساختار عناصر هزينه صورت میگیرد، تأکیدی بر مديريت اصولي منابع انساني بر منابع مالي و داراييهاي مشهود و نامشهود عنوان كرد و گفت: تنها راه مقابله با ناترازي منابع که در حال حاضر، شركت ملي گاز ايران با آن مواجه است، مديريت صحيح و بهينه نقدينگي، جلوگيري از هزينههاي اضافي و موازي، از طریق اجراي بودجهريزي عملياتي است.
وی مديريت منابع مالي را راهكاري ضروری و مناسب در جهت كنترل دقيق فرآيندها و رفع ناترازيهاي مالي در شرايط كنوني خواند و گفت: شناسایی صرف وقت کارکنان برای انجام فعالیتها و استفاده درست از منابع؛ اعم از مالی، انسانی و داراییهای فیزیکی، سازمان را به اهداف مورد نظر نزدیکتر و راه رسیدن به آنها را هموارتر میسازد و این مهم با پایش و کنترل در مرحله عملکرد محقق میشود.
حسینی در پایان، دستاورد بزرگ بودجهریزی عملیاتی را استفاده بهینه از منابع عنوان کرد و گفت: بودجهریزی عملیاتی همچنین به ما کمک میکند تا منابع سازمانی در اختیار را، بهدرستی مدیریت کرده و بهصورت کارا و اثربخش در مسیر بهرهوری در سازمان به کار گیریم.
توسعه عدالت و پویایی سرمایه انسانی با تحقق بودجهریزی عملیاتی
در ادامه، علی بیاتی، معاون حسابداری مدیریت مالی شرکت ملی گاز ایران نیز درخصوص بودجهریزی عملیاتی توضیح داد: پیشبینی سیستم جبران خدمات براساس نتایج عملکرد در سازوکار بودجهریزی عملیاتی ضمن افزایش دقت و شفافیت و توسعه عدالت در فرآیند تخصیص بودجه، منجر به پویایی عملکرد سرمایه انسانی خواهد شد.
وی با اشاره به برگزاری جلسات بودجه شرکتهای تابعه شرکت ملی گاز ایران طی یک ماه گذشته، گفت: این جلسات با مشارکت نمایندگان سازمان برنامه و بودجه و حضور فعال مدیران عامل شرکتهای تابعه و بعضاً نمایندگان آنها و مدیران مالی برگزار و شاخصهای مدنظر جهت تعیین بودجه مورد نیاز، با دقت تمام بررسی میشود.
بیاتی با بیان این که در رویکرد جدید سیاستگذاری تخصیص بودجه، مبنا، عملکرد بخشهای مختلف شرکت در سال جاری است، خاطرنشان کرد: این رویکرد به منزله حرکت در مسیر استقرار سیستم بودجهریزی مبتنی بر عملکرد یا همان بودجهریزی عملیاتی است.
معاون حسابداری و مدیریت مالی شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: مطابق برنامهریزی صورتگرفته، تلاش شده تا سال ۱۴۰۹، نظام بودجهریزی عملیاتی در ۳ فاز به طور کامل در این شرکت مستقر شود؛ ضمن این که بنا داریم فاز اول آن را که بودجهریزی برنامهای است، تا پایان سال ۱۴۰۵ به سرانجام برسانیم.
بیاتی در ادامه، با تشریح هدف بودجهریزی عملیاتی در شرکت، گفت: از آنجا که در هر شرکتی از کالاها و خدمات مختلف، ورودیها و خروجیهای مشخصی وجود دارد، هدف نهایی این نظام بودجهریزی نیز، پایش ورودی و خروجی سیستم و تخصیص بودجه براساس همین موارد است.
وی در پایان، اجرای نظام بودجهریزی عملیاتی را گامی در مسیر توسعه عدالت برشمرد و تصریح کرد: در سازوکار این نوع بودجهریزی، جبران خدمات براساس نتایج عملکرد پیشبینی شده و این امر به پویایی عملکرد سرمایه انسانی کمک شایانی خواهد کرد.
بستر مناسب «هزینهیابی بر اساس فعالیت»
در این راستا، رضا فتحعلیبیگی، رئیس بودجه و کنترل هزینهها نیز، هدفگذاری برای رسیدن به بودجهریزی مبتنی بر عملکرد را تنها راه دستيابي به اهداف سازماني در زماني كوتاهتر عنوان کرد و توضیح داد: با توجه به وجود بستر مناسبی تحت عنوان «هزینهیابی بر اساس فعالیت» (Activity-Based Costing) ABC که از سال ۱۳۹۷ در کل کشور ساری و جاری شده، این مهم به ما کمک میکند تا بودجهریزی عملیاتی را در این حوزه بهدرستی اجرا کنیم.
وی وجود صورتهای مالی مطلوب (منصفانه) که نشان از طبقهبندی دقیق و صحیح حسابها بر اساس استانداردهای بینالمللی دارد را از دیگر شاخصهای مناسب این بستر عنوان کرد و گفت: این مهم در نهایت، از طریق سازمان حسابرسی رصد، کنترل و اظهار نظر کارشناسی میشود.
فتحعلیبیگی در ادامه، افزود: ولی به دلیل آنکه در حوزه بودجهریزی عملیاتی، علاوه بر اطلاعات مالی، میبایست اطلاعات فنی، احجام فعالیتها، خروجیها و نیز، صرف وقت کارکنان برای انجام فعالیتها و خروجیها هم، بهدرستی و با دقت شناسایی شده باشد، نیاز داریم تا یک پل ارتباطی بین اطلاعات مالی و فنی- عملیاتی برقرار کنیم.
رئیس بودجه و کنترل هزینههای شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: در این بخش، حوزه مدیریت منابع انسانی از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است؛ در واقع، با شناسایی صرف وقت کارکنان برای انجام فعالیتها، میتوان آن فعالیتهایی که دارای اثربخشی و کارآیی بیشتر هستند و در نهایت، ایجاد بهرهوری در سازمان میکنند را شناسایی کرده و افرادی که در انجام فعالیتها کارآمدتر، فنیتر، دقیقتر و کوشاتر هستند را در حوزههایی که بهرهوری بیشتری دارد، به کار گرفت.
فتحعلیبیگی در پایان، اظهار کرد: در واقع، بدون افزودن منابع جدید به سازمان، با همین جانمایی افراد در جایگاههای مفیدتر، کارآیی، اثربخشی و در نهایت، بهرهوری سازمان را افزایش خواهیم داد و اینجاست که نقش مدیریت منابع انسانی بیش از پیش خود را به رخ میکشد؛ ما در حوزه بودجهریزی عملیاتی نیاز به آن داریم که صرف وقت کارکنان برای خروجیها بطور کامل محاسبه شود.