به گزارش عصرسرعت ، براساس جلسات ماههای پایانی سال ۱۴۰۲ در کمیته صنایعپاییندستی انجمن مس ایران مقرر شد در سال ۱۴۰۳ جلساتی را با فعالین این رسته برگزار و چالشهای حاکم بر تولید را در این بخش شناسایی و در ادامه برای رفع آنها برنامهریزی شود. در تعامل با صنایع پاییندستی مس، رکود حاکم بر بازار و نبود تقاضا برای خرید محصولات مسی، از سوی فعالان این زنجیره مورد توجه قرار گرفت. در چنین فضایی، صادرات تنها راه تداوم تولید و بهرهمندی از ظرفیت قابل توجه تولید است. بر همیناساس نیز جلساتی با حضور تولیدکنندگان این بخش در پایش دلایل و عوامل مانع بر صادرات برگزار شد.
ضرورت تعامل میان صنایع
مهندس واعظی، نایبرئیس کمیته پاییندستی انجمن مس در این خصوص عنوان کرد: انجمن مسبا هدف ایجاد هماهنگی و تعامل در زنجیره مس، آغاز به کار کرد؛ هرچند که تعارض منافع میان تولیدکنندگان در حلقههای مختلف این زنجیره، وجود دارد اما امکان اجرای سیاستهای یکدست در این بخش وجود دارد و انجمن مس سعی دارد این سیاستها را شناسایی کند. در همینحال انجمن موظف به برقراری تعامل با کل صنایع فعال در این زنجیره از حلقههای بالادستی تا تولیدکنندگان محصولات نهایی است. خوشبختانه انجمن مس در سالهای اخیر اقدامات مثبتی را اجرایی کرده و میتوان اینطور ادعا کرد که در حوزه سیاستگذاری، بهشدت نتیجهبخش و موثر عمل کرده است.
بیتوجهی به صنایع پاییندستی در سیاستگذاری
وی افزود: تمامی صنایع فعال در حلقههای مختلف زنجیره مس از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. فعالیت در حلقههای پایانی بهمنزله اشتغالزایی گسترده در کشور و ارزشآفرینی حداکثری است، بااینوجود در مواردی شاهد هستیم که سیاستگذاران به برخی از حلقههای تولید بهویژه در صنایع پاییندستی بیتوجه هستند. این بیتوجهی از نبود تیم تخصصی و کارشناسی در سیاستگذاری نشات میگیرد. در چنین موقعیتی انجمن مس بهعنوان نماینده تمامی تولیدکنندگان در حلقههای مختلف زنجیره در تلاش است تا توجه سیاستگذاران و تصمیمگیران را به کمبودهای موجود، جلب کند. یعنی امکانی برای اصلاح مقررات، فراهم کند. سال گذشته سند جامعی از سوی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران با عنوان سند جامع مس، پیشنهاد شد. این سند جامع، موافقان و مخالفان بسیاری داشت.
نایبرئیس کمیته پاییندستی انجمن مس خاطرنشان کرد: انجمن مس در نقد این سند جامع، کمتوجهی صنایع پاییندستی را مورد توجه قرار داد. به بیانی دیگر در این سند، صرفا به موضوعاتی همچون فعالیت در حلقههای نخست زنجیره، اکتشاف ذخایر مس و استخراج آنها و همچنین تولید کاتد مس، توجه شده بود. گویا ایمیدرو در حال حاضر به این نتیجه رسیده که سند جامع صنایع پاییندستی را بهطور جداگانه تدوین کند. کمااینکه در سند نخست موردبحث، به صنایع پاییندستی و مشکلات آنها اشاره شده اما هیچ هدفگذاری و استراتژی برای آنها، تدوین نشده است.
مهندس واعظی اظهار داشت: در طول سالهای گذشته چالشهایی، عملکرد صنایع مس را تحت تاثیر منفی قرار داده است که ازجمله آنها میتوان به تامین مواد اولیه، توسعه صنایع پاییندستی و … اشاره کرد. با توجه به ظرفیتهای موجود در صنایع پاییندستی مس کشور و همچنین با عنایت به شرایط اقتصادی کشور، تسهیلاتی برای توسعه صنایع پاییندستی ارائه نشده، در همینحال انتظار میرود صادرات محصولات تولید شده در حلقههای انتهایی این زنجیره نیز در دستور کار سیاستگذاران قرار گیرد. بهویژه آنکه صادرات کشور در برخی از صنایع پاییندستی ازجمله مقاطع برنجی، نزدیک به صفر برآورد میشود. در ادامه ساماندهی قیمتگذاری محصولات مسی بهویژه در حوزه مقاطع برنجی در بازار داخلی نیز از دسته مواردی است که انتظار میرود در تعامل میان فعالان صنعتی، مورد توجه قرار گیرد و از ارزانفروشی محصول، جلوگیری شود.