گزارش اختصاصی از عصرسرعت، این شرکت در فاز اول با ظرفیت اولیه ۱.۵ تا ۲.۴ میلیون تن و در فاز دوم در مدار ۳.۲ میلیون تن و هم اکنون با ظرفیت تولید انواع محصولات فولادی بالغ بر ۳.۸ میلیون تن فعالیت میکند.
فرآیند تولید شمش در شرکت فولاد خوزستان از خرید سنگ آهن از معادن و تبدیل آن به گندله آغاز میشود و سپس گندله تولید شده پس از گذراندن مرحله احیاء مستقیم به آهن اسفنجی تبدیل میشود و این محصول پس از آن ذوب به انواع شمش تغییر شکل میدهد. محصولات اصلی شرکت شامل بلوم، بیلت و اسلب است که برای تولید انواع مقاطع فولادی، ورقهای گرم و سرد و فولادهای ساختمانی به کار میرود.
در واقع، این شرکت از جمله فولادسازانی است که تقریبا تمام زنجیره را درون خود دارد و از گندله تا بلوم، بیلت و اسلب را خود تولید میکند، البته گندله، آهن اسفنجی، اکسیژن، ازت و آرگون جزو محصولات فرعی محسوب میشوند.
بر اساس اطلاعات و اخبار منتشر شده، مدیریت شرکت به منظور کاهش ریسک تامین سنگ آهن، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس، توسعه فعالیتهای اکتشافی و سرمایهگذاری و خرید معادن سنگ آهن در کشورهای آهن خیز جهان و واردات مواد اولیه را در برنامه کاری خود قرار داده است.
بر اساس این گزارش، در دوره ۱۲ ماهه منتهی به اسفند سال ۱۴۰۲ میزان تولیدات شرکت از مرز ۱۳ میلیون تن فراتر رفت و با افزایش ۲۵۰ هزار تنی نسبت به سال ۱۴۰۱، رشد ۲ درصدی را تجربه کرد. البته روند سالیان اخیر را که مشاهده کنیم خواهیم دید که حجم تولیدات شرکت سالها است که در محدوده ۱۳ میلیون تن بوده و در هر شرایطی شرکت این میزان از تولید را به سرانجام رسانده است. در این سال، بالغ بر ۵.۹ میلیون تن گندله، ۳.۶ میلیون تن آهن اسفنجی، ۲.۱ میلیون تن بلوم و بیلت و ۱.۲ میلیون تن اسلب تولید کرد.
از مجموع اقدامات و برنامههای می توان چنین برداشت کرد که این فولادساز با تحلیل نیازها و انتظارات ذینفعان و به طور خاص مشتریان ضمن بخشبندی بازارهای هدف به دو بخش بازارهای داخلی و صادراتی اقدام به شناسایی نیازها و انتظارات گروههای اصلی مشتریان داخلی و صادراتی میکند. غالب فروش داخلی شرکت از طریق بورس کالا صورت میگیرد و کشورهای منطقه منا و خاور دور از مهمترین مقاصد صادراتی شرکت به شمار میروند.
در سالی که گذشت شاهد هستیم که شرکت فولاد خوزستان بیش از ۳ میلیون تن از انواع محصولات را در بازار داخل به فروش رساند و ۹۹۳ هزار تن نیز به بازارهای خارجی صادر کرد. در مجموع شرکت برابر با ۴ میلیون تن محصول به فروش رساند که تقریبا معادل فروش سال قبل از آن است و به نوعی میتوان گفت شرکت توانسته با وجود همه مصائب و مشکلات و تحریمها و محدودیتها، سطح فروش خود را حفظ کند و جوابگوی مشتریان داخلی و خارجی خود باشد.
این فولادساز بزرگ کشور و منطقه چندی پیش کارخانه تولید آهن اسفنجی زمزم۳ با ظرفیت ۲ میلیون تن در سال را به بهرهبرداری رساند و بالغ بر ۴۷ هزار میلیارد ریال در ۴ سال اخیر به این پروژه تزریق شد تا به مرحله راهاندازی رسید.
لازم به ذکر است که آهن اسفنجی محصول میانی بوده و در زنجیره تولید شمش مورد استفاده قرار میگیرد و به این ترتیب، با بهرهبرداری از این کارخانه نیاز شرکت فولاد خوزستان به خرید آهن اسفنجی در فرایند تولید شمش فولاد به طور کامل مرتفع میشود و پیش بینی شده سال آینده حدود ۹۰۰ هزار تن به مجموع فروش شرکت افزوده شود.
در مسیر رشد، «فخوز» برنامه توسعه محصولات جدید و ورود به بازارهای جدید توزیع را در دستور کار قرار داده و در این راستا و در جهت ورود به بازارهای جدید، احداث کارخانه تولید اسلب عریض را در برنامه کاری خود دارد.
به منظور افزایش درآمدهای ارزی و کسب سهم بیشتر در بازارهای خارجی و همچنین توسعه فروش آهن اسفنجی، صادرات آهن اسفنجی به کشورهای منطقه از مسیر جاده و دریا را کلید زده است و در کنار آن، راهاندازی گرم کارخانه جدید آهن اسفنجی از زمستان ۱۴۰۲ را پیش بینی کرده است. ورود و حضور در بازارهای جدید با هدف توسعه بازار نیز همواره در فهرست کارهای شرکت بوده است.
در راستای توسعه سبد محصولات، شرکت در حال برنامهریزی برای تملک یا احداث شرکتهای نورد ورق و میلگرد آجدار و بزرگ شدن سبد محصولات شرکت است.
با توجه به محدودیت مصرف انرژی در تابستان و زمستان، صنایع به خصوص صنعت فولاد بزرگترین آسیب را به طور مستقیم از طریق کاهش تولید میبیند، بنابراین جهت کاهش این ریسک، شرکت فولاد خوزستان اقدام به احداث نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۲۰ مگاواتی در فاز اول و ۵۲۰ مگاوات دیگر در فاز بعدی کرده است.
علاوه بر مواردی که در این گزارش ذکر کردیم، با توجه به محدودیت گاز طبیعی، احداث خط تولید بریکت سرد آهن اسفنجی و ذخیرهسازی آن در هنگام محدودیت گاز طبیعی را در برنامه اجرا دارد.
اگر در مقام مقایسه نگاه کنیم، مجموع اقدامات شرکت فولاد خوزستان در سال ۱۴۰۲ منجر به کسب درآمد قابل توجه ۷۴۰ هزار میلیارد ریالی شد که در مقایسه با سال ۱۴۰۱ افزایش ۴۰ درصدی را شاهد هستیم و سقف جدیدی را در درآمدزایی به ثبت رساند.
عملکرد مطلوب و رو به جلوی شرکت در سال ۱۴۰۲ نوید سودآوری قابل توجه را به سهامداران میدهد و انتظار میرود نسبت به سال ۱۴۰۱ مبلغ سود خالص رشد قابل ملاحظهای را تجربه کند.
بر اساس صورتهای مالی منتشر شده از سوی شرکت، سود خالص در دوره ۹ ماهه منتهی به آذر سال ۱۴۰۲ حدود ۲ برابر سود محقق شده دوره مشابه سال ۱۴۰۱ بوده و فروش شرکت در زمستان سال مورد اشاره نسبت به زمستان سال قبل رشد فصلی ۲۳ درصدی داشته و امید میرود در امر سودسازی نیز در فصل زمستان با همین فرمان پیش رفته باشد و رشد مناسبی را در سودآوری شاهد باشیم.
در مجموع، آن چه که در خصوص این شرکت بزرگ فولادساز و قدرتمند کشور و منطقه به چشم میآید این است که سهامداران در سالی که گذشت نفع خود را از خرید سهام «فخوز» بردند و ارزش بازار این شرکت با رشد ۲۰ هزار میلیارد ریالی، در حال حاضر به ۷۹۱ هزار میلیارد ریال رسیده است.