عصر سرعت: صنعت فولاد کشور طی سالهای اخیر متاثر از شرایط اقتصادی کشور با چالشهای بسیاری مواجه بوده است. در این شرایط نیاز به حمایت دولت از این صنعت بسیار حس میشود. ضمن اینکه تحریمها نیز باعث شده تا نقل و انتقالات مالی با سختی همراه شود و این مساله روی صادرات فولاد کشور تاثیرگذار بوده است. این در حالی است که بازار صادرات بسیار گسترده است و کشورهای اطراف ایران بازار بسیار مناسبی برای محصولات فولادی کشور هستند. در خصوص وضعیت صنعت فولاد و تاثیرپذیری آن از شرایط رکود اقتصادی با مهندس رضا دیدهور رئیس هیئت مدیره شرکت فولاد مبنا تهران به گفت وگو پرداختیم.
در حال حاضر و با توجه به وضعیت اقتصادی کشور چه چالشهایی پیش روی صنعت فولاد کشور وجود دارد؟
در بحث صنعت فولاد باید بگویم که چالشهای بسیار زیاد و متنوعی وجود دارد. اما به طور کلی منابع غنی در کشور وجود دارد و به لحاظ حجم تولید در وضعیت خوبی هستیم. ضمن اینکه میتوانیم به افق و چشماندازی که مدنظر قرار دارد دست پیدا کنیم. اما در این مسیر چالشهایی هم وجود دارد. اما کمبود سنگ آهن و منابع مورد نیاز برای تولید فولاد یکی از چالشهای پیش روی صنعت فولاد ایران است. همچنین بحث لجستیک یکی از زیرساختهای اصلی مورد نیاز صنعت فولاد است. در این بخش باید مجموعههای دولتی خدمات بهتری ارائه بدهند تا صنایع مختلف از جمله صنعت فولاد از آن بهرهمند شوند.
وضعیت صادرات و حضور در بازارهای جهانی به چه صورت بوده است؟
تا کنون حضور بسیار خوبی در کشورهای همسایه داشتهایم و تقاضای بسیار زیادی از سوی کشورهای همسایه برای محصولات ما وجود داشته است. کارخانجات مستقل ما تامین کنندگان بسیار خوبی بودند. با توجه به اینکه ما معضل بزرگ نقل و انتقالات پولی و مالی داشتهایم، اما بازهم توانستهایم به دستاوردهای خوبی برسیم.
طی سالهای اخیر صنعت فولاد توانسته افزایش تولید داشته باشد و به برنامهریزیهایی که برای آن انجام شده دست پیدا کنند. در این بخش به چه موارد دیگری باید میرسیدیم که نرسیدهایم؟
در بخشهایی از حوزه فولاد باید مجوزهایی ارائه شود تا شرایط ورود به آن تسهیل شود. مثلاً در تولید ورق ما همچنان کمبود داریم و تولیدمان به اندازهای که مصرف را تامین کند نبوده است. تولید ورق دست کارخانجات موفقی مانند فولاد مبارکه و اکسین و… بوده است. به نظرم در این بخش باید مجوز ایجاد کارخانجات بیشتری داده شود تا تامین ورق تسهیل شود. این در حالی است که در حوزه تولید میلگرد ما مازاد داریم و آنقدر زیاد است که اصولاً دیگر توجیهی برای آن وجود ندارد. در بخش تیرآهن تقریباً یکی دو کارخانه بیشتر نداریم اما توانسته اند خوب عمل کنند. اما تاکید میکنم که در حوزه ورق ما نیازهایی داریم که باید به آن پرداخته شود.
در بحث جذب نیروی کار چه اقداماتی انجام شده یا انجام خواهید داد؟
ما یک مجموعه بازرگانی هستیم و البته در راستای کارمان نیروهایی را جذب کردهایم و در راستای ایجاد اشتغال فعال حرکت کردهایم. البته برای جذب نیرو دست تولیدکنندگان بازتر است. متاسفانه بحث ایجاد اشتغال بیشتر وارد حوزه شعار شده تا عمل. اما من فکر میکنم در این شرایط تولیدکنندگان و صنعتگران کشور با تفکر ایجاد اشتغال پا به عرصه گذاشتند. اما در این راستا دولت هم باید از تولیدکنندگان حمایت کند. یعنی حمایت باید به گونهای باشد که انگیزه برای تولیدکنندگان در راستای افزایش اشتغال ترغیب شوند.
در بحث صادرات فولاد و همچنین صادرات مواد خام هم بحثهای بسیاری مطرح است. نظر شما در این خصوص چیست؟
من مخالف خام فروشی هستم. چرا که ما در داخل ایران به مواد اولیه نیاز داریم و مصرف بسیاری داریم. ضمن اینکه ما بازار بسیار پهناوری هم داریم. همسایگانمان به سرعت در حال رشد هستند و نیاز به فولاد و محصولات فولادی دارند. اما در بحث صادرات برخی بازرگانان بد عمل کردهاند. یعنی بازرگانانی وجود دارند که تعهدات خود را انجام نمیدهند. یعنی تعهد مناسبی نزد هیچ بانک و مرجعی ندارند. این نوع کار کردن باور بدی را به خریداران بینالمللی منتقل میکنند. به همین دلیل کارخانجات راساً به فروش محصولات روی آوردهاند و شرکتهای بازرگانی را کنار گذاشتهاند.
در مورد شرکت فولاد مبنا هم توضیح دهید. در مورد تاریخچه این شرکت و اقدامات آن توضیح دهید.
شرکت فولاد مبنا سابقهای بیش از 30 ساله در حوزه فولاد دارد. ما یک شرکت بازرگانی هستیم و از سنگ آهن تا مقاطع فولاد را پوشش دادهایم. طی سالهای از فراز و نشیبهای بسیاری عبور کردهایم تا به فروش مقاطع رسیدهایم. با اقدامات خوبی که انجام شده به جایگاه مناسبی در حوزه بازرگانی فولاد دست پیدا کردهایم. ریشه اصلی این شرکت در فعالیتهای فولادی ما بوده است.
حجم فعالیت شرکت طی سال های اخیر به چه شکل بوده است؟
فعالیت ما هم مانند بسیاری فعالیتهای اقتصادی دیگر تحت تاثیر شرایط موجود بوده است. طی سالهای اخیر به دلیل رکودهای اقتصادی که وجود داشته، ساخت و سازها کم شده است. افزایش هزینه ساخت وساز باعث شده تا قدرت خرید مردم بسیار کم شود. به طور کلی شرایط به صورتی بوده که کل اقتصاد را در برگرفته است. ما هم از این شرایط تاثیر پذیرفتهایم.