به گزارش عصرسرعت از وزارت نفت، وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو ائتلاف اوپکپلاس روز پنجشنبه (نهم آذرماه) در حالی گردهم آمدند که نوسانات قیمت نفت در آستانه برگزاری این نشست حاکی از اهمیت تصمیمات آن در بازارهای جهانی انرژی است.
پنجاهویکمین نشست کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپکپلاس (JMMC) هم روز پنجشنبه از طریق ویدیوکنفرانس و پیش از این نشست برگزار شد.
همچنین یکصدوهفتادوهشتمین نشست عادی وزیران نفت و انرژی اوپک که از ۲۵ نوامبر (چهارم آذرماه) به ۳۰ نوامبر (نهم آذرماه) موکول شده بود روز پنجشنبه از طریق ویدیوکنفرانس برگزار شد و اعضا درباره مسائل مربوط دبیرخانه این سازمان تصمیمگیری کردند.
اعضای اوپکپلاس در مجموعه اقدامهایی که از اواخر سال ۲۰۲۲ میلادی آغاز شد، متعهد شدهاند در مجموع روزانه ۵ میلیون و ۱۶۰ هزار بشکه یا حدود ۵ درصد از تقاضای روزانه جهانی از تولید خود بکاهند.
اوپکپلاس تا پایان سال ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه کاهش تولید (معادل ۳.۶ درصد از تقاضای جهانی نفت) دارد که از این مقدار یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه آن داوطلبانه و ۲ میلیون بشکه آن مصوب است، در عین حال اعضای این ائتلاف بهمنظور بهبود قیمتهای جهانی نفت خام، در نشست سیوپنجم در وین تصمیم گرفتند این ارقام تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی ادامه یابد و برای کل سال ۲۰۲۴ افزون بر این مقدار یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه دیگر هم تولید کشورهای عضو این ائتلاف کاهش یابد و مجموع تولیدشان به ۴۰ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه در روز برسد.
ایران در سال ۲۰۲۴ نایب رئیس نشستهای اوپک خواهد بود
یکصدوهشتادوهفتمین نشست عادی اوپک در حالی برگزار شد که بر اساس چرخش الفبایی به ترتیب کشورهای گابن و ایران بهعنوان رئیس و نایب رئیس نشستهای اوپک در سال ۲۰۲۴ میلادی انتخاب شدند.
مطابق اساسنامه اوپک در صورت نبود حضور رئیس نشست (وزیر نفت گابن) در نشستهای وزارتی اوپک، نایب اداره نشستها را به عهده میگیرد.
از نشست پیشین وزیران نفت و انرژی اوپک (نشست ۱۸۶) اوپک تاکنون، نمایندگان کشورهای جمهوری اسلامی ایران، نیجریه و عراق در هیئت عامل این سازمان منصوب شدهاند که مطابق اساسنامه فعالیت آنها در هیئت عامل باید به تأیید نشست وزارتی برسد.
بر اساس چرخش الفبایی به ترتیب لیبی و نیجریه نیز بهعنوان رئیس و نایب رئیس هیئتعامل اوپک برای سال ۲۰۲۴ میلادی منصوب شدند، بر این اساس نمایندگان لیبی و نیجریه در هیئت عامل اوپک به ترتیب رئیس و نایب رئیس هیئت عامل این سازمان را عهدهدار میشوند.
گفته میشود اختلاف بر سر اهداف تولید نفت اعضای آفریقایی اوپکپلاس، سبب شده است این ائتلاف نشست وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو را به تأخیر بیندازد، البته پس از آن چهار منبع گفتند ائتلاف اوپکپلاس بر سر موضوع تولید اعضای آفریقایی این ائتلاف در سال ۲۰۲۴ به تفاهم نزدیکتر شده است.
وزیر نفت: اوپکپلاس از نظر وحدت همکاری و تفاهم در نقطهای مطلوب قرار دارد
وزیر نفت پس از برگزاری نشستهای وزارتی ۱۸۷ اوپک و ۳۶ اوپکپلاس به خبرنگار شانا گفت: سیوششمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپکپلاس پس از چند روز تأخیر از طریق ویدیوکنفرانس برگزار شد، اعضا در این نشست بهصراحت بر لزوم حفظ ثبات بازار نفت و حمایت از تصمیمهای جمعی اوپکپلاس تأکید کردند.
جواد اوجی افزود: در سیششمین نشست وزارتی اوپکپلاس اشاره شد که این ائتلاف بهدقت شرایط بازارهای جهانی نفت خام و توازن عرضه و تقاضا را زیر نظر گرفته و این آمادگی وجود دارد تا به اقتضای شرایط بازار نفت بهسرعت تصمیمگیری کند و اقدامهای لازم ازسوی اوپکپلاس برای ثبات بازار انجام شود.
وزیر نفت ادامه داد: درباره تعویق در برگزاری نشستهای وزارتی اوپک و اوپکپلاس و ارتباط آن با بعضی از اختلافنظرهای داخلی میان کشورهای عضو، نخست باید اشاره کرد که هر دو در مقاطع مختلف از تاریخ فعالیتهای خود از اینگونه اختلافنظرها داشتهاند و موضوعی تازه نیست، با این حال آنچه همواره اهمیت داشته، دستیابی به توافق آن هم مبتنی بر اجماع میان همه تولیدکنندگان اوپکپلاس است.
اوجی با بیان اینکه در شرایط کنونی که تولیدکنندگان اوپکپلاس در نقطهای مطلوب از نظر وحدت، همکاری و تفاهم میان خود هستند، اذعان کرد: تلاش ما، نهادینه کردن همکاری با تولیدکنندگان غیراوپک در چارچوب اوپکپلاس است، از این رو هرگونه تصمیمی که در نشستهای این ائتلاف اتخاذ میشود، مبتنی بر اجماع میان همه تولیدکنندگان و برای حفظ ثبات بازار نفت و منافع جمعی اعضا است.
وی تصریح کرد: بازار نفت دورهای چالشبرانگیز با اطمینانی فراوان را تجربه میکند، افزایش عرضه از سوی بعضی از تولیدکنندگان خارج از ائتلاف اوپکپلاس در کنار تردیدهای حاکم بر اقتصاد جهان، چشمانداز بازارهای جهانی، اقدامهای سفتهبازان در بازار نفت و پیامدهای تحولات یادشده، پیامهایی هشدار دهنده برای ثبات بازار نفت است.
وزیر نفت اظهار کرد: توافق اوپکپلاس و تصمیمهای نشست وزارتی، منجر به حصول دستاوردهایی قابلتوجه منطبق با منافع مشترک کشورهای عضو اوپک و غیراوپک شده، حفظ این حرکت موفقیتآمیز در مسیر آینده برای ثبات بازار و تأمین منافع تولیدکنندگان نفت حیاتی است.
اوجی تصریح کرد: بر اساس گزارشها و تحلیلهای منتشر شده در هر دو سمت عرضه و تقاضای جهانی نفت تردیدهای جدی وجود دارد که هر کدام میتوانند پیامدهای خاص خود را برای چشمانداز تحولات آینده بهدنبال داشته باشد.
وی گفت: در همین حال افزایش فعالیتهای سوداگران در بازار کاغذی نیز بر نگرانیها افزوده است، از این رو نمیتوان بیشک درباره چشمانداز روندهای حاکم بر بازار جهانی نفت صحبت کرد و من نیز نمیتوانم هیچ یک از این گمانهزنیها را تأیید کنم.
اوجی ادامه داد: آنچه که میتوان اعلام کرد این است که اوپکپلاس بهطور دقیق و منظم تحولات بازار جهانی نفت و عوامل تأثیرگذار بر آن را زیر نظر دارد و همانند تجربه سالهای گذشته در موقع نیاز، تصمیمهای متناسب برای برقراری و حفظ ثبات در بازار نفت را اتخاذ و اجرا خواهد کرد.
وی گفت: اگر امروز آمریکا و دیگر مصرفکنندگان بزرگ جهان درباره وضع بازار و امنیت عرضه نفت و انرژی نگران هستند، این موضوع نتیجه اقدامها و سیاستهای آمریکا برای اعمال فشار علیه اوپکپلاس و تولیدکنندگان، فشار سیاسی بر بعضی از تولیدکنندگان بزرگ نفت و گاز از طریق تحریمهای ظالمانه و یکجانبه و دامن زدن به تحولات ژئوپلیتیک از طریق دخالت سیاسی و حمایت از جنگ در منطقه خاورمیانه است.
وزیر نفت اذعان کرد: توافق اوپکپلاس و تصمیمهای آن عاملی مهم در حذف نوسانهای بازار نفت، کمک به بهبود شرایط اقتصادی جهان، تشویق سرمایهگذاریهای در صنعت جهانی نفت و تأمین امنیت انرژی است، باور ما این است که توافق اوپکپلاس و همکاری میان تولیدکنندگان بزرگ، نفت تنها گزینه برای تحقق امنیت انرژی جهان در کوتاهمدت و بلندمدت است.
اوجی افزود: همانگونه که پیشتر اشاره کردیم همه ناظران و متخصصان بازار نفت به دستاوردهای سازنده توافق اوپکپلاس برای ثبات بازار و تحقق امنیت انرژی اذعان دارند و ایران هم از توافق اوپکپلاس و تصمیمهای آن بهطور کامل حمایت میکند زیرا توافق «بیانیه همکاری میان تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک» را به سود بازار نفت، تولیدکنندگان و مصرفکنندگان و اقتصاد جهانی میداند.
وی یادآور شد: پیش از نشست وزارتی اوپکپلاس هم نشست عادی ۱۸۷ اوپک برگزار شد و مطابق روال معمول موارد دستورکار نشست شامل مجموعهای از مسائل اداری مالی و مدیریتی مربوط به اوپک بود که بهطور معمول دو بار در سال در سطح وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو برگزار میشود.
وزیر نفت گفت: در این نشست هم افزون بر ارزیابی تحولات بازار جهانی نفت و مواضع اعضا، موارد اداری مالی و مدیریتی نیز مطرح و از سوی دبیرخانه اوپک گزارش داده و تصمیمهای متناسب از سوی وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو اتخاذ شد.
برزیل به ائتلاف اوپکپلاس ملحق میشود
مارسیو فلیکس که مهمان افتخاری سیوششمین نشست وزارتی ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپکپلاس) بود از موافقت رئیسجمهوری این کشور برای پیوستن این کشور به ائتلاف یادشده خبر داد و گفت: از یکم ژانویه ۲۰۲۴ (۱۱ دیماه ۱۴۰۲) این کشور تولیدکننده نفت واقع در آمریکای جنوبی به اوپک پلاس ملحق خواهد شد.
وی افزود: برزیل بهعنوان یکی از بزرگترین کشورهای تولید کننده نفت در آمریکای لاتین تلاش خواهد کرد با عضویت در اوپکپلاس به بهبود شرایط بازارهای جهانی نفت خام کمک کند.
با الحاق برزیل به ائتلاف اوپکپلاس مجموع کشورهای عضو این ائتلاف به ۲۴ عضو میرسد، اکنون 13 کشور عضو اوپک و 10 کشور غیراوپک در این ائتلاف حضور دارند.
بیانیه پایانی سیوششمین نشست وزارتی اوپکپلاس
اعضای اوپکپلاس در این نشست از درخواست الکساندر سیلویرا اولویرا، وزیر معادن و انرژی برزیل برای الحاق این کشور به منشور همکاری اوپک و غیر اوپک (ائتلاف اوپکپلاس) از یکم ژانویه ۲۰۲۴ (۱۱ دیماه ۱۴۰۲) استقبال کرد.
در این نشست همچنین بر تعهد مستمر کشورهای شرکتکننده در بیانیه همکاری (DoC) برای تضمین ثبات و تعادل بازار نفت تأکید شد.
با توجه به شرایط کنونی بازارهای جهانی نفت خام در این نشست:
1. بر چارچوب توافق نامه همکاری که در دهم دسامبر ۲۰۱۶ (شنبه، ۲۰ آذر ۱۳۹۵) امضا و در نشستهای بعدی از جمله سیوپنجمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپک و غیراوپک در چهارم ژوئن ۲۰۲۳ (۱۴ خردادماه ۱۴۰۲) هم تأیید شده بود و در عین حال منشور همکاری اوپک و غیراوپک که در دوم ژوئیه ۲۰۱۹ (سهشنبه، ۱۱ تیرماه ۱۳۹۸) امضا شده است، تأکید شد.
2. یادآوری شد که بر اساس تصمیم سیوپنجمین نشست وزیران نفت و انرژی عضو ائتلاف اوپکپلاس، ارزیابیهای سه منبع مستقل «آیاچاس»، «وود مکنزی» و «ریستاد انرژی» برای میانگین تولید مورد نظر کشورهای آنگولا، کنگو و نیجریه در سال ۲۰۲۴ میلادی به شرح زیر است:
آنگولا روزانه یک میلیون و ۱۱۰ هزار بشکه در روز
کنگو ۲۷۷ هزار بشکه در روز
نیجریه یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز
3. تصمیم گرفته شد سیوهفتمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپک و غیراوپک (اوپکپلاس) در یکم ژوئن سال ۲۰۲۴ میلادی (۱۱ خردادماه ۱۴۰۳) در وین برگزار شود.