مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت پتروشیمی زاگرس برای سال مالی منتهی به ۱۴۰۱/۱۲/۲۹ در روز سهشنبه مورخ ۲۷ تیرماه ۱۴۰۲ در مرکز همایشهای بینالمللی هتل المپیک در تهران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی شرکت پتروشیمی زاگرس، این جلسه رأس ساعت ۱۰ صبح روز سهشنبه مورخ ۲۷ تیرماه ۱۴۰۲ با حضور نماینده سازمان بورس و اوراق بهادار، حسابرس و بازرس قانونی و حضور بيش از ۹۱ درصد از سهامداران شرکت برگزار گردید.
جلسه به ریاست دکتر رحیم اسماعیلی دانا به عنوان نماینده سهامدار عمده تشکیل و با دعوت از دیگر اعضای هیأت رئیسه از سوی ایشان با توجه به درصد سهامداران حاضر در مجمع به طور رسمی آغاز گردید.
در ادامه دکتر متین دیداری، مدیرعامل و نائب رئیس هیئت مدیره شرکت پتروشیمی زاگرس، گزارش عملکرد و دستاوردهای شرکت در سال مالی منتهی به ۱۴۰۱/۱۲/۲۹ شامل: تولید، فروش، حمل، اقدامات مالی، دستاوردها و دیگر اقدامات مهم صورت گرفته سال مالی فوق و برنامههای آتی این شرکت را به مجمع ارائه نمود.
پس از قرائت گزارش مدیرعامل شرکت پتروشیمی زاگرس، بازرس قانونی و حسابرس به ارائه گزارش خود به مجمع پرداخت و پاسخهای لازم از سوی مدیران شرکت براساس بندهای مطرح شده و همچنین سوالهای سهامداران، به مجمع ارائه گردید؛ و با تأیید سهامداران صورتهای سال مالی منتهی به ۱۴۰۱/۱۲/۲۹ به تصویب مجمع رسید.
مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت پتروشیمی زاگرس همچنین پرداخت سود ۱۱۰۰۰ ریال را برای هر سهم در سال مالی منتهی به ۱۴۰۱/۱۲/۲۹ تصویب و نحوه پرداخت آن را مطابق اطلاعيه منتشره از سوی شركت در سامانه کدال اعلام نمود.
همچنین روزنامه اطلاعات به عنوان روزنامه کثیرالانتشار شرکت و مؤسسه حسابرسی حافظ گام به عنوان بازرس قانونی و حسابرس اصلی و مؤسسه حسابرسی بهراد مشار به عنوان بازرس قانونی و حسابرس علیالبدل برای سال مالی منتهی به ۱۴۰۲/۱۲/۲۹ انتخاب گردیدند.
جلسه مجمع عمومی عادی سالانه شركت پتروشيمی زاگرس در ساعت ۱۲:۴۵ خاتمه يافت و بلافاصله جلسه مجمع عمومی فوقالعاده شرکت پتروشیمی زاگرس با حضور سهامداران به منظور تطابق اساسنامه شرکت با نمونه اساسنامه سازمان بورس و اوراق بهادار تشکیل و دستور جلسه به تصویب مجمع عمومی فوقالعاده رسید و در ساعت ۱۳ نیز پایان یافت.
با وجود تغییرات نرخ خوراک و افزایش آن، بیچالشترین مجمع عمومی صنعت پتروشیمی کشور به نام پتروشیمی زاگرس رقم خورد؛ بطوریکه در پایان جلسه مجمع عمومی عادی سالیانه این شرکت سهامداران از عملکرد و دستاوردهای پتروشیمی زاگرس در سال مالی گذشته ابراز رضایت کامل و از اقدامات و پیگیریهای شایسته دکتر متین دیداری مدیرعامل و نائب رئیس هیئت مدیره این شرکت در حفظ منافع صاحبان سهام قدردانی نمودند.
در این مجمع دکتر دیداری به کلیه سوالات و دغدغههای سهامداران درخصوص نرخ خوراک پاسخ دادند و گزارش کاملی از پیگیریهای صورت گرفته بصورت مستند در این حوزه به سهامداران محترم ارائه نمودند.
پتروشیمی زاگرس در سالی که با چالش جدی افزایش نرخ خوراک رو به رو است موفق شد با عملکرد و اقدامات راهبردی خود رضایت سهامداران را بطور کامل بدست آورد تا شاهد برگزاری بیچالشترین و آرامترین مجمع صنعت پتروشیمی کشور باشیم.
اهم اقدامات راهبردی در 18 ماه گذشته
ـ افزایش تولید فراتر از ظرفیت اسمی برای اولین بار در تاریخ پتروشیمی زاگرس از حدود 84 درصد ظرفیت اسمی به 6/102 درصد ظرفیت اسمی.
ـ اخذ گواهینامه انطباق معیار مصرف انرژی از سازمان ملی استاندارد.
ـ کاهش قابل ملاحظه مصرف گاز طبیعی برای تولید یک تن متانول از مقدار متوسط 924 استاندارد متر مکعب (میانگین مصرف سنوات قبل) به 865 استاندارد متر مکعب (استاندارد گارانتی مصرف گاز خوراک حدود 877 استاندارد متر مکعب است).
ـ کاهش مصرف خوراک گاز با اصلاح واحد فرآیندی و صرفه جویی سالانه 74 میلیون و 382 هزار در سال برابر 000/000/000/191/37 میلیارد ریال و کاهش co2 به میزان 970/78 تن در سال.
ـ عقد قرارداد با شرکت دالیان چین در خصوص اخذ لایسنس طرح تبدیل متانول به اتانول سنتزی و شروع احداث آن به ظرفیت 300 هزار تن در سال و ایجاد سالانه 000/000/100 دلار معادل 000/000/000/000/50 ریال سود در سال. با احداث این واحد ایران به اولین کشور تولید کننده اتانول سنتزی در دنیا تبدیل خواهد شد و کشور از واردات بینیاز و به صادر کننده این محصول تبدیل میگردد.
ـ موافقت اصولی شرکت ملی صنایع پتروشیمی جهت احداث MTO (متانول به الفینها با ظرفیت 650/1 هزار تن خوراک متانول) و توسعه زنجیره ارزش در بخش پاییندستی از طریق تبدیل متانول به پروپیلن و الفینها.
ـ تبدیل گازهای پرچ به مدار تولید و افزایش درآمد تا 000/350/1 دلار برابر با 000/000/000/675 ریال در سال و کاهش 455/105 تن انتشار دی اکسید کربن که این موضوع موجبات حذف فلر (مشعل) را در پی داشت.
ـ نهایی شدن مذاکرات تامین مالی پروژه توسعه پایین دستی از طریق اخذ موافقت صندوق ملی به میزان 600 میلیون دلار با عاملیت بانک تجارت و نهایی سازی اخذ فاینانس به میزان 130 میلیون یورو از طریق بانک EIH.
ـ در جریان انداختن پرونده حقوقی راکد هیزل هند بعد از 7 سال و صدور حکم محکومیت در جهت بازپسگیری بیش از 60 میلیون درهم از پول شرکت پتروشیمی زاگرس که معادل 2 برابر مبلغ اصلی کلاهبرداری شده از شرکت میباشد.
ـ راهاندازی مرکز نوآوری شرکت پتروشیمی زاگرس به عنوان اولین مرکز نوآوری صنعت پتروشیمی در کشور به منظور حفظ رقابتپذیری افزایش بهرهوری و سودآوری و تحقق اقتصاد دانش بنیان.
ـ حل مشکل مربوط به راکتور واحد اول پتروشیمی زاگرس بعد از 5 سال به ارزش 5 میلیون دلار که به علت تحریمها، تولیدکننده نسبت ساخت و تحویل تجهیز فوقالاشاره علیرغم دریافت 5 میلیون دلار امتناع مینمود؛ در حال حاضر قطعه فوق پس از پیگیریها در مرحله تحویل قرار دارد.
ـ رفع اصلیترین مشکل عملیات تولید واحد 2 متانول زاگرس از سال 1390 تاکنون، به دلیل عدم کارایی مبدل حرارتی (Waste heat Boiler 1003A,B) بوده است که در سال 1401 مراتب تامین آن صورت پذیرفته است که منجر به رفع اصلیترین مانع گلوگاه تولید در واحد دوم گردید.
ـ فروش محصول با بالاترین نرخ در کشور و کمترین هزینه حمل متانول در کشور توسط پتروشیمی زاگرس.
ـ راهاندازی واحد برق و تامین برق واحد 1 و 2 و متانول سنتزی از طریق جمع آوری بخار مازاد و ایجاد 430/4 میلیارد ریال سود سالانه و بینیازی از خرید برق، از شرکتهای تامین کننده انرژی.
ـ راهاندازی واحد جداسازی هوا و صرفهجویی سالانه 000/000/000/213/38 ریال و بینیازی شرکت از سرویسهای جانبی شرکتهای تامین کننده انرژی.
ـ تبدیل وضعیت ایثارگری و اصلاح ساختار سازمانی.
ـ مشتری مداری: تعداد مشتریان شرکت پتروشیمی زاگرس تا پایان سال 1401، 152 شرکت است. میزان رضایت مشتریان صادراتی از عملکرد فروش در سال 2022، 54/97% بوده است. همچنین آخرین رتبه دریافتی شرکت در میان 100 شرکت برتر داخل کشور رتبه 32 میباشد.
که با اقدامات فوق شرکت پتروشیمی زاگرس تنها واحد تولیدکننده متانول در کشور با توجه به افزایش بیرویه نرخ خوراک گازی و سرویسهای جانبی همچنان سودآور ماند. این در حالی است که سایر واحدهای متانولی داخلی با زیان و زیان انباشته مواجه شدند. همچنین از سایر افتخارات و دستاوردهای مدیریت خوب و پرسنل این شرکت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ـ عقد تفاهمنامه و همکاری با دانشگاههای خلیج فارس بوشهر، شریف و امیرکبیر در حوزه دانش بنیان.
ـ کسب تندیس نقرهای سه ستاره جایزه مدیریت انرژی.
ـ اخذ لوح تقدیر از اولین رویداد ملی سلامت، محیط زیست و پایداری در محور تنوع زیستی و حفاظت از گونهها.
ـ کسب تندیس زرین و شرکتبرتر در جشنواره ملی صنعت سلامت محور.
ـ کسب رتبه برتر اجلاس سراسری رضایتمندی مشتری در هفتمین اجلاس سراسری رضایتمندی مشتری.
ـ تمدید گواهینامههای سیستمهای مدیریت یکپارچه.
در ادامه اشاره میشود طبق آمار منتشر شده توسط موسسه بینالمللی و معتبر MMSA، در سال 2022، ظرفیت اسمی متانول جهان حدود 8/116 میلیون تن، تولید جهانی حدود 8/105 میلیون تن و تجارت جهانی آن نیز حدود 9/31 میلیون تن بوده است که شرکت پتروشیمی زاگرس ظرفیت تولید نزدیک به 3 درصد تولید جهانی و 7 درصد تجارت جهانی متانول را داراست و در بین شرکتهای فعال در این صنعت در رتبه 5 شرکت بزرگ بینالمللی و رتبه اول کشوری قرار دارد. همچنین کسب عنوان شرکت برتر صادراتگرای ایران به انتخاب سازمان مدیریت صنعتی از جمله افتخارات شرکت پتروشیمی زاگرس میباشد. بازارهای صادراتی شرکت در سال 1401 به ترتیب کشور چین با 4/91 درصد، کشور هند 3/8 درصد و عراق با 3/0 درصد میباشد. در سال 1401، ظرفیت تولید متانول داخلی 14 میلیون تن است که 22 درصد آن سهم پتروشیمی زاگرس میباشد.
برنامههای آینده شرکت پتروشیمی زاگرس
ـ ارتقای قابلیت دسترسی و کارایی تجهیزات شامل خرید دو دستگاه مبدل و یک دستگاه راکتور
ـ تامین کیفی و بهموقع اقلام فرآیندی، حیاتی و یدکی
ـ مدیریت بهینه فروش و ارتباط با مشتری
ـ تحقق سازمان الکترونیک
ـ بهبود عملکرد محیط زیست
ـ ایفای نقش موثر نسبت به جامعه
ـ ارتقای سطح ایمنی و سلامت کارکنان
در انتها ضمن مرور گزارش پایداری شرکت پتروشیمی شرکت امیدواریم با تعدیل عادلانه نرخ خوراک با مدیریت خوب و تلاش پرسنل این مجموعه پیشتاز سال آینده دستاوردهای بزرگ معنوی و مادی شامل سهامداران محترم این مجموعه معظم شود.
گزارش پایداری شرکت
الف) مدیریت انرژی
نظام مدیریت انرژی بر اساس استاندارد ۵۰۰۰۱ ISO در مجتمع پتروشیمی زاگرس طرحریزی و اجرا شده است و دامنه اجرای آن همه واحدهای تولیدی و پشتیبانی میباشد.
مجتمع پتروشیمی زاگرس در راستای شناسایی فرصتهای بهبود به منظور کاهش مقادیر هدر رفت انرژی و بهینهسازی مقادیر مصارف در حوزه مصارف صنعتی و غیرصنعتی، اقدام به تعریف پروژه ممیزی فنی در حوزه صنعتی و ساختمانها نموده است که راهکارهای اجرایی به شرح ذیل میباشد:
بهینهسازی مقادیر مصرف گاز طبیعی سوخت در کورههای واحدهای اول و دوم با جایگزین کردن گاز طبیعی سوخت با سوختهای جانبی، تنظیم مشعلهای کورهها، تنظیم مقدار هوای احتراق، تمیزکاری مبدلهای بخش انتقال حرارت کورهها، شناسایی تلههای بخار معیوب واحد و تعمیر یا تعویض تلههای بخار معیوب، شناسایی نقاط معیوب عایقهای مجتمع و تدوین برنامه اجرایی جهت تعمیر و یا تعویض نقاط معیوب شناسایی شده، بهینهسازی ظرفیت واحدهای اول و دوم در راستای کاهش شدت مصارف گاز طبیعی خوراک و حاملهای انرژی، شناسایی مصارف غیرنرمال هوای سرویس و ابزار دقیق و ارائه راهکار عملیاتی جهت مقادیر مصارف، استقرار سامانه مدیریت انرژی به منظور پایش آنلاین تجهیزات مصرف کننده انرژی، استفاده از آب بلودان بازیافتی به منظور تامین آب کشاورزی مورد نیاز مجتع، تدوین برنامه عملیاتی به منظور کاهش مصارف انرژی در حوزه ساختمانهای مجتمع.
مجتمع پتروشیمی زاگرس در راستای تعهد به مسوولیتهای اجتماعی اقدام به شرکت در جایزه ملی مدیریت انرژی نموده است که در آخرین دوره حضور موفق به کسب تندیس نقرهای سه ستاره شده است.
مجتمع پتروشیمی زاگرس در راستای برآورده نمودن الزامات قانونی در بازه زمانی سالیانه اقدام به بازرسی انرژی مجتمع توسط سازمان ملی استاندارد نموده است که مطابق آخرین نتایج بازرسی انرژی میزان مصرف مطابق معیار مصرف انرژی بوده است و گواهی نامه انطباق از سازمان ملی استاندارد در یافت نموده است. مقدار شدت مصرف انرژی مجتمع در بازه زمانی 9 ماهه اول سال 1401 در حدود 30 گیگاژول بر تن بوده است که در محدوده مجاز استاندارد میباشد.
ب) اقدامات برای کاهش آثار مخرب تنوعزیستی
توسعه پایدار همواره موضوع مهم برای مدیران شرکت پتروشیمی زاگرس بوده و در چشم انداز شرکت نیز صراحتاً به آن اشاره شده است و به هنگام بازنگری و بهروزرسانی نقشه استراتژی سطح کسب و کار، پایداری اقتصادی، اجتماعی و محیط زیست با توجه به مسوولیتهای اجتماعی شرکت مورد توجه قرار گرفته است.
کمیته مسوولیتهای اجتماعی شرکت چهار سطح مسوولیتهای اقتصادی، مسوولیتهای قانونی، مسوولیتهای اخلاقی و مسوولیتهای انسان دوستانه را برای مسوولیتهای اجتماعی شرکت پتروشیمی زاگرس در نظر گرفته است.
همچنین رهبران شرکت در راستای مسوولیتهای اجتماعی شرکت و حفظ منافع و حقوق نسلهای آینده، یکی از مضامین استراتژیک نقشه استراتژی را به این مهم اختصاص داده و ضمن تعریف اهداف استراتژیک روشن در این حوزه، رویکردها و برنامههای بهبود متعددی را در زمینه محیط زیست، طرحریزی و اجرا نمودهاند.
نظام مدیریت محیط زیست در شرکت پتروشیمی زاگرس مشتمل بر شناسایی جنبههای محیط زیستیی بارز، ارزیابی ریسکها، ممیزیهای داخلی و بیرونی، سیستم مانیتورینگ آلایندهها، مدیریت پسماندها و ضایعات و برنامهریزی و اجرای اقدامات بهبود است. این نظام بر اساس استاندارد 14001 ISO و الزامات تطابق طرحریزی شده و دامنه اجرای آن همه واحدهای تولیدی و پشتیبانیمی باشد.
به منظور بررسی اثرات محیط زیست محصول شرکت پتروشیمی زاگرس، این شرکت برنامه محیط زیست ( EMP) خود را با رویکرد مطالعه ارزیابی چرخه حیات محصول به عنوان اولین شرکت در سطح پتروشیمیهای کشور انجام داده است.
شرکت پتروشیمی زاگرس در راستای تحقق ارزش سازمانی “رعایت ایمنی، بهداشت و حفظ محیط زیست” و با توجه به نقش مهم آب و محدویت منابع آبی کشور، رویکردها و اقداماتی را برای مدیریت منابع آبی مانند انتقال پساب به تصفیهخانه متمرکز در منطقه ویژه اقتصادی پارس اجرا نموده است.
شرکت پتروشیمی زاگرس با نصب سیستمهای پایش آنلاین (قابل مشاهده برای سازمان حفاظت محیط زیست) بر روی تمامی دودکشهای مجتمع به صورت مداوم خروجی آلایندههای هوای خود را پایش مینماید و بر اساس تحلیل نتایج به دست آمده اقدامات کنترلی مناسب، اتخاذ و اجرایی میشود. تمامی منابع احتراقی این شرکت، از گاز به عنوان سوخت استفاده مینمایند و در تمامی سالنهای بهرهبرداری، خروجی منابع احتراقی آن در محدوده استاندارد قرار داشته است. منابع احتراقی این شرکت، مجهز به سیستمهای Low Nox Burner است. همچنین گزارشات انتشارات گازهای گلخانهای این شرکت به صورت سالیانه در اختیار مراجع ذیربط قرار داده میشود.
برخی مطالعات و پروژههای انجام شده جهت کاهش پیامدهای منفی محیط زیستی عبارتند از: خرید ماشینآلات و انتقال تکنولوژیها با ارزیابی ملاحظات محیط زیستی، گسترش و حفظ فضای سبز شرکت، محاسبه ردپای کربن، محاسبه ردپای آب، محاسبه ردپای اکولوژیک، توسعه فرآیندهای مکانیزه به منظور کاشه مصرف کاغذ، جلوگیری از تولید پسماند ناشی از خرابی اقلام در اثر انبارش نامناسب، کاهش تولید فاضلاب با طولانیکردن زمان احیای رزینها، استفاده از حرارت بازیافتی کوره ریفرمر جهت پیشگرم کردن هوای احتراق مورد نیاز کوره، بازچرخانی آب فرآیندی، کاهش تولید پساب، بازچرخانی آب، ارتقای سیستم پیش تصفیه پساب، نصب آنالیزر آنلاین روی مسیر انتقالی پساب، احداث خط تفکیک شده برای ارسال پساب به تصفیه خانه، تامین بخار مورد نیاز مجتمع بدون دریافت سوخت اضافی و با استفاده از حرارت تولید شده در فرایند و استفاده از بخار برای تامین انرژی تجهیزات مهم در مصرف انرژی، راهاندازی سامانههای مدیریت اطلاعات آزمایشگاه LIMS ، سامانه مدیریت اطلاعات بهرهبرداری، سامانه پرسنلی، آموزش، مالی و تدارکات. ایجاد زیرساختهای تفکیک پسماند در تمامی واحدهای فرآیندی و غیرفرآیندی، بازنگری نظام مدیریت پسماند، اجرای پروژههای کاهش تولید پسماند از مبدا مانند کاهش تولید پسماند کاتالیستی، راهاندازی سامانه رزواسیون غذا جهت کاهش دور ریز مواد غذایی.
شرکت پتروشیمی زاگرس در راستای مسوولیتهای اجتماعی و تحقق اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر حفاظت از محیط زیست به عنوان یک وظیفه عمومی و به منظور ایجاد و گسترش همفکری و همکاریهای پژوهشی و آموزشی در زمینه حفاظت از محیط زیست با استفاده از ظرفیتهای برون سازمانی و ایجاد و گسترش زمینههای همکاری دوجانبه با اداره کل محیط زیست استان بوشهر، تفاهم نامهای را در سال 97 با اداره کل محیط زیست استان بوشهر امضا کرده است.
بر اساس این تفاهم نامه پتروشیمی زاگرس با هدف حفاظت از گونه و ارتقاء سطح آگاهیهای عمومی در زمینه حفاظت از گونههای حاشیه منطقه، تمامی هزینههای اجرایی پروژه بومشناسی و حفاظت از آهوی شنی در منطقه حفاظت شده “مند” را بر عهده گرفته است.
در این راستا پروژه بررسی راهکارهای مدیریتی ـ حفاظتی جهت کاهش تلفات جمعیت آهوی ایرانی بر اثر سیلابهای فصلی را در منطقه حفاظت شده “مند” استان بوشهر با همکاری دانشگاه خلیج فارس در سال 1399 انجام داده است.
همچنین در راستای این طرح حمایتی شرکت پتروشیمی زاگرس از سال 1399 تا کنون با نظارت و درخواست اداره کل محیط زیست استان بوشهر اقداماتی از جمله تهیه علوفه برای آهوان، تعمیر آبشخورها و تعمیر و تجهیز پاسگاههای محیط بانی و تامین تجهیزات گشت زنی در منقطه “مند” را انجام داده است.
به منظور ترویج فرهنگ استفاده انرژیهای تجدیدپذیر و برای الگوسازی در زمینه ساخت ساختمانهایی با حداقل انرژی مصرف، این شرکت نسبت به طراحی ساختمان سبز اقدام نموده است. تامین انرژی این ساختمان از انرژیهای تجدید پذیر و ساخت آن بر اساس الزامات LEED انجام خواهد شد.
به منظور تکمیل سیستم پایش آنلاین منابع احتراقی و برای اعمال کنترلهای به موقع و بیشتر بر انتشارات ناشی از فعالیتهای خود، نسبت به اضافه کردن سنسور سنجش گاز CO اقدام نموده و این سیستم در سرویس قرار گرفته است. در سه ماهه چهارم سال 1401، تمامی پارامترهای منابع احتراقی این شرکت در محدوده استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست قرار داشته است.
ج) رعایت مسائل زیست محیطی از دید مشتریان
با توجه به اهمیت اثرات احتمالی زیست محیطی متانول، کتابچه راهنمای متانول در خصوص اطلاعات شیمیایی، نحوه کار و استفاده، شرایط محیط زیستی، نحوه حمل، نگهداری و … متانول تهیه و در اختیار مشتریان قرار گرفته است.
شرکت پتروشیمی زاگرس با ایجاد تعاملات اثربخش با مشتریان ازطریق رویکردهایی چون سنجش رضایت مشتریان، تماس مستقیم با مشتریان در خصوص شناسایی علت کاهش رضایت، پاسخگویی مستمر، اخذ تندیس مدیریت انرژی، اخذ تندیس مسوولیت اجتماعی و توسعه پایدار بنگاههای اقتصادی کشور، اخذ تندیس زرین صنعت سبز کشوری، رتبه اول کشوری در جایزه ملی صنعت سلامت محور در جهت دستیابی به تعهدات خود در مقابل مشتریان گام برداشته است.
شرکت در راستای تعهد به ارزش سازمانی خود مبنی بر مشتریمداری با اطلاعرسانی در مورد مشخصات محصولات از طریق دفترچه فنی (TDS)،
فروش محصول در بورس انرژی، پیادهسازی سیستم مدیریت یکپارچه IMS، اخذ گواهی استاندارد 17025 برای آزمایشگاه، درج کامل خواستهها و انتظارات مشتری در قرار داد و … بر ایجاد شفافیت و اعتماد در مشتریان اقدام نموده است.