معرفی شرکت
شرکت صنعتی و معدنی چادرملو از سال 1377 در شهر یزد مورد بهرهبرداری قرار گرفته است. چهار محصول اصلی شرکت کنسانتره آهن، فولاد، گندله و آهن اسفنجی است. قیمت محصولات کچاد به صورت رقابتی در بورس کالا تعیین میشود و نسبتی از قیمت فصلی شمش فولاد خوزستان و متاثر از نرخ دلار، تورم و قیمتهای جهانی سنگ آهن و بیلت میباشد. بهای تمام شده محصولات کچاد شامل مواد مستقیم مصرفی، دستمزد مستقیم و سربار بیشتر متاثر از نرخ دلار و تورم و در پیوند با مقدار تولید شرکت است. کچاد پس از گلگهر دومین شرکت تولید کننده سنگ آهن ایران به ارزش بازار 187 هزار میلیارد تومان (معادل 6.2 میلیارد دلار) با درآمد سالانه 44 هزار میلیارد تومان است. بانک سپه از طریق شرکت مدیریت سرمایهگذاری امید و شرکت سرمایهگذاری سپه سهامدار اصلی شرکت صنعتی و معدنی چادرملو است که دارای دو عضو هیات مدیره میباشد. دیگر سهامداران کچاد شرکت سرمایهگذاری توسعه معدن و فلزات و شرکت فولاد مبارکه اصفهان هر کدام با یک عضو هیات مدیره هستند.
مقایسه بازده کچاد و شاخص کل بورس در ده سال گذشته
افزایش قیمت کامودیتیها و در پی آن رکود اقتصاد جهانی سال 1392 و 1393، که موجب کاهش شدید قیمت کامودیتیها شد تاثیر خود را بر شرکتهای متاثر از این حوزه گذاشت و موجب افت فروش و سودخالص و متعاقبا افت قیمت سهام این شرکتها شد. بازار سهام ایران که بخش مهمی از ارزش بازار آن را شرکتهای معدنی و فلزی تشکیل میدهند در آن سالها حال و روزی بهتر از سهام شرکتهای معدنی و فلزی نداشت و همراه با افت قیمت این سهام افت شدیدی را از سال 92 تا 94 به خود دید. با شروع سال 1395 قیمتهای جهانی به صورت آهسته روبه افزایش گذاشتند و به بطور خاص قیمت سنگ آهن شرایط رشدی به خود گرفت و افتهای گذشته خود را جبران کرد و شرکتهای معدنی و فلزی و به خصوص شرکت چادرملو با افزایش مبلغ فروش و سودآوری روزهای رکودی را به فراموشی سپرده و قیمت سهام این شرکتها به طبع رشد عوامل بنیادی افزایش قابل توچهی را تجربه کرد. در ادامه افزایش دلاری قیمت محصولات کچاد و همچنین کاهش ارزش ریال در مقابل دلار و تورم موجب ثبت رشدهای بیسابقه در قیمت سهام شرکت شد و سقف قیمتی سال 99 به ثبت رسید. بسیاری از شرکتهای بازار به طبع رشد قیمت ریالی دلار و تورم طی سال 95 الی 99 رشدهای بیسابقه و بعضاً حبابی را تجربه میکنند و سقفهای قیمتی را به ثبت میرسانند که حتی در زمان فعلی پس از گذشت نزدیک به دوسال موفق به گذر از آن سقفها نشدهاند. در ادامه دلایلی که موجب بازده بهتر سهم کچاد از شاخص کل در سال 1400 شده است مورد بررسی قرار میگیرد. در نمودارهای زیر سابقه قیمتی شاخص کل، کچاد و سنگ آهن جهانی آمده است.
دلایل بازده بهتر سهام کچاد در یکسال اخیر
شاخص کل در پایینترین سطح خود در سال 1400 حدود 45 درصد پایینتر از سقف مرداد ماه 1399 قرار میگیرد در حالی که سهم کچاد در همان تاریخ از سقف مرداد 99 عبور کرده و در ادامه تا به اکنون حدود 50 درصد بالاتر قرار میگیرد در حالی که همچنان شاخص کل 28 درصد با سقف مرداد 99 فاصله دارد.
برای پاسخ به این سوال چرا سهم کچاد بهتر عملکرده است؟
مجموعهای از عوامل بنیادی را میتوان مورد بررسی قرار داد اما مهمترین متغییرهای مالی تاثیرگذار بر قیمت سهام رشد فروش و رشد سود خالص هستند.
شرکت چادرملو در سالهای اخیر به صورت مداوم فروش خود را افزایش داده است و مهمتر اینکه این شرکت موفق شده است در بیشتر این سالها حاشیه سود ناخالص بالای خود که نشانه عملکرد عملیاتی شرکت است را در در محدوده بالاتری از تورم حفظ کند.
در نمودارهای زیر مبلغ فروش ده سال اخیر، رشد سالانه فروش و بهای تمام شده آمده است.
همچنین بررسی مبلغ سود خالص کچاد در سالهای اخیر نشاندهنده تدوام روند افزایشی آن میباشد. شرکت در سالهای اخیر به دلیل فروش محصولات خود با حاشیه سود مناسب به خاطر بالا بودن قیمتهای جهانی و کنترل بهای تمام شده محصولات توانسته رشد مداوم این بخش را حفظ کند.
مقایسه نمودار رشد سال به سال سود خالص کچاد و نمودار رشد سال به سال سنگ آهن جهانی کاملاً نمایانگر همبستگی این دو با یک تقدم و تاخر زمانی میباشد.
در اواسط سال 1399 و ابتدای سال 1400 در حالی که بازار بورس روند اصلاحی در پیش گرفته است سنگ آهن جهانی سقف قیمتی جدیدی در محدوده 210 دلار ایجاد میکند و بیلت جهانی ایران سقف 720 دلار را ثبت میکند. شرکت با اتکا به فروش مناسب و با حاشیه سود ناخالص 60 درصدی در سال 1400 توانسته است روند روبه رشد سهام خود را حفظ کند.
از اینجا به بعد با سنگ آهن محدوده 120 دلار و بیلت جهانی 520 دلاری، هنر و توانمندی مدیر عامل چادرملو است که همچنان بتواند عملکرد درخشان کارنامه اقتصادی را تداوم بخشد.