چند سالی است که مقام معظم رهبری (حفظه ا…) بر هدایت اعتبارات بانکی به سوی تولید و برای مبارزه با مفاسد اقتصادی تأکیدات فراوان داشتهاند.
افراد و شرکتهای بسیاری وجود دارند که به نام تولید، تسهیلات بانکی را دریافت و در داراییهایی سرمایهگذاری میکنند که رشد ارزش تورمی آن بیش از سود بانکی است و با عدم پرداخت به موقع اقساط تسهیلات دریافتنی و سوءاستفاده از شرایط جنگ اقتصادی ثروتمند شدهاند. برخی که از تسهیلات ارزی استفاده کردهاند؛ هم اکنون با رشد چند برابری نرخ ارز، و با مساعدت بانک مرکزی مبنی بر تسویه تسهیلات ارزی با نرخ گشایش زمان دریافت تسهیلات، هنوز هم تمایلی به تسویه تسهیلات دریافتی با نرخ دهه گذشته را ندارند.
هرچند معرفی ابربدهکاران بانکی و ایجاد شفافیت در این بخش گام بسیار مهمی است اما در صورتی که در این شفافسازی دقت کافی وجود نداشته باشد منجر به تضییع حقوق شرکتهایی خواهد شد که در این لیست اصولاً یا نباید حضور داشته باشند، یا باید با توضیحات کافی در مورد آنها شفافسازی انجام شود. به عقیده کارشناسان در صورتی که اسم شرکتها بدون شفافسازی صحیح در لیست آمده باشد منجر به بیاعتمادی سهامداران و حتی منجر به آسیبهای اقتصادی و افول بازار سرمایه خواهد شد.
در این لیست نام برخی شرکتها آورده شده در حالی که این شرکتها اقدام به بازپرداخت به موقع اقساط تسهیلات خود کردهاند.
کارشناسان در تعریف ابربدهکاران بانکی اظهار کردهاند که ابربدهکاران بانکی شامل افراد و شرکتهایی است که تسهیلات بزرگی از بانکها دریافت کردهاند و فعالیتی را که برای آن وام دریافت و تعهد دادهاند را انجام نداده و بدهی خود را هم به بانک پرداخت نمیکنند. به نوعی اصولاً پاسخگوی شبکه بانکی نیستند.
موضوعی که در بیانات مقام معظم رهبری (حفظه ا…) در دیدارها و سخنرانیهای ایشان بسیار تاکید شده است.
سخنرانی نوروزی رهبر انقلاب خطاب به مردم ایران ـ 01/01/1401
… در دولتهای قبل، طرحهای گوناگونی برای افزایش تولید مطرح و تسهیلات بانکی در اختیار افراد قرار داده شد اما تقریباً همه آن طرحها ناموفق بود بنابراین پولپاشی بدون ملاحظه به جایی نمیرسد و کارها باید درست و با مطالعه انجام شود.
بیانات در دیدار تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی ـ 10/11/1400
یک نکتهی دیگر که البتّه این را هم قبلاً ما مکرّر گفتهایم امّا حالا که مسئولین محترم دولتی اینجا هستند باز هم تأکید میکنم این است که اعتبارات بانکی را به سمت تولید هدایت کنید؛ این را از بانکها بخواهید؛ بانکها را موظّف کنید؛ بانک مرکزی میتواند در این زمینه به طور جدّی فعّال شود. فاصله بین رشد نقدینگی در کشور و رشد تولید ناخالص ملّی ما یک فاصلهی نجومی است؛ چرا؟ چرا باید اعتبارات جوری مصرف بشود که به این انبوه نقدینگی بینجامد و در رشد تولید کشور تأثیری نداشته باشد؟ این وضع باید تغییر پیدا کند…
دیدار مردم آذربایجان ـ 30/11/1393
مبارزهی جدّی با بدحسابهای بانکی؛ یک عدّهای هستند از تسهیلات بانکی، بناحق و نادرست استفاده میکنند؛ برای یک کار تسهیلات میگیرند، در کار دیگری آن را مصرف میکنند که مصلحت کشور نیست؛ بعد هم بدهی خودشان را با بانکها تسویه نمیکنند؛ اینها واقعاً مجرمند. بنده نمیگویم هرکسی بدهکار بانکی است مجرم است؛ نه، یکی هست ممکن است بدهکار بانکی باشد، [ولی] کمک هم باید به او کرد؛ هستند مواردی که حتّی بدهکارند ولیکن بایستی کمک هم به او بکنند امّا بعضی هم هستند که باید مورد مؤاخذه قرار بگیرند، مورد سؤال قرار بگیرند. این کارها باید در کشور انجام بگیرد.
تاکید مقام معظم رهبری (حفظه ا…) بر کدام افراد و شرکتها است؟
تاکید مقام معظم رهبری (حفظه ا…) در مورد مبارزه با افراد و شرکتهایی که به ناحق تسهیلات دریافت کردهاند و تسهیلات دریافتی را در جایی غیر از تولید صرف کردهاند، بوده است. ضمن اینکه که باز هم موضوع مورد تاکید ایشان بحث عدم پرداخت اقساط تسهیلات و بازگرداندن پول دریافتی به شبکه بانکی است.
طی سالهای اخیر شبکه پولی و مالی کشور به افراد و شرکتهای بسیاری اقدام به پرداخت تسهیلات سنگین و گرانقیمتی کرده است. این در شرایطی است که طی سالهای بعد این افراد و گروهها حاضر به بازپرداخت این تسهیلات نشدهاند. البته شرکتهایی هم وجود دارند که به صورت مرتب اقساط خود را پرداخت کردهاند و مهمتر اینکه تسهیلات دریافتی را در بخش تولید و اشتغالآفرینی که باز هم هموارد مورد تاکید مقام معظم رهبری (حفظه ا…) بوده، صرف کردهاند.
لیست جدید ابربدهکاران بانکی در حالی منتشر شده که برخی شرکتها با وجود بازپرداخت تسهیلات سر موقع خود همچنان در این لیست قرار دارند. به نظر میرسد ابربدهکاران باید مربوط به افراد و شرکتهایی باشد که حاضر نیستند بدهی خود به بانکها را پرداخت کنند.
در منویات و فرمایشات مقام معظم رهبری (حفظه ا…) بر این تاکید شده که یک، افراد و شرکتها به ناحق تسهیلات را دریافت کردهاند، دوم، این تسهیلات را در جایی غیر از تولید صرف کردهاند و سوم، از بازپرداخت این تسهیلات خودداری میکنند. با توجه به همین سه نکته از تاکیدات ایشان میتوان مشخص کرد که منظور از ابربدهکاران چه افراد یا شرکتهایی میتواند باشد.
حال میخواهیم با این سه اصل بررسی کنیم که آیا شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس میتواند با نام ابربدهکار در لیست منتشر شده قرار داشته باشد.
ابر خدمتگزار ملی؛ نام شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
شرکت صنایع خلیج فارس تسهیلات دریافتی را تماماً به پروژههای تولیدی هدایت و مصرف کرده و هیچ گونه اقساط معوقی به شبکه بانکی کشور نداشته و ندارد.
بنابراین با استناد به فرمایشات مقاممعظم رهبری (حفظه ا…)، اساساً شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس نمیتواند در لیست ابربدهکاران باشد. چرا که این شرکت تسهیلات دریافتی را در راه تولید صرف کرده و نمیتوانسته به ناحق این تسهیلات را دریافت کرده باشد. چرا که این بزرگترین شرکت پتروشیمی ایران خدمات بیشماری به کل کشور ارائه میکند. ضمن اینکه اقساط تسهیلات دریافتی به موقع پرداخت شده است.
جایگاه اقتصادی شرکت به گونهای است که هم اکنون رتبه 37 در بین 100 شرکت برتر پتروشیمی جهان و دومین شرکت خاورمیانه و مقام اول کشور کشور از نظر شاخصهای فروش، سودآوری، ارزش بازار، صادرات و خلق ارزشافزوده است. این شرکت به تنهایی بیست درصد ارز سامانه نیما را تأمین و بیش از ۱۲ درصد ارزش بورس را دارد و ترکیب سهامداران این شرکت به گونهای است که تقریباً 46% از سهام این شرکت شامل سهام عدالت و سایر سهامداران بورس است و به نوعی دستاوردها در راستای منفعت عمومی و عدالت اجتماعی است. همچنین این شرکت محرومیتزدایی و حمایت از کسب و کارهای دانشبنیان را در سطح ممتازی در کارنامه خود دارد و مفتخر است که همواره مسئولیتهای اجتماعی خود را گسترش میدهد.
بجاست مروری داشته باشیم بر منویات رهبر معظم انقلاب در دیدار با مسئولان نظام در مورخه 23/01/1401
خب، امروز دشمنیِ دشمنان در مورد اقتصاد کشور از این واضحتر؟ دشمن از دو طرف وارد شد که تولید کشور را به زانو در بیاورد: یکی از جهت نفت و گاز بود که خب مهمترین منبع ارزی کشور محسوب میشد؛ یکی هم از ناحیهی مبادلات بود؛ یعنی چیزی عاید کشور از ناحیهی نفت و گاز که منشأ مهم و منبع مهمّ ارزی است، نشود؛ مبادلات با دنیا هم محدود بشود، مشکل درست بشود، دچار تحریم بشود. یعنی در واقع تولید به زمین بخورد، به زانو دربیاید، بکلّی از بین برود؛ معنایش این است دیگر. وقتی شما ارز نداشتید، مشتری خارجی هم نداشتید، دیگر تولید معنا ندارد؛ هدفشان این بود. خب در مقابل این هدف، در مقابل این دشمنی صریح، هر کسی که اقدام بکند، جهاد کرده؛ شما تولیدگرها در این زمینه دارید عمل میکنید؛ این جهاد است. بنابراین به این نکته توجّه کنید که یک کار این جوری است. اگر نیّت شماها خدمت به کشور، خدمت به مردم برای خاطر خدا باشد، این بزرگترین عبادتها است که دارید انجام میدهید.
جهادی بودن عملکرد هلدینگ خلیج فارس
در شرایطی که کشور با چالش منابع ارزی مواجه است اقدامات یکی از بزرگترین شرکتهای بورسی کشور توانسته بخشی از نیاز ارزی را رفع کند. هلدینگ خلیج فارس ۲ میلیارد و ۶۴۶ میلیون و ۲۷۰ هزار دلار، صادرات داشته و ارز مناسبی وارد کشور کرده است. شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس با بیش از ۱۴۶ هزار میلیارد تومان درآمد بزرگترین شرکت ایران است. این شرکت به عنوان بزرگترین بنگاه اقتصادی کشور، در زمینه فروش نسبت به آمار سال گذشته، رشد ۸۰% را به دست آورده است. از نظر میزان ارزشافزوده نیز شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس با بیش از ۷۹ هزار میلیارد تومان جایگاه نخست را به خود اختصاص داده است.
کارنامه درخشان هلدینگ خلیجفارس در حمایت از دانشبنیانها
سال ۱۴۰۱ سال «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» از سوی رهبر معظم انقلاب نامگذاری شده است. رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه توسعه شرکتهای دانشبنیان باید بر اساس اولویتها و با نیازسنجی بر مبنای گرهگشایی از مسائل کشور باشد، گفتند: شرکتهای دانشبنیان در بخشهایی همچون بخش کشاورزی توسعه یابند که امنیت اقتصادی کشور وابسته به آنها است، ظرفیت جذب نیروهای متخصص و غیرشاغل در آنها بالا است و یا بخشهایی مانند نفت و گاز و معادن که با خامفروشی، منابع ارزشمند کشور را بدون ارزش افزوده صادر میکنند.
همچنان که مشاهده میشود شرکت هلدینگ خلیج فارس با کارنامه اقتصادی درخشان در همه زمینهها پیروز میدان جهاد اقتصادی است. همچنین این شرکت در سال 1400؛ ۲۰۰ تفاهمنامه همکاری به ارزش ۱۵ هزار میلیارد تومان برای حمایت حداکثری از شرکتهای دانشبنیان بهویژه در توسعه صنایع پاییندستی اقدام کرده است که برگ زرین دیگری از افتخارات اقتصاد دانش پایه است.
ایجاد ارزش افزوده هدف اصلی هلدینگ خلیج فارس
هلدینگ خلیج فارس بر فروش مواد فرآوری شده و جلوگیری از خام فروشی تاکید داشته و همواره سعی کرده تا دستاوردهای جدیدی در این حوزه ارائه کند. همچنین با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری (حفظه ا…) بر هدایت اعتبارات بانکی به سمت تولید و موظف بودن بانکها بر این مهم و جلوگیری از خام فروشی نفت و ارزآوری در شرایط تحریمی این شرکت اهتمام ویژهای در روشهای دیگر تأمین مالی را در دستور کار دارد. امروز حجم نقدینگی بالایی از سرمایه بدون کاربرد موجود است. پولی که برای آن برنامهریزی نشده پول مرده است. کافی است یک ایده بزرگ به عنوان هدایتگر پشت آن قرار گیرد و شروع به حرکت کند. امروز رشد فزاینده تقاضا برای توسعه زیرساخت، بکارگیری تکنولوژیهای پیشرفته و مدیریت کارآمد مسأله تأمین سرمایه را ضروری میکند. بنابراین در کنار استفاده از اعتبارات بانکی، بکارگیری و خلق الگوهای پیشرفته مشارکت بومی و تأمین سرمایه از طریق پروژه محوری و واگذاری سهام شرکت پروژهها از طریق بورس و جذب سرمایههای خرد عموم مردم ضروری است و لازمه این کار بازگشت اعتماد عمومی به بورس است.
ایجاد شناحت عمومی از شرکتهای بزرگ و نام تجاری آنها و توسعه کنشگران بورسی و همچنین صیانت و جلوگیری از هرگونه آسیب به سرمایه اجتماعی نام تجاری این شرکتها یک وظیفه ملی است که باید به دقت مورد توجه قرار بگیرد.