بازارهای جهانی اکنون تحت تأثیر چندین عامل اساسی مانند جنگ بین اوکراین و روسیه، تورم حاکم بر صنایع بزرگ و مسئله عرضه و تقاضا است. کاهش اثرات کووید تقاضای جدید را در بازارهای جهانی ایجاد کرده است.
از سوی دیگر احتمال بروز رکود در اقتصادهای بزرگ به واسطه اعمال قرنطینه در برخی از کشورهای بزرگ مانند چین وجود دارد.
هر کدام از عوامل ذکر شده با اثرات خاص خود باید به صورت جداگانه و تک تک مورد بررسی و تحلیل قرار گیرند. در نهایت برآیند این عوامل است که تکلیف بازارهای جهانی را مشخص خواهد کرد.
در خصوص جنگ بین اوکراین و روسیه به نظر نمیرسد که اتمام این جنگ به راحتی انجام گیرد؛ حتی اگر این جنگ سبب ایجاد توافق شود؛ به تبع تحریمها سرجای خود خواهند ماند چرا که کشورهای غربی زمانی که یک کشور را مورد تحریم قرار میدهند به راحتی آن تحریم را لغو نخواهند کرد.
تمام سعی کشورهای در حال جنگ دریافت امتیاز لازم از کشور تحت فشار قرار گرفته؛ است. بر این اساس این جنگ به صورت مستقیم بر قیمتهای جهانی تاثیر گذار خواهد بود.
و اما در خصوص بحث تورم، به رغم تلاش کشورهای توسعه یافته برای کنترل تورم، نگرانیهای ناشی از جنگ آنها را در سیاستگذاریها با محدودیت مواجه کرده است؛ بنابراین از این بابت نیز آشفتگیهایی در بازار وجود دارد.
در این میان تورم در آمریکا به نوعی از سایر کشورها کمتر است و این موضوع دلیلی بر تقویت قیمت دلار خواهد بود. با توجه به تاثیر منفی تقویت قیمت دلار بر ارزش کامودیتیها، با افزایش قیمت دلار شاهد کاهش قیمت کامودیتیها خواهیم بود. اما برآیند میزان اثر تورم از اثر جنگ بر بازارهای جهانی کمتر است. در خصوص عرضه و تقاضا، با توجه به قرار داشتن قیمتهای جهانی در سقف قیمتی خود در سالهای اخیر به ویژه در محصول اوره، مس، روی، آلومینیوم؛ شاید انتظار رشد بیشتر این محصولات کمی بیهوده باشد. اما موضوع حائز اهمیت در این میان مدت زمان ماندگاری این محصولات بر این سطوح قیمتی خواهد بود. بنابراین تصمیمگیری در خصوص هرگونه سرمایهگذاری مبتنی بر قیمتهای جهانی باید با در نظر گرفتن تمامی این موارد صورت پذیرد.
و اما در خصوص روند بازار سرمایه کشور میتوان گفت که بازار سرمایه اکنون تحت تأثیر چهار عامل قیمتهای جهانی، حذف ارز ترجیحی (در این خصوص نیز قیمتهای جهانی بر این موضوع تأثیرگذار خواهد بود)، خصوصیسازی خودروسازان، برجام و قیمت دلار است.
برآیند این چهار عامل و اخبار موجود در بازار سرمایه تعیین کننده روند بازار خواهد بود. قیمتهای فعلی جهانی با کاهش انتظارات از رشد بیشتر قیمتهای جهانی، قیمت سهام را برای سرمایه گذاریهای بلند مدت جذابتر خواهد کرد. در این میان میتوان از فلزی، پالایشی، پتروشیمی و معدنی به عنوان گروههایی نام برد که متاثر از رشد قیمتهای جهانی مستعد رشد خواهند بود. لذا باید سرمایهگذاری در این گروهها با دید بلند مدت صورت پذیرد.