شرکت آهن و فولاد ارفع به عنوان یکی از تولیدکنندگان صنعت فولاد کشور است که از سال ۱۳۹۱ تا سال ۱۴۰۰ یک واحد احیاء مستقیم (تولید آهن اسفنجی) به روش “میدرکس” و به ظرفیت اسمی۸۰۰ هزار تن در سال داشت اما با توجه به نیازهای موجود، افزایش ظرفیت ۵۰ درصدی از ۸۰۰ هزارتن به ۱.۲ میلیون تن در سال را به عنوان اولین تجربه در ایران و جهان با موفقیت اجرایی کرد.
عملکرد نه ماهه «ارفع»
این شرکت در فصل سوم سال مالی به ازای هر سهم ۷۲ تومان محقق کرده است و همچنین سهم در دو فصل ابتدایی به ترتیب ۷۹ و ۷۵ تومان سود داشته است. سود ۲۲۵ تومانی ۹ ماهه امسال رشد ۶۶ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته را نشان میدهد.
شرکت آهن و فولاد ارفع در فصل ابتدایی سال مالی جاری فروشی برابر ۲,۹۸۲ میلیارد تومان و در فصل دوم هم فروش ۳,۳۱۵ میلیارد تومان را گزارش کرده بود و در سومین فصل هم توانسته فروشی برابر ۴,۱۰۰ میلیارد تومان را بر روی کدال قرار دهد تا در مجموع ۹ ماهه به فروش ۱۰,۳۹۶ میلیارد تومانی برسد که این فروش رشد ۵۹ درصدی نسبت به میاندوره مشابه سال گذشته نشان می دهد. در سال مالی ۱۴۰۰ حاشیه سود ارفع برابر ۱۹% بوده که در نه ماهه امسال حاشیه سود به ۲۲% رسیده است.
این شرکت در نه ماهه سود عملیاتی برابر ۲,۷۸۴ را دارد. در شش ماهه امسال سود عملیاتی برابر ۱,۸۳۹ میلیارد تومان بوده و کل سود عملیاتی سال مالی گذشته برابر ۱,۸۴۴ میلیارد تومان است. این شرکت در آذر ماه سال مالی نیز فروشی برابر ۱,۳۷۸ میلیارد تومان داشته است. در این ماه مقدار فروش محصولات شمش فولادی شرکت ۹۴ هزارتن ثبت شده است که نسبت به ماه گذشته ۲۰ درصد کاهش داشته است. ارفع در آذر ماه تولید حدود ۷۵ هزارتن محصولات شمش فولادی را گزارش کرده است که به دلیل اخطارهای دریافتی از شرکت ملی گاز مبنی بر رعایت محدودیت مصرف گاز با قطعی حدود یک ماهه مواجه شد و منجر به کاهش تولید از حدود ۸۵ هزار تن به این عدد شده است. نرخ فروش این شرکت در این ماه برابر ۱۴۶,۳۷۰ ریال بود.
طرح های توسعه در ارفع
شرکت آهن و فولاد ارفع در سه بخش توسعه، توسعه زیرساخت و بهینهسازی، در حال طراحی و اجرای طرحها و پروژههای متنوع است. پروژههای مربوط به طراحی با برآورد تقریبی ۴۹ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال به شرح ذیل است:
فاز اول بهینهسازی غبارگیرهای ناحیه فولادسازی با اهداف رﻓﻊ آﻟﻮدﮔﯽ ﮔﺎز و ﻏﺒﺎر ﮐﺎرﺧﺎﻧﻪ و بهبود شرایط محیطی همکاران و مردم منطقه، رعایت بهتر ضوابط زیست محیطی.
طرح انباشت و برداشت گندله ضلع شمال غربی با هدف حمل و انتقال گندله مصرفی کارخانه از طریق خطوط ریلی و همچنین حمل و انتقال آن از محل دپوی مواد اولیه به واحد احیا مستقیم توسط نوار نقاله.
اجرای سیستم اعلان و اطفا حریق با اهداف کاهش ریسکهای ناشی از حریق در کارخانه و همچنین کاهش ریسکهای خسارات احتمالی انسانی و تجهیزاتی.
احداث تصفیهخانه تامین آب صنعتی(خلیج فارس) با اهداف تصفیه آب دریافتی از خط انتقال خلیج فارس به روش اسمز معکوس و تامین آب صنعتی مصرفی کارخانه به مقدار ۸۰ لیتر بر ثانیه، افزایش پارامترهای کیفی TH,EC,Cl و همچنین حفظ پایداری تامین آب مصرفی.
توسعه تصفیهخانه سیاه کوه با اهداف افزایش راندمان بازیابی تصفیه خانه فعلی از ۳۸ درصد به ۷۵ درصد، کاهش میزان پساب تولیدی و اجرای الزامات زیستمحیطی منطقه.
ساخت مخازن ذخیرهسازی اکسیژن با اهداف جبران نوسانات و شوکهای مصرفی اکسیژن و نیتروژن در واحد فولادسازی و تامین آنها در زمان توقف اضطراری واحد تولید گازهای صنعتی.
اجرای پروژه تزریق اکسیژن در فرآیند احیاء که موجب ۸ تا ۱۰ درصد افزایش تولید آهن اسفنجی در این واحد خواهد شد.
احداث ۱۰ هزار مترمربع انبار مسقف با اهداف ذخیره مواد اولیه به میزان ۷۰ هزار تن.
احداث جاده شرقی جدید (مجاور مسیر راهآهن) با اهداف اصلاح دسترسی جادهای به کارخانجات مجتمع صنعتی شامل شرکتهای چادرملو، غدیر ایرانیان، فولاد ارفع و تردد ایمن. کامیونها شامل پنج تقاطع غیر همسطح با خط راهآهن.
توسعه جادهها با اهداف بهبود مسیرهای ورودی کارخانه، اصلاح و بازسازی جاده های موجود به میزان ۱۸ هزار مترمربع.
طراحی و احداث مسجد با اهداف ایجاد مکان متمرکز در کارخانه به منظور اقامه نماز جماعت و برگزاری مراسمهای مذهبی.
توسعه ساختمانهای مورد نیاز با اهداف ایجاد ساختمان متمرکز به منظور استقرار پرسنل با زیر بنای کل هفت هزار متر مربع در بخشهای رستوران، لاکر، سالن اجتماعات و فضای اداری.
سیستمهای آبیاری، فضای سبز و محوطهسازی با اهداف کاهش میزان هدررفت آب در آبیاری درختان، امکان توسعه و حفظ فضاهای سبز داخل مجتمع.
اصلاح روشنایی با اهداف ایجاد روشنایی در نواحی پیرامونی کارخانه، دپوها و انبارها.
این شرکت با برنامه ریزی صحیح و اتخاذ تمهیدات لازم، پروژه بهینهسازی واحد فولادسازی و ریختهگری شامل تعویض ترانس و رآکتور، ساخت و نصب بخش تزریق کربن به کوره، و نوسازی و بهینهسازی اتاق احتراق و سرباره و همچنین اصلاح ماشین ریختهگری و بازسازی تجهیزات آن انجام پذیرفت. واحد فولادسازی در پایان این توقف برنامهریزی شده پس از ۳۰ روز با موفقیت راهاندازی شد. در نتیجه اجرای این پروژه با کاهش زمان بین هر نوبت تخلیه کوره شرکت به ظرفیت تولید یک میلیون تن فولاد دست خواهد یافت.
دیگر پروژههای مطرح و در حال اجرا در شرکت با مبلغ سرمایهگذاری حدود چهار هزار و ۸۷ میلیارد ریال به شرح ذیل می باشد:
ایجاد خط ریلی کارخانه فولاد ارفع و کارخانجات مجاور و اتصال به راهآهن سراسری کشور با ۷۳ درصد پیشرفت که در تاریخ ۳۰ دی ماه ۱۴۰۱ افتتاح خواهد شد.
احداث سیلوی دوم ذخیره آهن اسفنجی به ظرفیت هفت هزار تن با ۵۷ درصد پیشرفت که در زمان ۲۵ دی ماه سال جاری به افتتاح خواهد رسید.
احداث انبار مسقف پنج هزار متری که در تاریخ ۱۲ شهریور امسال افتتاح شد.
اجرای عملیات پایپینگ کارخانه با ۹۸ درصد پیشرفت که تا پایان شهریور ماه امسال افتتاح خواهد شد.
تامین و نصب آسانسورهای صنعتی سالن فولادسازی که در خرداد ماه سال آینده افتتاح تحویل خواهد شد.
طرح پژوهشی عملیاتی، مدیریت و بازیافت سرباره کورههای قوس در حال حاضر با ۵ درصد پیشرفت است و پایان تیر ماه ۱۴۰۲ نتایج کاربردی در دسترس خواهد بود.
مجموع سرمایه گذاری طرح ها و پروژه های توسعه فوق در شرکت آهن و فولاد ارفع در سه بخش توسعه، توسعه زیرساخت و بهینهسازی تجهیزات با مجموع ۵۳ هزار تا ۵۴ هزار میلیارد ریال در حال طراحی و اجرا است. اجرای پروژهها در شرکت آهن و فولاد ارفع با توجه به اینکه این شرکت در بخش های چهار و پنج زنجیره فولاد کشور شامل تولید آهن اسفنجی و تولید شمش فعال است، بنابراین اجرای پروژههای تعریف شده و مصوب میتواند باعث تقویت زنجیره صنعت فولاد کشور و در نهایت حوزه صنایع و معادن فلزی شود.کلیه پروژههای شرکت آهن و فولاد ارفع درصورت رفع محدودیتهای مربوط به منابع و مواد اولیه آب و انرژی، میتواند پس از بهرهبرداری با نهایت توان خود اهداف پیشرو را محقق سازد.
ورود ارفع به رینگ صادراتی؛ برگ زرینی در کارنامه مدیریتی این شرکت
عرضه ی فولاد در رینگ صادراتی توسط شرکت آهن و فولاد ارفع برای اولین بار در کشور در آبان ماه انجام شد.
در اولین معاملات شمش صادراتی ارفع هر دو معامله با رقابت انجام شد و ۵ هزار تن شمش تحویلی درب کارخانه با ۲.۵ درصد بالاتر از قیمت پایه و نرخ ۱۴۳۵۲۹ ریال به ازای هر کیلو و همچنین ۵ هزار تن شمش تحویل فوب بندرعباس با ۳.۱ درصد بالاتر از قیمت پایه و نرخ میانگین موزون ۱۵۰۵۰۹ ریال به ازای هر کیلو معامله گردید. تمام عرضههای این شرکت توسط خریداران با هدف فروش در بازارهای صادراتی، مورد معامله قرار گرفت. پیشتر کاتد مس و شمش آلومینیوم در رینگ صادراتی بورس کالا عرضه شده و عرضه شمش فولادی «ارفع» برای نخستین بار در دستور کار بورس کالای ایران قرار گرفته بود.
.