به گزارش عصرسرعت، این همایش با حضور مقامات کشوری مدیران شرکتهای برتر و بزرگ ،ایران صاحب نظران اقتصادی خبرگان صنعتی برگزار میشود و در آن از شرکتهای برتری که رتبه های ویژه ای کسب میکنند، تقدیر خواهد شد.
رتبه بندی 100-IMI در سال نخست (۱۳۷۷) با رتبه بندی ۱۰۰ شرکت برتر ایران از نظر شاخص میزان فروش درآمد) آغاز شد و در سالهای بعد از آن با توجه به استقبال خوب شرکتها و برای پاسخگویی به درخواست ،آنها به تدریج تعداد شرکتهای فهرست به ۵۰۰ شرکت افزایش یافت همچنین تعداد شاخصهای مورد بررسی نیز به ۳۳ شاخص افزایش یافت.
مهمترین اهداف رتبه بندی شرکتهای برتر ایران:
- تولید اطلاعات در مورد بنگاههای اقتصادی کشور و شفاف سازی فضای کسب و کار
رتبه بندی شرکتها از نظر میزان اثرگذاری در اقتصاد ملی
• گسترش رقابت بین بنگاههای اقتصادی
• استفاده از نتایج رتبه بندی برای کمک به برنامه ریزی اقتصادی در کشور
رتبه بندیهای مشابه 100-IMI هم در سطح جهانی و هم در سطح منطقه ای و کشوری انجام می شود.
- در سطح جهانی رتبه بندی 500 Fortune Global که ۵۰۰ شرکت بزرگ دنیا را رتبه بندی میکند
در سطح منطقه ای رتبه بندی DS100 که صد شرکت بزرگ کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی را رتبه بندی می.کند رتبه بندی Fortune 500 Europe که ۵۰۰ شرکت بزرگ کشورهای اروپایی را رتبه بندی میکند
در سطح کشوری در کشورهای ،آمریکا ،ترکیه ،هندوستان چین و برخی کشورهای دیگر انجام میشود
در رتبه بندی شرکتهای برتر ایران و رتبه بندیهای مشابه فوق الذکر، ابتدا ۵۰۰ شرکت براساس شاخص میزان فروش درآمد) انتخاب و رتبه بندی میشوند پس از ،آن این ۵۰۰ شرکت براساس شاخصهای دیگری نیز رتبه بندی میشوند نکته مهم این است که یک ،شرکت در شاخصهای مختلف رتبه های متفاوتی میگیرد یعنی مثلا ممکن است در شاخص فروش رتبه ۱۰ را داشته باشد ولی در شاخص سودآوری رتبه ۴۵ را به دست آورده .باشد به عبارت ،دیگر شاخصهای مختلف در این رتبه بندیها با هم ترکیب نمیشوند تا در مجموع به یک ،شرکت یک رتبه تعلق گیرد.
انتخاب ۵۰۰ شرکت براساس میزان فروش از منطق اقتصادی و مدیریتی برخوردار است، زیرا “فروش” خروجی نهایی بنگاههای اقتصادی است ،همچنین میزان اثرگذاری فعالیت یک شرکت در ابعاد اقتصاد ملی، رابطه مستقیمی با میزان فروش شرکت دارد.
در مجموع در رتبه بندی شرکتهای برتر ،ایران شرکتها براساس ۳۳ شاخص مذکور در جدول زیر مقایسه و رتبه بندی میشوند.
شاخصهای رتبه بندی در رتبه بندی 100-IMI شاخصهای کمّی (مقداری هستند و مقادیر آنها از صورتهای مالی حسابرسی شده شرکتها استخراج می.شود ،بنابراین بر خلاف بسیاری از ارزیابیها و رتبه بندی ها که در رتبه بندی شرکتها قضاوت ارزیابان دخالت دارد و یا از خود اظهاری شرکتها استفاده می کنند در رتبه بندی ،IMI100 نرم افزار مربوط براساس مقادیر عددی رتبه هر شرکت را مشخص میکند و هیچ قضاوتی توسط اجرا کنندگان رتبه بندی صورت نمی گیرد.
از ویژگیهای رتبه بندی 100-IMI شفافیت بسیار بالای آن است بطوری که رتبه هر شرکت در هر ،شاخص به راحتی قابل بررسی و صحه گذاری ،است زیرا در هر ،فهرستی در مقابل نام شرکت علاوه بر رتبه ،آن کمیت آن شاخص درج شده است.
نوع رتبه بندی 100-IMI و رتبه بندیهای مشابه مثل 500 Fortune و اهدافی را که دنبال میکنند به گونه ای است که کلیه شرکتها در هر رشته کسب و کار در فهرست حضور دارند و اساساً یکی از اهداف این رتبه بندی این است که امکان مقایسه بین کسب و کارهای مختلف را فراهم کند گزارشات سالانه رتبه بندی 100-IMI به خوبی نشان دهنده فواید این گونه مقایسه ها است.
چرا ارزیابی و رتبه بندی شرکتهای بزرگ مهم است ؟
سهم کشورها از نظر میزان درآمد در فهرست فورچون ۵۰۰ در سال ۲۰۲۲
جایگاه ۶ کشور اول فهرست فورچون در رتبه بندی کشورها از نظر GDP در سال ۲۰۲۲
برخی نتایج کلی در رتبه بندی سال ۱۴۰۲ سال مالی (۱۴۰۱
سهم ارزش افزوده شرکتها از تولید ناخالص داخلی(GDP)
ارزش افزوده ۱۰۰ شرکت اول : ۱۱ درصد GDP
. ارزش افزوده ۵۰۰ شرکت: ۱۳ درصد GDP
مقایسه فروش شرکتها با تولید ناخالص داخلی(GDP) . فروش ۱۰۰ شرکت اول: ۴۱ درصد GDP
. فروش ۵۰۰ :شرکت ۴۶ درصد GDP
. ارزش افزوده ۵۰۰ شرکت: ۱۳ درصد GDP
اگر مجموع فروش ۵۰۰ شرکت را در نظر بگیریم ۸۸ درصد متعلق به ۱۰۰ شرکت اول بوده است که این خود بزرگی این شرکتها را در مقایسه با بقیه شرکتها نشان میدهد.
۶۱ شرکت دانش بنیان در رتبه بندی سال ۱۴۰۲ حضور داشته اند این در حالی است که شرکت های دانش بنیان حاضر در رتبه بندی سال قبل ۵۰ شرکت بوده که رشدی ۲۲ درصدی داشته است.
در رتبه بندی 100-IMI علاوه بر انتشار فهرست ۵۰۰ شرکت برتر ،ایران فهرست شرکتها در گروههای صنعتی رشته های کسب و کار نیز منتشر میشود ،بنابراین در این رتبه بندی علاوه بر اینکه جایگاه هر شرکت در فهرستهای عمومی نشان داده میشود جایگاه شرکت در گروه صنعتی مربوط نیز مشخص میشود.
در رتبه بندی سال ۱۴۰۲، شرکتها در ۳۳ گروه صنعتی ) رشته کسب و کار قرار گرفته اند.
اطلاعات تولید شده در مورد گروههای صنعتی اطلاعات مفیدی را در اختیار مسئولین و سیاست گذاران صنعتی و اقتصادی کشور قرار میدهد زیرا تصویر کسب و کار در کشور را نشان می دهد.
سهم گروههای صنعتی از نظر میزان فروش براساس رتبه بندی سال ۱۴۰۲
سهم گروه های صنعتی از نظر صادرات براساس رتبه بندی سال ۱۴۰۲
استفاده کنندگان از رتبه بندی 100-IMI
. بنگاههای اقتصادی
. سازمانهای حاکمیتی و سیاست گذاران اقتصادی
. سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی
پژوهشگران و دانشجویان
اهمیت رتبه بندی 100-IMI برای بنگاههای اقتصادی:
شناسایی جایگاه شرکت بین ۵۰۰ شرکت برتر و وضعیت رقابتی آن به بنگاهها کمک میکند تا از جایگاه خود بین ۵۰۰ شرکت بزرگ کشور آگاه شوند و نیز درباره وضعیت خود در مقایسه با رقیبان شناخت شفاف و دقیقی پیدا کنند و آثار فعالیتشان را بر وضعیت رقابتی خود مشاهده نمایند.
کمک به شرکتها در توسعه برند ملی و بین المللی آنها:
شرکتها با قرار گرفتن در فهرست شرکتهای برتر ،ایران ،شهرت اعتبار و برند خود را ارتقا می دهند.
. تدوین برنامه های استراتژیک شرکت
نتایج رتبه بندی در سالهای ،مختلف اطلاعات ارزشمندی را در اختیار تحلیلگران مالی و استراتژیک شرکت قرار میدهد که منابع موثقی برای تدوین استراتژیهای شرکت خواهند بود.
اهمیت رتبه بندی 100 IMI برای سازمانهای حاکمیتی و سیاست گذاران اقتصادی
تشویق رقابت در بخش دولتی و خصوصی :
رتبه بندی به خودی خود میتواند به گسترش رقابت و تشویق آن در بخش خصوصی و دولتی کمک کند.
. تحلیل روند اقتصادی کشور:
با مشاهده نتایج رتبه بندی شرکتها و به خصوص روند نتایج در سالهای مختلف، تحولات عرصه اقتصاد بنگاهی از منظری شفافتر قابل مشاهده خواهد بود با بررسی مداوم نتایج رتبه بندی بنگاهها، تشخیص جهت حرکت کسب و کارهای اقتصادی و شناسایی دورنمای رونق و رکود در صنایع مختلف بر اساس اطلاعات معتبر و مستند میسر خواهد بود و این امر ، دست اندر کاران سیاست گذاری های اقتصادی و صنعتی را در اخذ تصمیمات اقتصادی متناسب در راستای اهداف بلند مدت اقتصادی کشور یاری خواهد داد.
اهمیت رتبه بندی 100-IMI برای سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی
تحلیل بازار سرمایه:
فهرست رتبه بندی میتواند به فعالان اقتصادی به خصوص سهامداران و فعالان بازارهای سرمایه اطلاعات تحلیلی دقیقتری ارائه دهد این اطلاعات در کنار اطلاعات معتبر دیگر، به شناسایی روند شرکت و پیش بینی روند آینده آن کمک مینماید.
شناسایی فرصتهای همکاری اقتصادی:
اطلاعات مندرج در فهرست رتبه بندی میتواند به شرکتهای داخلی و خارجی در یافتن فرصت های همکاری و مشارکت اقتصادی با بنگاههای مستعد یاری نماید.
اهمیت رتبه بندی 100-IM برای پژوهشگران و دانشجویان
این فهرست با فراهم نمودن اطلاعات شفاف و مفید در مورد بنگاههای اقتصادی کشور، به دانشجویان برای انجام طرحهای تحقیقاتی و پژوهشگران در شناخت دقیق تر از ساختار مالی و اقتصادی صنایع و بنگاههای اقتصادی بزرگ کشور یاری میرساند.
اطلاعات بیشتر در مورد
بیست هفتمین سال رتبه بندی شرکت های برتر ایران (100-IMI)
از کارهای دیگری که در این رتبه بندی انجام میشود مشخص کردن وضعیت مالکیت شرکتهای حاضر در فهرستهای این رتبه بندی است بنابراین شرکتها از نظر وضعیت مالکیت به سه دسته: شرکت با مالکیت ،خصوصی شرکت با مالکیت دولتی و شرکت با مالکیت نهادها و موسسات عمومی تقسیم میشوند.
در این مورد باید توجه داشت و تاکید میکنیم که صرفا وضعیت مالکیت شرکت بررسی شده و اعلام میشود و نه وضعیت شرکت از نظر دولتی یا خصوصی یا در اختیار موسسات عمومی بودن مدیریت شرکت”.
اطلاعات دیگری که در این رتبه بندی ارائه میشود اطلاعات مربوط به رتبه بندی ۵۰۰ شرکت بزرگ آمریکا و ۵۰۰ شرکت بزرگ ترکیه و هند و مقایسه این سه رتبه بندی و شرکتهای آنها با رتبه بندی 100-IMI و ۵۰۰ شرکت ایران است. این مقایسهها اطلاعات مفیدی در زمینه مقایسه صنایع و رشتههای مختلف کسب و کار در این چهار کشور ارائه میدهد.
انتخاب ۱۰ شرکت پیشرو و شرکتهای برتر از نظر رشد سریع
در این رتبه بندی علاوه بر ارزیابی عملکرد سالانه شرکتها آنها برای یک دوره چند ساله نیز ارزیابی میشوند براساس این ارزیابی بین صد شرکت ،اول شرکتهایی که از نظر ارتقای رتبه بیشترین رشد را داشته باشند به عنوان شرکتهای پیشرو و در دسته های صدتایی بعدی شرکتهایی که بیشترین ارتقای رتبه را داشته باشند به عنوان شرکتهای برتر از نظر رشد سریع، معرفی میشوند.
شرکتهای برتر صادرات گرا
در رتبه بندی شرکتهای برتر ،ایران ۱۰ شرکت برتر صادرات گرا مشخص میشوند. بنابراین، شرکتهایی که برای کشور ارزآوری ،دارند معرفی خواهند شد.
مشخص کردن پراکندگی استانی ۵۰۰ شرکت بزرگ کشور
عالیت دیگری که در این رتبه بندی انجام میشود مشخص نمودن پراکندگی استانی ۵۰۰ شرکت در کشور است که میزان اثرگذاری استانها در اقتصاد کشور را نشان میدهد، به این معنی که مشخص میکند کدام استانها از نظر اقتصادی و صنعتی قوی تر .هستند همچنین مشخص میکند که هر استان در چه صنایعی تمرکز دارد.