به گزارش عصرسرعت، مهران پاک بین سرپرست معاونت بهره برداری فولاد خوزستان در نشست خبری که در حاشیه ی پنجمین جشنواره و نمایشگاه فولاد کشور در دی ماه ۱۴۰۲ در تهران برگزار شد با اشاره به تلاش ها و چشم انداز فولاد خوزستان در صنعت فولاد کشور ، راهبرد اصلی این شرکت را بومی سازی عنوان نمود . اهم گفته های وی در پی می آید:
حمایت از تولید کنندگان و تامین کنندگان داخلی یک ضرورت برای تولید فولاد در کشور است و راهبُرد اصلی شرکت فولاد خوزستان؛ بومی سازی است . برای اینکه بتوانیم صنعت فولاد کشور را رو به پیشرفت و شکوفایی نگه داریم در بسیاری از زمینه ها ورود چشمگیری داشتیم و سعی کردیم نیازهای خود را به دست توانمند متخصصان داخلی در بطن فولاد خوزستان نهادینه و به سرانجام برسانیم.
اولین مشکل تحریم هایی بود که به صورت ناجوانمردانه و به نا حق بر صنعت فولاد کشور تحمیل شده است و این آغاز راهی شد برای اینکه بتوانیم این تهدید را به فرصت ها تبدیل کنیم. در صنعت فولاد کشور فولاد خوزستان اولین و پیش رو در بومی سازی و استفاده از توانمندی های متخصصان داخلی بوده است . این شرکت رسالت خود را در بی اثر کردن تحریم ها و اتکا به توان داخل کشور جهت رفع نیازها با تلاش شبانه روزی نیروهای انسانی متخصص به منصه ی ظهور رسانده است.
امروزه صنایع در دنیا رویکرد جدیدی دارند و مرزهای جغرافیایی را درنوردیده اند . در واقع کیفیت بالاتر و قیمت های تمام شده ی پایین تر در تولید فولاد در جهان حرف اول را می زند و کشورها، تولیدات فولادی را از این منظر تهیه و تامین می کنند.
در آینده همچنان چشم انداز فولاد خوزستان این است که با تلاش بیشتر در مقوله ی بومی سازی حرکت های چشم گیری را به انجام رساند . از جمله اقدامات مهم فولاد خوزستان می توان به همکاری و تعامل با شرکت های دانش بنیان اشاره داشت . با افتخار باید اعلام کنیم فولاد خوزستان در بین سایر صنایع فولادی کشور اولین کارخانه است که تولید آهن اسفنجی را در کشور بومی سازی کرده است.
کارخانه ی زمزم یک در سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۰ توسط کارشناسان و متخصصان توانمند و خِبره ی داخلی در فولاد خوزستان بومی سازی شده است . این کارخانه در گذشته از تکنولوژی آمریکایی استفاده می کرد اما توسط متخصصان داخل کشور شبیه سازی شد و به اجرا در آمد.
از اثرات مهم این بومی سازی اشتغال مستقیم و غیر مستقیم بسیاری از نیروهای توانمند داخلی در صنعت فولاد کشور بوده است.
اتکاء به نیروهای متخصص داخلی و خودباوری به توانمندی های کارشناسان و تکنسین های ایرانی از جمله نتایج مهمی است که این بومی سازی ها برای صنعت فولاد کشور به ارمغان آورده است .
جلوگیری از خروج ارز از کشور از دیگر نتایج چشمگیر بومی سازی برای صنعت فولاد کشور است. سرمایه ای که برای تامین مواد اولیه و وارد کردن تجهیزات، قطعات و تکنولوژی در تولید فولاد کشور باید از مرزهای سرزمین مان خارج می کردیم تا نیازهای خودمان را بتوانیم رفع کنیم ، توسط بومی سازی در کشور نگه داشتیم . ضمن اینکه به واسطه همین نیروهای متخصص داخلی و بومی سازی های انجام شده ، مازاد محصولات تولید شده با رقابت در بازارهای جهانی، صادر گردید و موجب کسب درآمد برای کشور شد که برگ زرینی در تاریخ صنعت فولاد کشور محسوب می شود.
چشم انداز فولاد خوزستان برای رسیدن به این دستاوردها شامل چند محور بوده است:
۱.مدیریت متمرکز تامین و خرید مواد اولیه که در تجهیزات و بحث نوآوری در تکنولوژی های مورد استفاده قرار گرفته است.
۲.توانمند سازی و حمایت از شرکت های تولید کننده و سازنده و کشف استعدادها و حمایت چه از منظر مالی و چه از منظر انعقاد قرار داد با این شرکت ها در جهت تولید قطعات و تجهیزات مورد نیاز در صنعت فولاد کشور.
۳.توسعه ی مراکز دانش بنیان و مشارکت و تعامل با این شرکت ها که از اولویت های مهم و استراتژیک در فولاد خوزستان بوده است.
این چشم انداز و مدیریت صحیحی که در پیشبُرد اهداف استراتژیک شرکت انجام صورت گرفت منجر به تولید بیش از ۲۵ هزار قطعه و تجهیزات مورد نیاز مجموعه ی فولاد خوزستان به صورت بومی سازی، گردید که افتخار بزرگی است.
مهم ترین دستاورد این بومی سازی ها را علاوه بر شکست تحریم ها و جلوگیری از خروج ارز از کشور، می توان حفظ سرمایه های عظیم انسانی، دانش فنی، توانمند سازی و خودباوری نسبت به مهارت و دانش این نیروهای داخلی عنوان کرد.
نگاهی به بومی سازی های دو سال اخیر فولاد خوزستان
در سال ۱۴۰۰ تا به امروز حدود ۶۷۰۴ کالا یا محصول بومی سازی صورت گرفته است.ابتدا در این سال ۸۲۲ کالا یا محصول برای اولین بار بومی سازی شد و در ادامه در سال ۱۴۰۱ نیز ۷۳۴ کالا یا محصول مورد استفاده در فولاد خوزستان ، بومی سازی شد. با افتخار از ابتدای سال جاری تا به امروز بالغ بر ۴۰۰ کالا یا محصول برای اولین باز توسط نیروهای متخصص فولاد خوزستان بومی سازی شده است.
میزان صرفه جویی ارزی در فولاد خوزستان با به اجرا در آوردن طرح بومی سازی در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۰ میلیون یورو و تعداد ۲۳۵ کالا و محصول بوده است. ضمن اینکه از ابتدای سال جاری تا به امروز حدود ۱۷۴ کالا با ارزش ۲۲ میلیون یورو بومی سازی شده است .
یکی از محصولات پر استفاده و مهم صنعت فولاد کشور تولید فولاد آهن اسفنجی است که بومی سازی این محصول به روش احیاء مستقیم در کارخانه ی فولاد خوزستان رقم خورده است.
از رایج ترین روش های تولید آهن اسفنجی روش میدرِکس است که در ایران به دلیل امتیاز بهره مندی از منابع گاز طبیعی به صورت سه مدول احیاء مستقیم برای اولین بار در فولاد خوزستان مورد استفاده قرار گرفت . به این سه مدول به ظرفیت های تولید ۵۰ تُن، ۷۵ تُن ، ۹۰ تُن و ۱۱۰ تُن در ساعت محصول آهن اسفنجی دست پیدا کردیم.
بعد از تاسیس فولاد خوزستان و تولید آهن اسفنجی به روش میدرِکس، فولاد مبارکه تاسیس شد و آموزش های نیروها و دانش فنی و عملیاتی متخصصان فولاد مبارکه توسط نیروهای متخصص و با تجربه ی فولاد خوزستان انجام پذیرفت.
در ادامه ی فعالیت فولاد خوزستان در زمینه ی تولید آهن اسفنجی به روش میدرِکس در سال ۱۳۷۹ کارخانه ی زمزم یک به صورت بومی سازی شده برای تولید این محصول به بهره برداری رسید.
در حال حاضر حدود ۶۰۰ شرکت دانش بنیان با مجموعه ی فولاد خوزستان به مشارکت و همکاری مشغول هستند.با کمک دانش فنی این شرکت های دانش بنیان برای ورود به بازارهای جهانی و رسیدن به تولید فولاد سبز تلاش می کنیم.
با توجه به تغییرات اقلیمی که در سراسر دنیا در حال رُخ دادن است ، باید به سمت تولید فولاد سبز برویم. در این راستا شرکت فولاد شادگان که زیر مجموعه ی فولاد خوزستان است در حال رایزنی ، انعقاد تفاهم نامه و قرارداد با شرکت پتروشیمی منطقه ی اروند است تا از هیدروژن برای نخستین بار در سیستم های میدرِکس به جای گاز طبیعی استفاده شود و کربن را به هیدروژن تبدیل کند.
کارخانجات DRI فولادی در کشور که با گاز طبیعی به تولید مشغول هستند قطعا به مراتب نسبت به کارخانجات تولید فولاد به روش کوره بلند در چین و هند و سراسر دنیا مقدار کربن کمتری تولید می کنند و در واقع ایران چندین گام نسبت به این کشورها در رسیدن به تولید فولاد سبز جلوتر و پیشگام است.
از جمله چالش های کارخانه ی زمزم ، به کمبود گاز و توزیع نامتناسب آن در کشور باید اشاره نمود که منجر به مشکلاتی در تولید آهن اسفنجی شده است.