معاون خرید گروه فولاد خوزستان گفت: در حال حاضر برای بومی سازی به اندازه کافی ظرفیت وجود دارد. آن چیزی که همکاران به صورت جدی درگیر این موضوع هستند این است که فضای بسیار بازی برای بومی سازی وجود دارد.
شرکت های دانش بنیان شرکت هایی هستند که بر پایه دانش تاسیس شدند و ماموریت آنها به تحقق رساندن اهداف اقتصادی در بستر حمایت از نوآوری ها و اختراعات است. این شرکت ها حتما باید تجاری سازی نیز شوند.
دانش بنیان ها روش های مختلفی برای انجام کارهای خود دارند. روی یک ایده علمی کار می کنند و طی تحقیقات و آزمایش ها سعی می کنند پلی بین دانش و صنعت برقرار کنند. به ویژه زمانی در زمان تحریم توانستند در تامین کالاها و خدمات نقش بسزایی داشته باشند و دولت نیز از لحاظ معافیت های مالیاتی، جواز تاسیس و … سهولت برای آنها ایجاد کرده است.
موضوع دانش بنیان با موضوع بومی سازی به شدت در ارتباط است. در حالی که اساسا دانش بنیان ها هدفشان این بود که جلوی واردات را در زمان تحریم بگیرند. ما در شرکت فولاد خوزستان دانش بنیان و بومی سازی را با هم دنبال می کنیم.
معاون خرید گروه فولاد خوزستان افزود: در شرکت فولاد خوزستان جدا از اینکه در دو سال اخیر سعی کردیم که ارتباط قوی تری با تامین کنندگان داشته باشیم، از جمله اینکه ارتباط دوسویه باشد، ضمن اینکه بخش پیشنهادات و انتقادات نیز داریم. در آنجا نیز مسائلی مطرح می شود که به بهبود سایت کمک می کند. همچنین، بخش نظرسنجی داریم که هزار مورد نظرسنجی اعلام شده است. ما به روش های سنتی مانند بیلبوردی نیز عمل کردیم. غیراز آن همکاران ما حتی با شهرک های صنعتی جلساتی گذاشتند آنها را دعوت می کنند، خدمات آنها را پرزنت می کنند، استقبال همه جانبه نیز روی این موضوع داشتیم.
یکی از افتخارات ما در دوسال اخیر این بود که سال 1400 رکورد شناسایی تامین کنندگان را داشتیم. روزانه نیز یک نفر پاسخگوی تلفن هاست. در نمایشگاه ها نیز حضور داریم و به صورت حضوری راهنمایی های لازم را به تامین کنندگان انجام خواهیم داد. درهای شرکت فولاد خوزستان به روی کسانی که می توانند سرویس دهی داشته باشند، باز است اما با ضوابطی که در فولاد خوزستان تعیین کردیم. تا هم خودمان در نقطه امر باشیم هم تامین کنندگان.
خدمات ما برای دانش بنیان ها
خدمات ما برای دانش بنیان ها این است که مسیر ورودشان را بیشتر تسهیل کردیم. یکی از شرکت های تابعه فولاد خوزستان را با تحقق رویکرد ماموریت به این سمت بردیم که وظیفه اش این است تا با شرکت های دانش بنیان در ارتباط باشد و با چابکی بیشتر خدمات آن ها را به سمت ما سوق دهد.
مرکز نوآوری تحت نظر معاونت فناوری شرکت داریم. کارش این است که شرکت های دانش بنیان را در جهت شناسایی آنها و ارتباط آنها با ما به این سمت سوق دهد. ما شتاب چندجانبه داشتیم تا در خدمت شرکت های دانش بنیان باشیم و از خدمات آنها استفاده کنیم.
در طول دو سال اخیر اقدامات زیادی انجام دادیم. در سال های قبل تر که کاتالیست را برای کارخانه های احیا وارد می کردند، فولاد خوزستان با یکی از شرکت های دانش بنیان وارد مذاکره شد. توانست کاتالیست مصرفی در واحدهای تولید آهن اسفنجی را داخل کشور تولید کنند. در سال های اخیر تمام کاتالیست ها داخل کشور تامین می شود. تولید کاتالیست از یک شرکت به سه شرکت رسید. دیروز با یک شرکت در نمایشگاه صحبت می کردم. گفتند که نه تنها کاتالیست را تولید می کنیم بلکه صادرات آن را به کشورهای عراق، ونزوئلا و… نیز انجام می دهیم.
در یکی دو سال اخیر در حوزه قطعات بالغ بر 36میلیون دلار کارهای بومی سازی انجام شد و به همین میزان در ارز صرفه جویی شد و وارداتی صورت نگرفت. در سال 1400، حدود 500میلیارد، 1401، 700میلیارد و در 6ماهه 1402، 800میلیارد. این اعداد، اعداد کوچکی نیستند. برای 1500 قطعه ای که اولین بار در کشور ساخته می شود، اگر این مبالغ را بین چند شرکت کوچک تقسیم کنید، می بینید که این شرکت های کوچک امروز رونق گرفته اند و توانستند چرخ اقتصاد کشور را بچرخانند و به بالندگی برسند.
در حوزه مواد مصرفی فقط در یکی ازکالاها که امسال به بهره برداری می رسد، پرومنگنز پروکربن است. یکی از موادی است که سالهای زیادی است وارد کشور می شود. این شرکت این ماده را تولید می کند. در سال آینده حدود 34میلیون دلار همین یک قلم کالا برای مصرف یک سال صرفه جویی ایجاد کرده است. یعنی این مبلغ به جای اینکه به خارج از کشور برود، داخل کشور می ماند. سیلیکون منگنز را در سال گذشته داشتیم. ما سالانه حدود 150 میلیون دلار خرید خارجی در قالب مواد و قطعات داشتیم. امروز این عدد به 70 رسیده است. ما بخشی از مواد را کاملا بومی سازی کردیم. بخشی از مواد نیز بومی سازی آن در حال انجام است.
در یک صنعت فولادی که داریم شمش 480می فروشیم، حدود 400 دلار هزینه تمام شده ما می شود. اما آنچه که ما ارزی وارد می کنیم حدود 40 تا 50 دلار هزینه واردات می شود. امروز با همه اقداماتی که رقم خورده است، این عدد حدود 20 تا 25 دلار شده که اتفاق بزرگی است.
ما در فولاد خوزستان با 483 شرکت دانش بنیان همکاری می کنیم. واحد تحقیقات ما نیز با آنها ارتباط دارد. حدود 300 قرارداد پژوهشی منعقد کردیم. به این اقدامات افتخار می کنیم و نتایج آن را نیز می بینیم.
ما در حوزه بومی سازی بخش نسوز نیز داشتیم. در سال 1400، 8 میلیون یورو واردات نسوز داشتیم. در سال 1401، 5 میلیون یورو و امسال این میزان به یک میلیون یورو رسید. این ها مستند است و شعار نیست بلکه یک واقعیت است. همکاران با جدیت این مساله را دنبال کردند و توانستیم چرخ این بخش از اقتصاد را بچرخانیم.
دکتر تفضلی درباره مقابله با تحریم ها گفت: تحریم ها واقعا یک فرصت است اما این فرصت پرهزینه است. در آوردن کالا، هزینه های زیادی را باید مصرف کنیم. ممکن است ما به تکنولوژی برخی از کالاها نتوانیم دسترسی پیدا کنیم. اینجاست که به سراغ شرکت های دانش بنیان می رویم. اما از این فرصت استفاده کردیم و قانون نیز کمک کرد. در عین حال که از بخش بومی سازی و تولید داخل حمایت کردیم، مشکلاتی نیز داریم.
قانون حمایت از تولید داخل
قانون حمایت از تولید داخل را داریم که بسیار درست تدوین شده اما شاید در اجرا کمی کم سلیقگی رخ داده است. ما برای آن چیزی که باقیمانده واردات کالا و قطعات ماست، حدود 2 درصد بهای تمام شده داریم. 2 درصد از بهای تمام شده شمش یعنی وقتی 400دلار تمام می شود، 8 دلار آن قطعات، بومی سازی نشده و باید وارد شود. این فقط مختص فولاد خوزستان نیست و بقیه نیز این مشکلات را دارند.
دولت در جهت حمایت از تولید داخل گفته هرکالایی که امکان ساخت داخل وجود دارد نباید وارد شود. ما خودمان مشوق این کار هستیم. واقعا شرکت هایی که می توانند بسازند را از نظر کیفی طبقه بندی کند که این اتفاق رخ نداده است.
ما شرکتی داریم که می گوید می توانم بسازم، صرف پروانه بهره بردای نه صرف توانمندی آن شرکت. شرکتی نیز وجود دارد که کالا را ساخته و هنوز تست آن انجام نشده، یک شرکت نیز کالا ساخته و جواب گرفته است. از طرفی من به عنوان مصرف کننده نمی دانم این کالا برای چه صنعتی می رود، آن صنعت استراتژیک است یا صنعت معمولی؟ و… این موضوعات دراین قانون مغفول مانده و باعث شده که ما وقتی می خواهیم برای 2 درصد واردات جزئی باید از مراحل متفاوتی رد شویم.
وقتی به سازمان صمت می رویم، کارتابل فنی را نگاه می کنند، بعد استعلام از دفاتر تخصصی وزارتخانه، استعلام از سندیکا و…. شرکتی مثل شرکت فولاد خوزستان با این عظمت از یک تامین کننده کوچک برای ساخت قطعات خواهش می کند بعد به ما بگویند که ما نمی سازیم!!. این مسائل را قبلا هم مطرح کردیم. دوست داریم قانونی به این زیبایی در عمل نیز ثمر داشته باشد. شرکت تامین کننده ای که در سامانه ثبت شده گاهی اوقات تا 3 ماه به ما جواب نمی دهد که قطعه را می سازد یا نمی سازد؟ این ها، چالش هایی است که در حوزه تامین وجود دارد.
به دولت پیشنهاد دادیم
هر قانونی تصویب شد، مانند ارزش افزوده سال اول 4، سال دوم 5 و سال سوم 6 درصد به صورت پله ای افزایش یافت، تمام قوانین اینچنینی نیز به همین صورت جلو برود. ای کاش در سال اولی که بومی سازی می کردیم، قانون می گفت شما درسال اول 50 درصد از تولید داخل و 50 درصد از واردات استفاده کنید. سال دوم نسبت 70 به 30 و در سال سوم 100 درصد. ما به این صورت هم تضمین می شدیم و هم شرکتی که تولید می کرد، می توانست کالای خود را با کالای خارجی مقایسه کند.
مواداولیه صنعت فولاد الکترود گرافیک
موضوع الکترود همچنان پابرجاست. علیرغم صحبت هایی که می شود نمی توان گفت که الکترود می سازیم. اینکه ما از بومی سازی صحبت می کنیم، منظور این نیست که تمام کالاها صفر تا صد در داخل کشور ساخته می شود و هیچگونه ارزی استفاده نمی شود. برخی از کالاها به صورت صفر تا صد بدون ارز و برخی کالاها مواد اولیه آن به صورت ارزی می آید و بقیه کارهای آن داخل کشور انجام می شود. درباره الکترود شنیده می شود که اردکان کار آن را آغاز کرده است. الکترود یکی از اقلامی است که هنوز به نقطه موردنظر بومی سازی نرسیدیم. در سایت هایی مثل انجمن و … این اطلاعات به اشتراک گذاشته می شود. بیش از 70 درصد این موضوع دارد اتفاق می افتد و همه از اطلاعات یکدیگر استفاده می کنند.
بعد از بومی سازی که اتفاق افتاده مصرف ارزی ما حدود 5 درصد است
معاون خرید گروه فولاد خوزستان بیان کرد: ما الان بعد از بومی سازی که اتفاق افتاده مصرف ارزی ما حدود 5 درصد است. درخصوص توجیه اقتصادی درهر صورت کالایی که ساخته می شود با کالایی مواجه می شویم که بار اول بسیار اقتصادی است و کالایی داریم که به صورت اقتصادی ساخته نمی شوند و هنوز به نقطه بهینه نرسیدند. طبیعتا ما باید پای این کار بایستیم تا این کار چند بار تکرار شود و اصلاح شود.
درخصوص تیراژ اقتصادی نیز مطلبی وجود دارد. گاها تولیدکننده داخلی وجود دارد اما اولا گاهی اوقات ظرفیتش به هم نمی رسد و گاهی نیز می گوید به خاطر یک قطعه نمی توانم سفارشم را تغییر بدهم. در حال حاضر برای بومی سازی به اندازه کافی ظرفیت وجود دارد. آن چیزی که همکاران به صورت جدی درگیر این موضوع هستند این است که فضای بسیار بازی برای بومی سازی وجود دارد و روی آن دارد کار می شود.