سرپرست سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه ۴۵ مرکز تجاری فعال در جهان داریم، گفت: دولت سیزدهم اهتمام دارد تا از ظرفیتسازی تجاری بخش خصوصی در کشورهای مختلف حمایت کند.
به گزارش عصر سرعت به نقل از پایگاهاطلاع رسانی سازمان توسعه تجارت، مهدی ضیغمی سرپرست سازمان توسعه تجارت، در نخستین نشست هماندیشی مراکز تجاری ایران در خارج از کشور، با اشاره به اینکه ایران از تمرکز و وابستگی بر صادرات نفتی و خامفروشی عبور کرده است، اظهار داشت: سال گذشته ۵۳ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی را تجربه کردیم و نوسانات در این بخش به دلیل برخی تغییر و تحولات در حوزه نفت و کالاهای تولیدی وابسته به این منبع بوده که این روند نشان میدهد نیاز به فاصله بیشتر از تولیدات نفتی وجود دارد.
وی با بیان اینکه پتروشیمی برای ایران درآمدزا و ارزآور است، تصریح کرد: کاهش دو میلیارد دلاری تجارت ایران در سه ماه نخست سال به دلیل تحولات نرخ ارز و تحولات بازار پتروشیمی بوده است، اما در بخشهای صنعت، معدن و کشاورزی افزایش یا ثبات را تجربه کردیم که نشان دهنده عملکرد مثبت کشور در این شاخههای تجاری است.
ضیغمی با بیان اینکه از دستیابی به اهداف صادراتی برای تجارت کالاهایی با ارزش افزوده بالا فاصله داریم، خاطرنشان کرد: وظیفه گسترش روابط تجاری و اقتصادی را برعهده داریم و سازمان توسعه تجارت نیز ترویج، توسعه و تمرکز را در دستور کار قرار داده تا با استفاده از ابزارهای لازم به اهداف توسعه مبادلاتی دست یابد.
سرپرست سازمان توسعه تجارت افزود: زیرساختهای تجاری، پایانههای صادراتی، برگزاری نمایشگاهها و اعزام و پذیرش هیاتهای تجاری از ابزارهایی است که سازمان توسعه تجارت برای گسترش روابط مبادلاتی از آن بهره میبرد و کمیته ماده ۱۹ و ۵ نیز میتواند نقش بیشتری را در تسهیل تجارت ایفا کنند.
وی با تاکید بر اینکه مراکز تجاری در حوزه ترویج مبادلات نقش موثری دارند، تصریح کرد: رایزنان بازرگانی از دیگر ابزار دولتی است که برای صادرات تسهیلگری میکند و برای کمک به مواردی که عنصر دیپلماتیک نیاز دارد به حل مسائل کمک میکند؛ ۲۰ رایزن در حال حاضر فعال هستند که به ۴۰ نفر افزایش خواهد یافت.
ضیغمی خاطرنشان کرد: مراکز تجاری در سالهای گذشته فعالیت داشتند، اما در هیچ دورهای بهاندازه دو سال گذشته با برنامه مدون و پشتیبانی لازم دولتی نبوده است؛ ۴۵ مرکز تجاری فعال در جهان داریم، اما کیفیت مهمتر از کمیت برای کشور اهمیت دارد و اگر بخشی بتواند در کشوری پایگاه توسعه تجاری ایجاد کند و از همکاری اقتصادی درجه سه به کشورهای نخست برساند، دولت همکاریهای لازم را انجام خواهد داد.
معاون وزیر صمت تاکید کرد: دولت اهتمام دارد بخش خصوصی رشد کند، در خارج از کشور وظایف بیشتری را برعهده بگیرد و ظرفیت سازی کند.
وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه بین المللی ایران اکسپو در ماههای گذشته، گفت: ۶۰ درصد از شرکت کنندگان برای نخستین بار به ایران آمده بودند و فضای صنعتی کشور برای آنها تازگی داشت که باید تمرکز بیشتری بر آن داشته باشیم تا تولیدات کشور بیشتر مورد معرفی قرار بگیرند.
بازار قاره آفریقا آینده اقتصادی ایران است
در ادامه این نشست مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با بیان اینکه دولت سیزدهم توسعه تجارت با کشورهای همسایه را در اولویت قرار داده است، اظهار داشت: طی سالهای گذشته ارتباطات با همسایگان به نقطه قطع کلی روابط تجاری رسیده بود، اما در این دوره با توجه به اینکه بهترین ارتباطات اقتصادی را میتوان با کشورهای همسایه داشت، گسترش روابط در دستور کار قرار گرفت.
وی با بیان اینکه توسعه روابط با آفریقا و آمریکای لاتین نیز در دستور کار قرار گرفته است، تصریح کرد: هدف اصلی ارزآوری و خلق درآمد برای کشور است که میتوان در شاخههای خدمات فنی و مهندسی، ترانزیت، صادرات، واردات و تکنولوژی فعالیتها را گسترش داد به اهداف اقتصادی دست یافت.
صفری با اشاره به موقعیت خوب صادراتی در آفریقا برای ایران تاکید کرد: برای توسعه روابط تجاری باید بین صادرات و واردات تراز مناسبی ایجاد شود به همین دلیل برنامههای وارداتی بسیاری برای استفاده از مزیتهای تولیدی و بهرهمندی از امکانات تدوین شده است تا در کنار تجارت با همسایگان، دریافت سهم بیشتر از بازار این قاره انجام شود.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ایران جهش اقتصادی را با قاره آفریقا و دریافت سهم بیشتر از بازار آمریکای لاتین میتواند رقم بزند، خاطرنشان کرد: برنامه تثبیت و توسعه در بازارهای موجود و گسترش بازارهای جدید از برنامههای دولت سیزدهم است که تاکنون نیز شرایطی برای رقم خوردن این مهم فراهم شده است.
وی گفت: ترکیه از بازار آفریقا ۳۰ میلیارد دلار سهم را به خود اختصاص داده است و ایران نیز میتواند ارقام یک یا دو میلیارد دلاری خود را دههها میلیارد دلار در سال برساند.