به گفته رئیس انجمن سنگ آهن ایران در کشور حدود ۳۰ هزار دستگاه ماشین آلات معدنی در حال فعالیت است که بیش از ۶۰ درصد عمر مفیدشان تمام شده یا در شرف تمام شدن است.
مهرداد اکبریان در نشست انجمن سنگ آهن ایران که روز یکشنبه ۱۱ دی ماه برگزار شد، عنوان کرد: آینده معدنکاری به سمت دیجیتال حرکت خواهد کرد و شرکتهای دانش بنیان در این خصوص فعالیتهایی داشته اند؛ برای اجرایی شدن این امر در کشور نیاز به زمان است اما مسیری است که لاجرم طی خواهد شد و انجمن سعی دارد در همکاری با ایمینو و تشکلهای این چنینی اقداماتی معادن را برای این سمت سوق دهد.
رئیس انجمن سنگ آهن ایران گفت: هنوز عدد دقیقی از ذخایر سنگآهن کشور در دست نیست و عدد ۲.۸ میلیارد تن ذخیره سنگ آهن برآورد شده بود که بخشیمصرف شده و ۲.۳ میلیارد تن باقی است اما عدد واقعی قطعا بیشتر است که هنوز بصورت دقیق ذخیرهسنجی انجام نشده عمق مطالعات ما هم زیاد نیست باید به اعماق چند صد متری برسد تا اعداد دقیقتری ارائه شود، پیش بینی این است که حدود پنج میلیارد تن ذخایر در کشور وجود داشته باشد.
هنوز اسکن کامل از ذخایر کشور انجام نشده است
وی تاکید کرد: موضوعاتی در این حوزه باید پیگیری شود که یکی از این موارد بااهمیت اکتشاف است. با تمرکز بر بخش سنگآهن و لحاظ وجود ذخایر هماتیت، ذخایر سنگ آهن کمعیار، ذخایر اکتشاف نشده و در نظر گرفته نشده و همچنین ذخایر موجود فعلی، حدود پنج میلیارد تن ذخیره سنگآهن تخمین زده می شود هرچند که هنوز اسکن کامل از ذخایر کشور انجام نشده است و همچنین معادن کوچک و متوسط زیادی در کشور هست که هیچ دستگاهی هنوز به ذخیره سنجی آنها نپرداخته است. عمق مطالعات ما به طور متوسط ۶۰ تا ۷۰ متر است و قطعا با نفوذ به اعماق چند صد متری به ذخایر خوبی دست خواهیم یافت؛ بعلاوه اینکه ذخایر کلان سنگآهن های عیار پایین در کشور موجود است و زمانی که استفاده از آنها توجیه اقتصادی داشته باشد، استخراج خواهند شد.
به گفته رئیس انجمن سنگ آهن ایران برای ماندگاری صنعت فولاد کشور، باید به صورت اصولی به اکتشاف و بهره برداری از معادن بپردازیم و از ظرفیت های موجود و واقعی استفاده نماییم.
نبود زیرساخت کافی، معضلی برای معدنکاران
وی خاطرنشان کرد: نبود زیرساخت مناسب از دیگر چالشهای این حوزه است و بر صنایع و معادن تاثیر سوء داشته و اکنون به معضلی تبدیل شده است؛ همان طور که شاهد هستیم در اولویت سنجی ها زنجیره فولاد را با قطع برق و گاز متضرر میکنند. اگر صنعت فولادمان، صنعت رقابتپذیری با قیمتهای جهانی نباشد، به خطر خواهد افتاد. درخواست انجمن سنگ آهن این است سهمیهبندی برق و گاز هوشمندانه باشد و شرکتهایی که آسیب جدی از قطع برق و گاز میبینند با نگاهی دیگر اعمال سهمیه شوند تا به سبب کمبود تولید زنجیره را از تعادل دور نکنند؛ این اقدامات سبب تعطیلی شرکتها خواهد شد.
رئیس انجمن سنگ آهن ایران در ادامه با اشاره به موضوع ماشین آلات افزود: در کشور حدود ۳۰ هزار دستگاه ماشین آلات معدنی در حال فعالیت است که بیش از ۶۰ درصد عمر مفیدشان تموم شده یا در شرف تمام شدن است و حدودا ۱۵ هزار دستگاه ماشینآلات جدید برای جایگزینی و فعالیت واحدهای معدنکاری در کشور نیاز است. دستیابی به سند چشمانداز معدن و صنایع معدنی در ۱۴۰۴ مستلزم ۷۰۰ میلیون تن عملیات خاکبرداری است که با ماشینآلات موجود چنین هدفی محقق نخواهد شد. حمایت از تولید داخلی ماشینآلات و استفاده حداکثری از توان آنها را رد نمیکنیم اما در یک سال آینده نیازمند واردات هستیم و راهی جز واردات ماشینآلات نداریم.
اکبریان با تاکید بر معدنکاری اصولی، اظهار داشت: ذات معدنکاری با تخریبهایی همراه است و سعی بر این است معدنکاری با حداقل آسیب باشد که حرکت ما به سوی معدنداری سبز است. معدن کاری از سنتی به صنعتی در حرکت است که با ماشین آلات مختص این حوزه فعالیت میکنند. معدنکاران ما باید تمام اصول معدنکاری سبز را بدانند اما این به معنای اجرای سریع آن نیست و پروسهای زمانبر است.