اختصاصی عصرسرعت ،شرکت فولاد آلیاژی ایران از جمله شرکتهای تولیدکننده فولاد آلیاژی و مقاطع خاص است و بزرگترین تولیدكننده انواع فولاد آلیاژی در ایران و خاورمیانه و یکی از مدرنترین كارخانجات فولاد آلیاژی دنیا به شمار میرود.
محصولات فولاد آلیاژی، محصولات خاص تلقی میشود و مشابه فولادهای تجاری، دارای تعدد تولیدکنندگان نیست و به همین جهت، انحصار نسبی در تعیین قیمت محصولات با توجه به گستردگی گریدهای تولیدی و بالاتر بودن قیمت آن نسبت به فولاد تجاری از جمله مزیتهای مهم تولید فولاد آلیاژی به شمار میرود. همچنین واقع شدن در فلات مرکزی به عنوان یکی از بزرگترین مناطق آهن خیز ایران و نزدیکی به چندین تامین کننده بزرگ زنجیره فولاد، این شرکت را در مقایسه با سایر رقبا و شرکتها در موقعیت بالاتر و بهتری قرار داده است.
کارخانجات فولادسازی، نورد مقاطع سنگین، نورد مقاطع سبک، عملیات حرارتی و تکمیل کاری و واحدهای جنبی این شرکت مجهز به پیشرفتهترین تجهیزات و برخوردار از دانش فنی است. شرکت فولاد آلیاژی ایران در حال حاضر با استفاده از آهن اسفنجی و آهن قراضه به همراه آلیاژها به تولید محصولات خود میپردازد که سطح مصرف آهن قراضه کمتر از 5 درصد و آهن اسفنجی بیش از 95 درصد است و البته با وجود کارخانه آهن و فولاد غدیر ایرانیان (فغدیر) و سهامداری در این شرکت، تأمین آهن اسفنجی شرکت تسهیل شده و سهم آن در مواد اولیه نسبت به سالهای قبل افزایش یافته است.
بهرهبرداري از واحدهاي نورد و فولادسازي شرکت در فاز اول با ظرفیت 140 هزار تن از سال 1379 آغاز شد و در ادامه این ظرفیت در فاز دوم به 550 هزار تن افزایش یافت. به تازگی نیز با تکمیل و راه اندازی پروژه یزد یک 700 هزار تن دیگر بر ظرفیت این شرکت افزوده شده و در واقع اکنون ظرفیت اسمییک میلیون و 250 هزار واحدی دارد.
از مهمترین برنامههای توسعه محصول برای بازار میتوان به ورود و افتتاح پروژه فولاد سازی 2 (یزد یک) نام برد که با توجه به ظرفیت 700 هزار تنی و امکان تولید شمشهای ریختگی از انواع گریدهای آلیاژی و مهندسی امکان توسعه بازار و حتی محصول را فراهم میسازد. همچنین با راه اندازی و افتتاح طرح پروژه وایر، با تولید کلاف از سایز 5.5 میلیمتر به بالا و افزایش ظرفیت تولید شاخه، مهمترین فاز توسعه محصول برای شرکت فولاد آلیاژی ایران رقم خواهد خورد که با توجه به نوع محصولات تولیدی، توسعه بازارهای داخلی و صادراتی را نیز به همراه خواهد داشت.
پروژه یزد یک از جمله پروژهها و طرحهایی است که پس از سالها به بهره برداری رسیده و بالغ بر 135 میلیون یورو به صورت ارزی و 16 هزار و 290 میلیارد ريال در آن سرمایه گذاری شده است.
شرکت فولاد آلیاژی ایران در راستای تکمیل زنجیره تولید و حرکت به سمت تولید فولاد خاص، طرح تولید کلاف (نورد وایر) را آغاز کرده و از آنجایی که برای این محصول تقاضای مناسبی در بازار داخل و خارج وجود دارد با توجه به ظرفیتهای کشور در حوزه فولاد، راهاندازی خط تولید نورد وایر در دستور کار شرکت قرار گرفته و انتظار میرود پس از تکمیل و بهره برداری از آن، عایدی مناسبی نصیب شرکت شود و این محصول بازار فروش گستردهای را به خود اختصاص دهد.
ظرفیت اسمیتولید خط تولید کلاف 400 هزار تن خواهد بود و 45 میلیون یورو سرمایه گذاری در این طرح صورت گرفته و برآورد میشود در نیمه دوم سال جاری راه اندازی شود و به بهره برداری برسد.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، میزان تولیدات شرکت در سال مالی منتهی به اسفند 1402 بالغ بر 527 هزار تن بوده که نسبت به سال مالی 1401 شاهد رشد 18 درصدی هستیم.
با افزایش دو براری مقدار فروش صادراتی، جمع کل تناژ فروش به 529 هزار تن رسیده و در مقایسه با سال قبل از آن افزایش 19 درصدی را نشان میدهد.
همانطور که در تصویر ذیل مشخص است در حالی که در ادوار اخیر عملکرد مقداری شرکت در سطح مشخصی ثابت بوده، در سال 1402 تفاوت نسبت به سالهای قبل از آن را نشان میدهد. در سال 1403 نیز با افزوده شدن مقدار تولیدات کارخانه یزد یک، تفاوتها بسیار بیشتر از این ارقام خواهد بود و عملیات شرکت بزرگتر از قبل رخ خواهد داد.
با توجه به تورم قیمتها و همچنین قیمت بالاتر محصولات آلیاژی نسبت به دیگر مقاطع فولادی، درآمد عملیاتی شرکت فولاد آلیاژی ایران در سال 1402 از رقم 178 هزار میلیارد ريال فراتر رفت و جهش 37 درصدی را به معرض نمایش میگذارد.
محصولات تولیدی شرکت به آلیاژی و مهندسی تقسیم میشود که بخش آلیاژی حجم قابل توجهی از عملیات را به خود اختصاص میدهد و در سال مورد اشاره با نرخ 389 میلیون ريال در هر تن به فروش رسید؛ در حالی که میانگین نرخ فروش در سال 1401 حدود 331 میلیون ريال بود.
در نتیجه عملکرد خوب شرکت در فروش محصولات و بهبود نرخها و بازارهای فروش، سودآوری «فولاژ» همواره روند صعودی داشته و سال به سال بر مقدار آن افزوده شده و انتظار میرود صورتهای مالی سال 1402 نیز با تحقق سود قابل توجه و ادامه روند صعودی منتشر شود و همانند همیشه سهامداران این شرکت با خیالی آسوده به استقبال مجمع بروند.
البته سهامداران این شرکت چندی پیش مجمع فوق العاده را برگزار کردند و طی آن، افزایش سرمایه از 24 هزار میلیارد ريال به 58 هزار میلیارد ريال را تصویب کردند که 27 هزار میلیارد ريال آن از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی و 7 هزار میلیارد ريال از محل سود انباشته است.
با افزایش سرمایه اخیر، از خروج بخشی از نقدینگی از شرکت جلوگیری شد و با تزریق منابع جدید پروژههای شرکت با سرعت بیشتری پیش خواهد رفت و در سالیان آتی بیش از پیش از شرکت فولاد آلیاژی ایران و محصولات خاص و منحصر به فرد آن خواهیم شنید.