صنعتگر بزرگ را عقیده بر آنست که اقتصاد باید ثبات داشته باشد، به این مفهوم که نزخ ارز و سایر قیمتها مثل انرژی و حقوق و دستمزد ثابت باشد. این یک نظریه اساسی برای کنترل تورم نیز هست که منجر به رشد اقتصادی میشود. افزایش حقوق و دستمزد باعث کوچک شدن اقتصاد کارگر میشود چرا که سایر نیازهای مالی (مانند خوراک، پوشاک، اجاره بها، تعمیر و نگهداری خودرو و …) بیشتر از حقوق و دستمزد بالا میروند. همچنین جزیرهای کار کردن اگرچه راهکاری آنی برای صنایع بزرگ است ولی صنایع کوچک که توان احداث ندارند جا میمانند و اقتصاد رشد متوازن نخواهد داشت. بنابراین وزارت صمت باید با همکاری سایر وزارتخانهها نیازهای جامع هر منطقه جغرافیایی را محاسبه و با مشارکت مالی صنایع بزرگ به فکر توسعه نیروگاهها و حل چالشهای صنایع باشد. او عاشق کشور و تولید است و امیدوار است رونق اقتصادی به زودی زود ایجاد شود. مشروح مصاحبه با آقای محمد حسن مرجانی مدیر عامل شرکت راسان در نمایشگاه بینالملی صنعت ساختمان ۱۴۰۲ را که در ذیل آمده است با هم میخوانیم.
سؤال: با توجه به رویکرد اقتصادی کشور و با توجه به شرایط اقتصادی هم اکنون شرکت راسان، چشمانداز شما از روند اقتصاد ۱۴۰۲ چیست؟
با توجه به تحریمهای ظالمانه، چشم انداز اقتصادی برای ما مبهم است. تورم، چالشهای انرژی، بالا بودن و عدم ثبات نرخ دلار؛ باعث عدم تمرکز لازم بر تولید، فروش و صادرات شده است. هر سال به خاطر تورم هزینههای نیروی انسانی، بیمه، آب و برق و گاز و مواد اولیه افزایش دارد. در بسیاری موارد تأمین مواد اولیه وابسته به دلار است. نوسان قیمت دلار باعث شده تأمین مواد اولیه در زمان افزایش قیمت دلار باشد و زمانیکه با کاهش نرخ دلار مواجه شدهایم، مجبور به فروش محصولات تولیدی با قیمت کمتر هستیم. به هر حال مجبور به تولید هستیم وامیدواریم نرخ ارز ثابت بماند و با توکل به خدا بتوانیم در پویا شدن اقتصاد کشورمان نقش داشته باشیم.
شما در ارتباط با بحران انرژی برق و گاز شهرک صنعتی عباس آباد چه مشکلی دارید؟
قطعی برق یک مشکل اساسی است. قبلاً در هفته یک روز با قطع برق مواجه بودهایم ولی متأسفانه از ابتدای تابستان به ۲ روز تغییر یافته است به عبارتی ۸ روز در ماه که با احتساب تعطیلات جمعه و رسمی در حدود ۳/۱ ماه در جهت تولید از دست رفته است که باعث ضرر و زیان گزاف به صنعت و بخش خصوصی میباشد. در کشورهای پیشرفته تمام تلاش دولت صرف فعال بودن صنعت و چرخه تولید است ولی متأسفانه در کشور ما خیر.
سؤال: برای گاز چی؟
برای گاز هم در زمستان با مشکلات عدیده مواجه هستیم. با توجه مساحت کارخانه و۵۰۰ پرسنل مشغول بکار، گرمایش محیط با سختی انجام میشود که منجر به توقف یا کاهش تولید میگردد. ضمناً برخی فرآیندهای تولید وابسته به گاز میباشد.
امروز صنعتگران ما در صف اول جنگ اقتصادی هستند و باید از آنها حمایت و تجلیل شود.
تولیدکننده با اشتغالی که ایجاد کرده از فساد و آسیبهای اجتماعی و بزهکاری جلوگیری مینماید؛ دولتمردان باید تمام توانشان را برای حمایت از تولیدکننده قرا دهند. دولت باید مشکلات را پیشبینی و در موقع لزوم با انعطافپذیری در قوانین و حمایتهای آنی؛ صنعتگران رو حفظ نماید. آب هم امروز چالش برانگیز شده؛ امیدوارم رحمت خداوند شامل حال ما شود و با بارش باران، تلاشهای کشور برای انتقال آب شرب، خدمات و آب صنایع به ثمر بیانجامد.
سؤال: شما چه پیشنهادی برای انرژی شهرک صنعتی عباس آباد دارید؟
دولت میتوانند موتور ژنراتور مقیاس کوچک (CHP) تأمین نماید. بیپول هم نیستند. توی هر شهرک صنعتی با ایجاد حداقل ۲ موتور ژنراتور مقیاس کوچک امکان بهرهبرداری چندین مگا بایت برق وجود دارد. مطمئناً شهرکهای صنعتی بینیاز از برق میشوند. به لطف خدا گاز موجود است، منتهی مابه التفاوت قیمت بالاست. نرخ بالا است و دولت باید حمایت کند؛ الان با یک حرکت دولت میتواند تمام شهرکهای صنعتی رو با موتور ژنراتور مقیاس کوچک گاز سوز و دائم تجهیز کند؛ در غیر اینصورت ما و صنایع دیگر دچار مشکلات اساسی میگردیم.
در بسیاری از شرکتهای بزرگ چالشهای آب و برق و گاز دارد و توسط صنایع مدیریت میشود. بازچرخانی پساب آب و خطوط انتقال آب و یا احداث نیروگاهها از این نمونه هستند. در مورد گاز هم با افزایش نرخ خوراک برخی پتروشیمیها به فکر انتقال گاز از کشورهای همسایه افتاده بودند که خدا رو شکر روند در حال تعدیل شدن است.
البته جزیرهای کار کردن مشکلات خودش رو دارد؛ اگر روند نظام سلطه و تحریمها ادامه پیدا کند، مشکلات تعمیرات و نگهداری و اورهال صنایع احداث شده جدید تشدید میشود. دولت و کشور باید حداقل به فکر راهکارهای جامع باشند. در حال حاضر صنعتگران سرمایه را تضمین میکنند و خرید برق و آب و گاز هم که تضمین مصرف خودشان است. در احداث هم که مشکلی نیست. باید به سمت احداث صنایع بزرگ برای حل چالشهای انرژی حرکت کنیم، که هزینههای مدیریت و تعمیرات و نگهداری کاهش پیدا کند.
بحمدالله مدیر عامل یک شرکت مادر تخصصی مانند مپنا امروز وزیر شده است. امیدواریم وزارت نیرو با همکاری هیأت دولت یک نقشهراه جامع برای چالشهای صنایع تدوین نماید و زودتر شاهد رونق تولید باشیم.
دولت باید تمام توانش را در راه تولید خرج نماید؛ چه تولید علم، چه تولید محصولات کشاورزی، چه تولید محصولات صنعتی. ما باید در دانشگاهها تولید علم نماییم؛ امروز دیگه بشر نمیتواند مثل پنجاه سال قبل سوار اسب شود. امروزه دیگه مردم سوار وسایل نقلیه روز و لوکس میشوند؛ چه شخصی، چه عمومی! ما باید با آخرین تکنولوژیها با جهان رقابت کنیم. ما باید تمام توانمان را برای ارتقای تولید و بهینه کردن تولید بکار ببریم. حالا در این تولید چه اسراری هست من نمیدونم. خیلی مهمه تولید. در کشوری که تولیدش متوقف بشود بیگانگان با چکمه وارد میشوند؛ اگر بکوشیم این اتفاق نخواهد افتاد. امیدوارم دولت و دولت مردان ما مردانه و ایثارگرانه از تولید؛ حمایت جهادی کنند.