به نظر میرسد قطار مذاکرات برجامی به ایستگاههای سرنوشتسازی رسیده که احیای توافق را با ابهام مواجه ساخته است و طبیعتاً گذر از این ایستگاههای چالش برانگیز با وجود چندین لوکوموتیوران متفاوت کار را برای کاخ سفید دشوارتر کرده است. دعوای سیاسی دولت امریکا و کنگره گرچه یک اختلاف نظر داخلی در ساختار سیاسی این کشور است، اما شدت اختلافات سیاسی در آمریکا به قدری پررنگ شده که موجب ظهور مجدد مدعیان راهبری برجام شده و در نهایت این توافق را تحتالشعاع قرار داده است.
تد کروز یکی از این رانندگان منفعت اندیشی است که سعی در توقف قطار برجام در ایستگاه دلخواه حزب مطبوعش را دارد وی از جمهوریخواهان مخالف برجام است و معتقد است مقامات ارشد دولت بایدن در شهادت در کنگره متعهد شدند که تحریمهای ایران را به شدت اعمال خواهند کرد؛ اما بیش از یک سال پس از این وعدهها شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد آنها به کنگره آمریکا دروغ گفتهاند.
نام تد همواره در تاریخ مذاکرات مطرح بوده است. این مدعی بالقوۀ ریاست جمهوری 2016 همواره در سخنان خود، از برنامه هستهای ایران به عنوان “بزرگترین تهدید امنیت ملی ایالات متحده” یاد میکند کروز در سالهای توافق اولیه برجام در زمان باراک اوباما با ابراز نگرانی عمیقی از توافق احتمالی ایران و کشورهای مذاکره کننده 1+5 داشته و لغو تحریمها در ازای متوقف شدن غنیسازی را درست نمیدانست.
اخیرا نیز تد کروز طرح پیشنهادیاش را در مجلس سنای آمریکا با هدف حفظ تحریمهای «مرتبط با تروریسم» علیه جمهوری اسلامی ایران با ۸۶ رأی مثبت و ۱۲ رأی منفی تصویب کرد تا یکی دیگر از اهداف آن یعنی محدود کردن همکاری چین با ایران صورت پذیرد. کروز طی سخنرانی در جلسه مجلس سنا برای مجاب کردن سناتورها به دادن رأی مثبت به این طرح ضد ایرانی، مدعی شد: «ایران اولین حامی تروریسم دولتی در جهان است … اگر شما از تحریمهای تروریستی بر سپاه حمایت میکنید، باید رأی مثبت دهید.»
کروز معتقد است در صورت دستیابی ایران به ظرفیت سلاح هستهای ایالات متحده با بزرگترین تهدید امنیت ملی روبرو است، با این حال به نظر میرسد که این معامله کافی نیست به طوری که ایران نیاز به از بین بردن حتی یک سانتریفوژ و یا بیش از حتی یک پوند از اورانیوم غنی شده ندارد و لغو تحریمهای اقتصادی بر ایران در ازای وعده توقف به دست آوردن سلاح های هستهای به ایران حس لازم برای همکاری را نمیدهد و رفع تحریمها تنها ایران را تشویق خواهد کرد تا مخفیانه همچنان به توسعه سلاح های هستهای بپردازد.
وی میگوید: “به نظر من، رئیس جمهورایالات متحده باید با قدرت تمام بایستد و به صراحت بگوید، ” اگر ایران همچنان به سمت دستیابی به ظرفیت تولید سلاحهای هستهای پیشروی کند، ایالات متحده از نیروی نظامی پر قدرت خود به استفاده خواهد کرد تا آنها را از دستیابی به چنین تسلیحاتی باز دارد”.
این اظهارات تد کروز نشان میدهد که دیگر تعیین خطوط قرمز سیاست خارجی آمریکا در دست سنای دموکرات قرار ندارد. درست است که رئیس سنا همان معاون اول رئیس جمهور “کاملا هریس” است و وی برای تعیین طرحهایی که آرای مساوی دارد با رای خود میتواند تکلیف آن طرح را به سمت دموکراتها روشن کند، اما فضای کنونی در سنای آمریکا دیگر از دست دموکراتها خارج شده است و با نوعی راهبری قطار برجام در دستان یارن کروز قرار دارد.
لذا پیرو این اقدام سنا و طرح کروز به نظر میرسد با ادامه مخالفت جمهوریخواهان، دولت بایدن در تصمیمات خود نسبت به تجارت نفتی ایران، صادرات نفت ایران به چین و آمادگی دولت بایدن برای حذف نام سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی تجدید نظر کند و یا حداقل در این ایستگاهها توقف طولانی داشته باشد و در صورتی که طرح مصوب سنا به قانون تبدیل شود، چشمانداز مبهم مذاکرات هستهای با ایران که هماکنون در تعلیق بهسر میبرد را تیرهتر خواهد کرد.
شخصیتشناسی تد کروز
نام شخصیت (به فارسی و انگلیسی) : تد Ted
نام خانوادگی شخصیت (به فارسی و انگلیسی): کروز Cruz
ملیت: امریکایی
مذهب: مسیحی بپتیست جنوبی
شغل (سمت رسمی): سناتور از ایالت تگزاس و لیدر جنبش تیپارتی
تاریخ تولد: متولد۲۲ دسامبر ۱۹۷۰
زبان: انگلیسی
محل تولد: کلگری آلبرتا، کانادا
دوران کودکی و نوجوانی:
در دوران کودکی و نوجوانی تد کروز، والدینش در ۱۹۷۴، پس از کار در میدانهای نفتی آلبرتا، پس از نزول قیمت نفت اولین شرکت دادههای لرزهنگاری خود را فروختند و به هیوستون بازگشتند. وقتی کروز در مدرسه حقوق بود آنها از هم جدا شدند. کروز در دوران دبیرستان در آکادمی غرب ایمان تگزاس حضور داشت، و بعد از دبیرستان باپتیست دوم در هوستون به عنوان دانشجوی ممتاز در سال 1988 فارغ التحصیل شد. در دوران دبیرستان، تدکروز در یک شرکت به نام “گروه هوستون” که توسط آموزش و پرورش بنیاد گذاشته شده بود فعالیت میکرد.که در آنجا در مورد بازار آزاد از فیلسوفان اقتصادی مانند: “میلتون فریدمن” ، “فردریش هایک”، “فردریک باستیا” و “لودویگ فون میزس” درس آموخته است.
پدر و مادر (اسامی، مذهب، ملیت و درصورت لزوم شغل):
مادر تد، “الیزابت ویلسن دارا” و پدرش “رافائل بینونیدو کروز”، در صنایع نفت کار میکردند والدین او یک شرکت لرزهشناسی انعکاسی برای حفاران نفتی داشتند. پدر کروز که در ۱۹۳۹ در ماتاناساس، کوبا متولد شده و به خاطر اعتراض به حکومت سرکوبگر باتیستا دچار شکنجه و زندان شد. وی اکنون در “کرولتون تگزاس” در حومه دالاس کشیش است و در ۲۰۰۵ به شهروندی امریکا در آمده است.
مادر کروز در “ویلمینگتون دلاور”، در خانوادهای از تبار ایرلندی و ایتالیایی بزرگ شده است او اولین شخصی در خانواده خود است که به دانشگاه رفته است. او در دهه۱۹۵۰ از دانشگاه رایس در هیوستون لیسانس ریاضی دریافت کرد و تابستانها در فولیز و رویال داچ شل کار میکرد.
سمت های پیشین:
وکیل عمومی تگزاس، وکیل ارشد دولت قبل از دادگاه عالی ایالات متحده، اداره کننده اداره برنامهریزی کمیسیون فدرال تجارت، معاون دادستان کل ایالات متحده در وزارت دادگستری و مشاور سیاست داخلی جورج بوش رییس جمهور ایالات متحده در کمپین ۲۰۰۰ بوش ـ چینی بود.
تحصیلات: مدرک کارشناسی از دانشکده وودرو ویلسون در رشته روابط عمومی و بینالمللی دانشگاه پرینستون و مدرک دکتری از دانشگاه حقوق هاروارد
همسر: هایدی نیلسون کروز
فرزندان: تدکروز دارای 2 فرزند میباشد. (کارولین و کاترین)
جناح سیاسی: حزب جمهوری خواه (تی پارتی)
دیدگاهها:
1- مسائل مربوط به صهیونیزم و لابی یهود در ایالات متحده
وی از جمله سناتورهایی است که مخالف هرگونه توافق با ایران بدون در نظر گرفتن منافع لابی صهیونیستی و اسرائیل است و معتقد است رئیس جمهور نباید دوستان ما را رها کند و باید معاملهای که امنیت اسرائیل را به خطر میاندازد را قطع کند. همچنین کنگره باید توجهی جدی به افزایش قابل ملاحظهی کمکهای نظامی آمریکا به اسرائیل از خود نشان دهد، زیرا این امر به سود منافع امنیت ملی امریکاست.
این سناتور ایالت تگزاس در کنگره آمریکا از رژیم غاصب اسرائیل و ویرانیهای ناشی از حملات راکتی و موشکی مقاومت فلسطین در جریان جنگ 12 روزه دیدن کرد و بدون اشاره به حملات وحشیانه و کور صهیونیستها به فلسطینیان، علیه حماس درباره حمله به «غیرنظامیان اسرائیلی» اتهام زنی کرد.
او که در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ رقیب اصلی دونالد ترامپ در مبارزات مقدماتی حزب جمهوریخواه بود، در اشکلون اشغالی علیه جو بایدن رئیسجمهور دموکرات آمریکا موضعگیری و او را متهم به ضعف در برابر ایران و گروههای مقاومت کرد.
تد کروز مدعی شد: «هر چه قدر جو بایدن بیشتر (از قبل) در برابر حماس یا حزبالله یا ایران ضعف نشان دهد، شما بیشتر شاهد تشدید حملات تروریستی خواهید بود. مماشات کردن با تروریستها، صلح ایجاد نمیکند.»
اظهارات این سناتور آمریکایی در حالی مطرح شده که جو بایدن در جریان جنگ 12 روزه غزه پنج بار با نتانیاهو گفتوگو کرد و مقامهای دولت او بارها از رژیم صهیونیستی حمایت کردند.
2-دیدگاهها راجع به ایران و روابط ایران و آمریکا:
تد کروز از جمهوریخواهان مخالف برجام است و معتقد است مقامات ارشد دولت بایدن در شهادت در کنگره متعهد شدند که تحریمهای ایران را به شدت اعمال خواهند کرد اما بیش از یک سال پس از این وعدهها شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد آنها به کنگره آمریکا دروغ گفتهاند.
در این رابطه کروز در گفتوگو با واشنگتن فری بیکن مدعی شد توافق جدیدی که بایدن امیدوار است با ایران نهایی کند، «بازارهای تسلیحاتی گستردهای را به روی پوتین باز میکند و انرژی بیشتری را برای توسعه (طلبی) شی جینپینگ میگشاید، همه اینها در حالی است که میلیاردها دلار برای تروریسم در سراسر خاورمیانه و فراتر از آن تزریق میکند». وی افزود: رئیسجمهور بایدن و مقامات دولت او با تبوتاب در حال مماشات با روسیه، چین و ایران هستند و این کشورها سپس با هم متحد میشوند تا به طور جمعی منافع آمریکا را تضعیف کنند.
اخیرا نیز مجلس سنای آمریکا طرحی را با پیشنهاد کروز و با هدف حفظ تحریمهای «مرتبط با تروریسم» علیه جمهوری اسلامی ایران با ۸۶ رأی مثبت و ۱۲ رأی منفی تصویب کرد تا یکی دیگر از اهداف آن یعنی محدود کردن همکاری چین با ایران محدود شود. در این رابطه کروز طی سخنرانی در جلسه مجلس سنا برای مجاب کردن سناتورها به دادن رأی مثبت به این طرح ضد ایرانی، مدعی شد: «ایران اولین حامی تروریسم دولتی در جهان است … اگر شما از تحریمهای تروریستی بر سپاه حمایت میکنید، باید رأی مثبت دهید.»
پیرو این اقدام سنا و طرح کروز به نظر میرسد با وجود اینکه آمریکا تجارت نفتی ایران را تحریم کرده است، صادرات نفت ایران به چین در یک سال اخیر افزایش یافته است. همزمان گزارشهایی از آمادگی دولت بایدن برای حذف نام سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی برای ترغیب تهران به بازگشت از برجام منتشر شده بود. اما به نظر میرسد با ادامه مخالفت جمهوریخواهان، دولت بایدن در تصمیم خود تجدید نظر کرده است. در صورتی که طرح مصوب سنا به قانون تبدیل شود، چشمانداز مبهم مذاکرات هستهای با ایران که هماکنون در تعلیق بهسر میبرد را تیرهتر خواهد کرد.
سناتور تگزاس، تدکروز گزارش معامله با ایران را به صورت فریاد خطرناک برای آمریکا خواند. وی در این رابطه میگوید: “به نظر میرسد که این معامله ایران را متقاعد نخواهد کرد که حتی یکی از سانتریفیوزهای خود را از بین ببرد یا حتی یک پوند از اورانیوم های غنی شده خود را به ما برگرداند.”
در دوره اوباما نیز تدکروز ابراز نگرانی عمیقی از توافق احتمالی ایران و کشورهای مذاکره کننده 1+5 داشته و لغو تحریمها در ازای متوقف شدن غنیسازی را درست نمیدانست.
وی در این رابطه میگوید:” در صورت دستیابی ایران به ظرفیت سلاح هستهای با بزرگترین تهدید امنیت ملی روبرو هستیم ، با این حال به نظر میرسد که این معامله کافی نیست به طوری که ایران نیاز به از بین بردن حتی یک سانتریفوژ تک و یا بیش از حتی یک پوند از اورانیوم غنی شده ندارد و لغو تحریمهای اقتصادی بر ایران در ازای وعده توقف به دست آوردن سلاحهای هستهای به ایران حس لازم برای همکاری را نمیدهد و رفع تحریمها تنها ایران را تشویق خواهد کرد تا مخفیانه همچنان به توسعه سلاحهای هستهای، سلاحهایی که اگر به دست آورد، یک تهدید وجودی به امریکا و متحدان ما در برخواهد داشت، بپردازد.
وی می گوید: “به نظر من، رئیس جمهورایالات متحده باید با قدرت تمام بایستد و به صراحت بگوید، “اگر ایران همچنان به سمت دستیابی به ظرفیت تولید سلاحهای هستهای پیشروی کند، ایالات متحده از نیروی نظامی پر قدرت خود به استفاده خواهد کرد تا آنها را از دستیابی به چنین تسلیحاتی باز دارد”. این مدعی بالقوۀ ریاست جمهوری 2016 همواره در سخنان خود، از برنامه هستهای ایران به عنوان “بزرگترین تهدید امنیت ملی ایالات متحده” یاد میکند.
3- دیدگاهها راجع به مسائل داخلی آمریکا :
موارد ذیل از جمله موارد مورد پیگیری تد کروز از دوران وکالت تا سناتوری وی در ارتباط با مسایل داخلی امریکا است:
حق متمم دوم به حفظ و حمل سلاح
قانون اساسی از تگزاس ده فرمان بنای تاریخی
قانون اساسی از عبارت “به یاری خدا ” در متعهد شدن و وفاداری
قانون اساسی تعهد مدنی تگزاس؛ و
طرح مجدد کنگره تگزاس
کروز حامی حق حیات است.
کروز حامی تعریف فدرال ازدواج و مخالف ازدواج همجنسگرایان است.
کروز در تابستان ۲۰۱۳، در کنگره برای قطع بودجه لایحه حفاظت از بیمار و مراقبت مقرون به صرفه شرکت کرد و استدلال کرد که تعطیلی دولت بلایی برای آمریکا یا حزب جمهوریخواه نیست.
در ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۳، کروز سخنرانی را در خصوص لایحه مراقبت مقرون به صرفه در سنا آغاز کرد. کروز قول داد تا جایی که دیگر توانایی ایستادن نداشته باشد سخنرانی کند. کروز با ایراد چهارمین سخنرانی طولانی در تاریخ سنای ایالات متحده، در ظهر روز بعد از آن جلسه قانونگذاری به سخنرانی خود پس از ۲۱ ساعت و نوزده دقیقه پایان داد. در پی سخنرانی کروز سنا با رای ۱۰۰-۰ به طرح تامین بودجه برای جلوگیری از تعطیلی دولت فدرال تصویب کرد.
در ارتباط با جریان سقف بدهیهای دولت نیز تد کروز سناتور جمهوری خواه ایالت تگزاس گفت، طرح سنا برای افزایش سقف بدهیهای دولت را مسدود نمیکند.که البته وی پس از فشار بیش از حد مردم و مقامات به اعضای جمهویخواه مجبور به عقب نشینی از مواضع خود شد.
کروز از سوی مرکز مطالعات سیاست تجاری مؤسسه کیتو از «تجارت آزادیها» و از سوی وال ستریت ژورنال به عنوان یکی از حامیان تجارت آزاد توصیف شدهاست.
کروز میخواهد اندازه دولت را بهطور قابل توجهی کاهش دهد. کروز در سال ۲۰۱۳ پیشنهاد کرد سرویس درآمد داخلی (IRS) برچیده شده و یک مالیات ثابت پیشنهاد کرد که در آن هر آمریکایی معمولی بتواند مالیاتش را روی یک کارت پستال پر کند. کروز شدیداً مخالف افزایش حداقل دستمزد است.
4- اطلاعات اضافی:
او عضو حزب جمهوریخواه بوده و در سال 2012، به عنوان 34 سناتور ایالات متحده از ایالت تگزاس انتخاب شد. تد موفق به کسب یک پیروزی قاطع در هر دو انتخابات اولیه حزب جمهوری خواه و انتخابات عمومی گردید. کروز کاندید حزب جمهوریخواه برای جانشینی کرسی دیگر سناتور جمهوری خواه “کی بیلی هاچیسن” بود. در ۳۱ ژوئیه ۲۰۱۲ او در مقدماتی حزب معاون فرماندار “دیوید دوهرست” را ۵۷٪ به ۴۳٪ شکست داد. در انتخابات اصلی کروز نماینده سابق مجلس ایالت، “پال سدلر” را ۵۶٪ به ۴۱٪ شکست داد. جنبش “تی پارتی” و “کاکس ریپابلیکن لیبرتی” از کروز حمایت میکنند.
او در نوامبر ۲۰۱۲ به قائم مقامی ریاست کمیته سناتوری ملی جمهوری خواه منصوب شد. وی در زمره سناتورهای گروه اول است که تنها دو سال در سنا حضور دارند و در انتخابات بعدی نیز مجدداً میتوانند شرکت کنند و تا تاریخ ۳ ژانویه ۲۰۱۹ در این مجلس خواهد بود.
منابع:
http://www.cruz.senate.gov/about.cfm
http://irdiplomacy.ir/fa/page/1924273.html
https://www.independentpersian.com/node/235561